Albert Cuypmarkt

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

De Albert Cuypmarkt is een dagmarkt in Amsterdam op het gedeelte van de Albert Cuypstraat (tussen de Ferdinand Bolstraat en de Van Woustraat) in De Pijp in het Stadsdeel Amsterdam Oud-Zuid. De straat en de markt zijn vernoemd naar Albert Cuyp, een kunstschilder uit de 17e eeuw.

De markt begon als een losse verzameling straatventers en handkarren. Dit ontaardde in het begin van de 20e eeuw in een chaos, waarop het gemeentebestuur in 1905 besloot een vrije markt te vestigen. Deze vrije markt werd in eerste instantie alleen op zaterdagavond gehouden. In 1912 werd de markt een dagmarkt die 6 dagen per week geopend was. Oorspronkelijk was de straat toegankelijk tijdens de markt, maar al vele jaren is (indien de markt open is) de straat volledig voor verkeer afgesloten.

Het aanbod van de markt varieert van de traditionele groenten, fruit en vis, tot kleding en fototoestellen.

De markt is de drukste van geheel Nederland en naar verluidt de grootste dagmarkt van Europa. Het is een belangrijke toeristenattractie.

[bewerk] Literatuur

100 Jaar Albert Cuyp Markt. Marcella van der Weg en Maria Douwes. Uitgeverij Bas Lubberhuizen. Amsterdam 2005.


'Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Albert Cuypmarkt; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen