Albanië

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek
Vlag Albanië
Vlag Albanië

Albanië, officieel de Republiek Albanië, is een land in het westen van het Balkanschiereiland, grenzend aan de Adriatische en Ionische Zee en aan Griekenland, Macedonië, Kosovo en Montenegro. Albanië is lid van de Verenigde Naties, de NAVO, de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa, de Raad van Europa, de Wereldhandelsorganisatie, de Organisatie van de Islamitische Conferentie en een van de oprichtende leden van de Unie voor het Middellandse Zeegebied. Op 28 april 2009 heeft het land bovendien officieel het EU-lidmaatschap aangevraagd.

De Albanese hoofdstad Tirana is de thuisbasis van ongeveer 895.000 van de 3,6 miljoen inwoners van het land, en het is ook de financiële hoofdstad van het land.

Inhoud

[bewerk] Geografie

Albanië is ruw en bergachtig, behalve de vruchtbare Adriatische kust. Korab (2763 m), op de grens met Macedonië, is het hoogste punt van het land. De belangrijkste rivieren van Albanië zijn de Drin, Mat, Shkumbin, Vijose en Seman, maar zij zijn meestal onbevaarbaar. De grootste meren zijn het Meer van Shkodër, Meer van Ohrid en het Prespameer, allen ten dele buiten Albanië. Meer dan een derde van het land bestaat uit bossen en moerassen, meer dan een derde is weiland en slechts ongeveer een vijfde is gecultiveerd.


Steden

 • Tirana (343.078 inwoners (census 2001))is de hoofdstad en grootste stad van het land.


Andere grote steden zijn (met inwoneraantal census 2001):

 • Durrës (99.546)
 • Elbasan (87.797)
 • Shkodër (83.598)
 • Vlorë (77.691)
 • Fier (56.297)
 • Korçë (55.130)
 • Kamza (44.553)
 • Berat (44.191)
 • Lushnjë (37.872)


Klimaat

Het kustklimaat is typisch mediterraan, met hete, droge zomers en milde, natte winters. Het bergachtige binnenland, vooral in het noorden, heeft strenge winters en milde zomers.

[bewerk] Demografie

Bevolking

Het ruwe en ontoegankelijke terrein van het land heeft het traditionele Albanië van zijn buren geïsoleerd, waardoor de etnische homogeniteit werd behouden. Ongeveer 95% van de bevolking is etnisch Albanees, 3% is Grieks en er zijn verspreide Vlach-, Bulgaarse, Servische en Roma-minderheden. Albanië kan worden beschouwd als een typisch Balkanland, maar het onderscheidt zich in een aantal opzichten van zijn naaste buren. De bevolking is tamelijk homogeen, de islam is er de dominerende godsdienst en de Albanese taal neemt binnen de Indo-Europese taalfamilie een aparte positie in. De bevolking is sinds 2000 sterk gegroeid en concentreert zich in toenemende mate in de steden.

 • Bevolkingsgroepen: Albanezen (95%), Grieken (3%), Macedoniërs, Serviërs, Bulgaren, Roma, Vlachen
 • Bevolkingsgroei: 0,8% (gemiddelde 1980-2001)
 • Analfabetisme: mannen 0,8%, vrouwen 1,7%


Taal

Albanees, de officiële taal, vormt een aparte tak van de Indo-Europese talen. Andere talen in Albanië zijn Grieks en Macedonisch. De rivier Shkumbin, die het land ongeveer in tweeën verdeelt, scheidt sprekers van het noordelijke dialect (Gegisch) van die van het zuidelijke dialect (Toskisch het officiële dialect). Een derde dialect, het Arberisch, wordt gesproken in Zuid-Italië waar een Albanese minderheid woont (Arbëria). Het Albanees (het noordelijke dialect) wordt tevens in Kosovo gesproken.

[bewerk] Cultuur

Archeologische plaatsen


Bezienswaardigheden[bewerk] Toerisme

Het toerisme in Albanië staat nog in de kinderschoenen, en de infrastructuur is in veel gevallen beperkt, maar het neemt een steeds prominentere rol in de Albanese economie voor zijn rekening. De ongerepte Albanese kustlijn trekt voorlopig nog vooral Albanezen, Albaneestaligen uit Kosovo en Macedonië en echte pioniers aan, maar langzaam maar zeker wordt de toerisme-industrie er florissant. Zo heeft Club Med bijvoorbeeld plannen langs de Albanese rivièra. Andere troeven van Albanië zijn vooral de unieke cultuur en dito taal, smeltkroezen van afwisselende overheersingen gedurende de lange geschiedenis, de ongerepte berggebieden, en de bruisende steden, met name Tirana.

[bewerk] Verkeer en Vervoer

De luchthaven van Tirana is Tirana Rinas Mother Teresa. Het luchthavengebouw is ondergebracht in een nieuw gebouw, direct naast het oude gebouw dat gesloopt is in 2007. Daarnaast is er de in 2006 geopende luchthaven Kukes Airport. De luchtvaartmaatschappij is Ada Air. De Albanese spoorwegen zijn circa 677 km lang (1986). Het spoorwegnet verkeert in slechte staat. Het wegennet meet in totaal circa 18 000 km waarvan 5400 km geasfalteerd. Sinds 2006 zijn er drie nieuwe snelwegen in aanleg die oost-west en noord-zuid met elkaar verbinden. De noord-zuid route is 440 km lang en loopt van Hani i Hotit aan de grens met Montenegro via Gjirokastër tot aan de grens met Griekenland en Sarandë. De oost-west route begint bij de Griekse grens in Bilisht. De weg voert langs Pogradec vlakbij de Macedonische grens en Elbasan naar Durrës. De totale lengte is 279 km. De route die reeds in gebruik is genomen verbindt Durrës met Kukës en de grensplaats met Kosovo, Morine. De lengte van deze verbinding bedraagt 170 km. Er zijn verbindingen per veerboot vanuit Korfu Griekenland naar Sarandë, vanuit Bari (Italië) naar Durrës of vanuit het Italiaanse Brindisi naar Durrës of Vlorë.


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Albanië; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen