Alblasserdam

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Alblasserdam is een plaats en gemeente in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. Binnen de gemeentegrenzen liggen geen andere kernen, behoudens een deel van Kinderdijk.

[bewerk] Tips

  • Klikt u hier voor diverse groepsuitjes in de buurt van Alblasserdam in de provincie Zuid-Holland
  • Bent u op zoek naar leuke arrangementen in de regio Lopikerwaard?

[bewerk] Geschiedenis

Alblasserdam ligt aan één van de drukst bevaren rivieren van West Europa "De Noord". De geschiedenis van Alblasserdam gaat ruim 700 jaar terug. De naam wordt voor het eerst genoemd in een kroniek van Melis Stoke uit 1299, maar is gesticht in 1447. Voor die tijd vormde het één geheel met Oud-Alblas. Het oude centrum werd op 11 mei 1940 zwaar getroffen. Gelukkig zijn de historische Kerkstraat en de karakteristieke dijkbebouwing langs de rivier de Noord grotendeels bewaard gebleven. In de geschiedenis van Alblasserdam heeft water een grote rol gespeeld. De naam is afkomstig van het riviertje, de Alblas, waar een dam werd aangelegd. De rivier De Noord is van groot belang geweest voor de groei van Alblasserdam. Door de ligging aan deze rivier was Alblasserdam een gunstige vestigingsplaats voor industrie. De ligging aan het water bracht ook nadelen met zich mee; in de jaren tussen 1350 en 1821 liep de Alblasserwaard 32 keer onder water. Ook de watersnood van 1953 trof een gedeelte van Alblasserdam. Heden ten dage, door versterking van de dijk en verbeteringen aan de sluis vormt het water geen direct gevaar meer.

[bewerk] Recreatie en evenementen

Alblasserdam vertrekpunt voor een fietstocht naar het beroemde molencomplex Kinderdijk, en voor fiets- en kanotochten door de Alblasserwaard. Dankzij de molens wist Alblasserdam ondanks de vele overstromingen het hoofd boven water te houden. Zij pompten het overtollige water omhoog om het vervolgens via sluizen op de rivier te pompen (nu is dat werk allang overgenomen door met motoren aangedreven gemalen). De 19 molens geven een fraai aanzicht. In de maanden juli en augustus draaien de molens de hele zaterdag. In de tweede volle week van september zijn de molens 's avonds feestelijk verlicht. In de winter wanneer de boezems en watergangen zijn bevroren, wordt het gebied veel gebruikt voor een schaatstocht. Soms meer dan tienduizend schaatsers schaatsen dan dagelijks de Molentochten.

Ook qua recreatie heeft Alblasserdam wat te bieden: een recreatiegebied Lammetjeswiel, een overdekt zwembad en sporthal (Blokweer), enkele gymnastieklokalen, het sportpark Molenzicht, specifiek voor korfbal met een kunstgrasveld en drie natuurgrasvelden. Het sportpark Souburgh met zes voetbalvelden, twee kunstgrashockeyvelden, een kunstgrastrainingsveld voor voetbal, twee natuurgrastrainingsvelden voor voetbal, een (halfverharde) atletiekaccommodatie, een handbalveld en acht tennisbanen. Bovendien zijn er een tweetal maneges in Alblasserdam.

Alblasserdam kent twee winkelcentra, te weten het overdekte Makadocenter en Dam/Plantageweg. Daarnaast kent het een drietal winkelstrips aan de Van Eesterensingel, de Van Hogendorpweg en het Scheldeplein.

Tweemaal per jaar worden grote feesten in Alblasserdam georganiseerd. De woensdag in de week van 25 juli is het Sint Jacobus. Een paardenmarkt, een wielerronde en een hippisch festijn worden dan gehouden. Nog drukker is het op de derde zaterdag in september, wanneer het Havenfestival wordt afgesloten met tal van activiteiten.

In Alblasserdam zijn veel kerkgenootschappen met evenzoveel kerkgebouwen. Een rijk verenigingsleven, met zang- en muziekverenigingen, scouting, sportclubs en een cultureel centrum.

Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Alblasserdam ; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen