Aalsmeer

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Aalsmeer is een plaats en gemeente in de Nederlandse provincie Noord-Holland. De gemeente telt 25.041 inwoners en heeft een oppervlakte van 34,40 km² (waarvan 11,71 km² water). De gemeente Aalsmeer maakt deel uit van de Stadsregio Amsterdam.

Inhoud

[bewerk] Algemene informatie

De gemeente Aalsmeer omvat het dorp Aalsmeer, dat aan de Ringvaart van de Haarlemmermeerpolder ligt, en de gehuchten/dorpen Kalslagen, Kudelstaart, Oosteinde en Vrouwentroost. Het gemeentehuis staat in Aalsmeer. Op het plein voor het gemeentehuis staat - op een tien meter hoge sokkel - een standbeeld van de Godin Flora, godin van de lente en de bloemen.

Aalsmeer is wereldberoemd door de bloementeelt en vooral de bloemenveiling. De handel is geconcentreerd in de veiling aan de Legmeerdijk. Ook zijn er diverse bloemenexportbedrijven. De veiling - die de grootste bloemenveiling ter wereld - is de belangrijkste toeristische trekpleister van Aalsmeer. Naast de bloementeelt is er industrie. Er staat een fabriek van verpakkingsmaterialen en er worden plezierjachten gebouwd.

[bewerk] Dagje uit

Voor Aalsmeerders en toeristen is er het jaarlijkse bloemencorso op de eerste zaterdag van september en op de tweede zaterdag in september de Aalsmeerse Pramenrace. 's Zomers kan men er de Historische Tuin Aalsmeer bezichtigen die een beeld geeft van de tuinbouw sinds de 17e eeuw: fruitteelt, boomkwekerij, aardbeienteelt, vormcultuur, trekheesters, buitenbloemen, perkgoed, snijbloemen, potcultuur. De Westeinderplassen zijn te bezoeken met een rondvaart die vertrekt vanaf het Praamplein in het centrum van het dorp. Op de Westeinderplassen zijn nog kwekers actief die zich op de bovenlanden van Aalsmeer bezig houden met de teelt van seringen -snijbloemen.

[bewerk] Sport en recreatie

Aalsmeer grenst aan de Westeinder Plassen (eenderde van het Aalsmeerse gebied is water). Op de Westeinder is veel watersport. De gemeente telt vele jachthavens.

[bewerk] Externe links

Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Aalsmeer; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Teruggeplaatst van "http://toerisme.nl/wiki/Aalsmeer"
Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen