Almelo

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek
Huize Almelo
Huize Almelo
De RK Sint Georgiuskerk in het centrum van Almelo
De RK Sint Georgiuskerk in het centrum van Almelo
Station Almelo
Station Almelo

Almelo is een stad en gemeente in de regio Twente in de Nederlandse provincie Overijssel. Almelo grenst in het noorden aan de gemeente Twenterand, in het noordoosten aan de gemeente Tubbergen, in het zuidoosten aan de gemeente Borne, in het zuiden aan de gemeente Hof van Twente en in het westen aan de gemeente Wierden. Het is de eerste in het rijtje van de drie steden Almelo-Hengelo-Enschede. De gemeente Almelo is ontstaan uit een fusie (1914) tussen de gemeenten Ambt Almelo en Stad Almelo.

De gemeente Almelo beslaat een oppervlakte van 69 km² en telde volgens cijfers van de gemeente Almelo op 1 juli 2007 72.366 inwoners. Behalve de stad Almelo omvat de gemeente de kernen Aadorp, Bornerbroek en Mariaparochie (gedeeltelijk). De gemeente Almelo maakt deel uit van het kaderwetgebied Regio Twente. Een deel van de Almeloërs spreekt Twents, een Nedersaksisch dialect.

[bewerk] Tips

  • Klikt u hier voor diverse groepsuitjes in de buurt van Sallandse Heuvelrug in de provincie Overijssel
  • Klikt u hier voor leuke arrangementen in de regio Sallandse Heuvelrug
  • Bent u op zoek naar een weekendje weg in Almelo?

[bewerk] Geschiedenis en architectuur

Ook zijn er in Almelo architectonisch interessante kerken. Het koor van de protestantse Grote Kerk stamt uit de 15e eeuw, het schip dateert uit 1733. Reeds in 1236 is sprake van een burchtkapel in Almelo dat toen onder de parochie Ootmarsum viel. De torenspits werd in de 18e eeuw geplaatst door gravin Sophia Juliana von Castell Rüdenhausen. Boven de ingang van de toren bevindt zich een Latijnse inscriptie uit het jaar 1738. Lang hebben voor de toegangsweg naar de kerk twee van Bentheimer zandsteen gemaakte pilaren gestaan met de wapenschilden van Van Rechteren Limpurg en Almelo. Deze zijn in 1884 verplaatst naar de oprijlaan van het kasteel. Deze oprijlaan, de Gravenallee, is drie kilometer lang en eindigt bij het Kanaal Almelo-Nordhorn. Halverwege is een tolhuis en kan een rondwandeling gemaakt worden door de bossen, waarin zich ook de grafkelder van Van Rechteren Limpurg bevindt. De rooms-katholieke Georgiuskerk werd gebouwd in de tweede helft van de 19e eeuw in neogotische stijl.

Verder is er het vanaf 1914 gebouwde tuindorp De Riet. Deze wijk is voor het merendeel tussen de twee wereldoorlogen in gebouwd en bestaat uit goed onderhouden, kleine huisjes die in een zeer kenmerkende bouwstijl zijn gebouwd. Een deel is in handen van de twee woningbouwstichtingen. De wijk heeft tegenwoordig een eigen treinstation.

[bewerk] Overige informatie

Finkers deed over zijn woonplaats de beroemde uitspraak: Een stoplicht springt op rood, een ander weer op groen, in Almelo is altijd wat te doen. Sindsdien is er op cultureel gebied aardig wat in positieve zin veranderd in Almelo. Een aantal voorbeelden hiervan zijn de Almelose Bibliotheek, het theaterhotel, Preston Palace (hotel en vermaak in het voormalige ziekenhuis) en het oude, voormalige Sint Elisabeth ziekenhuis dat dienst doet als huisvesting van de Almelose Muziekschool en Hof 88, een cultureel centrum. In Hof 88 worden theatervoorstellingen, muziekuitvoeringen en films getoond. Sinds de herfst 2004 is de bioscoop aan de Grotestraat gesloten, de nieuwe bioscoop wordt in 2008 opgeleverd.

De Turkse stad Denizli is partnerstad van Almelo. 7,8% van de inwoners van Almelo is van Turkse afkomst.

Qua sport staat Almelo ook op de kaart. Bij het voetbal is Heracles Almelo in 2005 gepromoveerd naar de Eredivisie. De stad heeft ook een aantal topsportevenementen binnen haar grenzen. De Cogas Energie Volleyball Classic, het White Diamonds Toernooi, Profronde Almelo en de Almelose Ruiterdagen behoren tot de grootste evenementen in hun tak van sport.

Fotograaf van de foto's op deze pagina is Enrico Arkink.

Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Almelo; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Teruggeplaatst van "http://toerisme.nl/wiki/Almelo"
Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen