Ahoy Rotterdam

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek
Ahoy Rotterdam
Ahoy Rotterdam

Ahoy Rotterdam (voorheen Ahoy') is een accommodatie voor beurzen, (sport)evenementen, concerten, congressen en vergaderingen in Rotterdam. Het is gelegen nabij winkelcentrum Zuidplein. Het is één van de grootste overdekte evenementenhallen van Nederland.

Inhoud

[bewerk] Historie

De basis van het huidige Ahoy werd gelegd in 1950: vanwege de voltooiing van de wederopbouw van de Rotterdamse haven werd de tentoonstelling 'Rotterdam Ahoy!' gehouden op het Land van Hoboken waar nu het ziekenhuis Erasmus MC staat. De voor de tentoonstelling tijdelijk neergezette ruimte bleef staan en werd onder de naam Ahoy'-hal geëxploiteerd tot 1966. Hierna werd een tijdelijk onderkomen gevonden aan de Hofdijk / Pompenburg in Rotterdam op het terrein van het voormalige Heliport.

De bouw van de basis het huidige complex begon in 1968. Het Sportpaleis (met daarin een vaste wielerbaan) en een drietal tentoonstellingshallen waren in 1970 gereed en werden geopend door Prins Claus. 1980 werd een uitbreiding met een tweetal hallen (toen Leuvehal en Eemhal genaamd) gerealiseerd.

In 1988 werd besloten het complex te renoveren om te kunnen voldoen aan de stijgende vraag van de gebruikers. Er werd hierbij veel aandacht besteed aan het up-to-date brengen van de werktuigbouwkundige en electrotechnische installaties. Ook werd de inmiddels weinig gebruikte wielerbaan uit het Sportpaleis weggebroken om meer capaciteit te bieden voor bijvoorbeeld concerten.

De laatste verbouwing werd in 1997 uitgevoerd, opnieuw om te kunnen voldoen aan de vraag van de markt. Toenmalig Ahoy' werd uitgebreid met een zesde evenementenhal (de Scheldehal) en een ontvangsthal (het Plaza). Grenzend aan deze multifunctionele ruimte werden kantoren, horecagelegenheden en kleinere congres- en vergaderruimten gerealiseerd. Ook werd de entree van het Sportpaleis aangepast naar de huidige situatie.

Tot 2007 moest de naam van het complex worden geschreven als Ahoy' Rotterdam. Na een naamswijziging is de apostrof verdwenen.

[bewerk] Huidig gebruik

Het complex wordt zeer regelmatig gebruikt voor tentoonstellingen, congressen en seminars. Voor deze evenementen worden met name de zes hallen gebruikt met een totale oppervlakte van 30.000 m². Er zijn zowel exposities voor zakelijk geïnteresseerden als evenementen voor consumenten. Één van de hallen kan sinds 2006 omgevormd worden tot een theater (onder de naam Ahoy Theater).

Jaarlijks worden vele sportevenementen georganiseerd in het complex. Hier worden zowel de hallen als het Sportpaleis voor gebruikt. Naast sport wordt deze arena gebruikt voor het organiseren van concerten en andere grote evenementen. In 2006 werd na zeventien jaar afwezigheid weer een (wegneembare) wielerbaan in Ahoy aangelegd zodat na lange tijd weer een Zesdaagse van Rotterdam verreden kon worden. Wanneer alle hallen en het Sportpaleis gelijktijdig gebruikt worden, kent Ahoy een capaciteit van 30.000 personen.

[bewerk] Jaarlijks terugkerende evenementen

Onderstaande lijst is een selectie uit de jaarlijks terugkerende evenementen in Ahoy:

Rabobank Zesdaagse van Rotterdam - Een wielren-evenement. De vrienden van Amstel LIVE - Concert met groot aantal artiesten. ABN AMRO World Tennis Tournament - Een tennistournooi. European Superpull - Een Tractor Pulling evenement. Finale Korfbal League - Een korfbalwedstrijd. TMF Awards - Awardsshow voor muziekartiesten (tot 2005). Studio 100 Zomerfestival - Evenement voor kinderen met bekende artiesten als K3. North Sea Jazz Festival - Driedaags muziekfestival (sinds 2006). Kdz! Adventure Summer (vroeger Jeugdland, daarna Kids Adventure) - Evenementenhal voor kinderen. The Netherlands Military Tattoo - Een Taptoe. Kamasutra - Erotische Lifestylebeurs door heel Nederland vernoemd naar de kamasutra. Holiday on Ice - Een ijsdansshow. Night of the Proms - Concert waar klassieke- en popmuziek gecombineerd worden. Het Feest van Sinterklaas - Grote kindershow rond de verjaardag van Sinterklaas. A Nightmare in Rotterdam - Een hardcore muziek evenement. Kerstcircus - Grootste overdekte circusevenement in Europa.

[bewerk] Toekomst

Er zijn vergevorderde plannen om de capaciteit van de grootste ruimte van het complex (het Sportpaleis) door een verbouwing uit te breiden van de huidige 10.500 naar ongeveer 15.000. Daarnaast zal een aantal faciliteiten in deze ruimte worden aangepast aan hedendaagse technieken. De verbouwing zou in de zomer van 2007 moeten aanvangen.


'Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Ahoy Rotterdam; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen