Alphen aan den Rijn

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Alphen aan den Rijn is een stad en gemeente in Zuid-Holland, die liggen aan de Oude Rijn tussen Leiden, Gouda en Bodegraven en Ter Aar. Buiten de stad Alphen aan den Rijn zelf telt de gemeente ook nog de dorpen Aarlanderveen en Zwammerdam. De Alphenaren zelf noemen het centrum van hun woonplaats "het dorp".

Inhoud

[bewerk] Algemene gegevens

Alphen aan den Rijn ligt bij de samenvoeging van het kleine riviertje de Aar en de Oude Rijn, die vanaf Utrecht naar Leiden stroomt. Alphen wordt aan de oostzijde begrensd door de Gouwe en het Aarkanaal, en in het westen door de Heimanswetering. Alphen wordt doorsneden door de Oude Rijn. Er zijn vijf bruggen over de Oude Rijn, waarvan er twee alleen voor voetgangers, fietsers, bussen (alleen Alphense brug) en hulpdiensten toegankelijk zijn. De oppervlakte van de gemeente Alphen aan den Rijn bedraagt 57,68 km², waarvan 2,52 km² water. Per 1 januari 2005 had de gemeente een woningvoorraad van 28.487 woningen en per 1 januari 2007 een inwoneraantal van 71.004 (bron: CBS). In oktober 2001 is Alphen aan den Rijn als Groenste stad van Nederland uitgekozen. In september 2002 werd Alphen aan den Rijn zelfs uitgeroepen als de Groenste Stad van Europa. Aan de Rijnhaven ligt een uitgebreid industrieterrein. Hier staat ook de 135 meter hoge KPN toren, die aan alle kanten van Alphen aan den Rijn te zien is. Deze toren was de eerste die door Nozema voor de doorgave van digitale ethertelevisie werd gebruikt.

De opvallende hefbrug bij de Gouwesluis over de Gouwe werd eind jaren 30 gebouwd. De Gouwe werd verbreed om de scheepvaartverbinding tussen Amsterdam en Rotterdam te verbeteren. Soortgelijke bruggen werden in Boskoop en Waddinxveen gebouwd. In de Tweede Wereldoorlog zijn er springladingen bij de brug geplaatst om deze indien nodig op te blazen, hetgeen niet nodig bleek te zijn. Door blikseminslag is echter een van de ladingen toch ontploft. In de zeventiger jaren is de brug opnieuw fors beschadigd bij een aanrijding door een kraanwagen die 1 meter te hoog was. Parallel aan de hefbrug (voor het wegverkeer), ligt een draaibrug voor de trein.

[bewerk] Tips

 • Klikt u hier voor diverse groepsuitjes in de buurt van Alphen aan den Rijn in de provincie Zuid-Holland
 • Bent u op zoek naar leuke arrangementen in de regio Rijnland?

[bewerk] Monumenten

 • Oudshoornse kerk: Een hervormde kerk aan de oever van de Oude Rijn, gesticht in 1665 door Cornelis de Vlaming
 • Remonstrantse kerk: Dit was vroeger een synagoge.
 • Korenmolen de Eendracht: Deze 11 meter brede stellingmolen dateert uit 1752 en was oorspronkelijk gebouwd aan het noordeinde van de rivier de Gouwe. De molen is in 1898 overgeplaatst naar Alphen a/d Rijn om een andere molen te vervangen. De molen is tot 1955 commercieel in dienst geweest, en is elke zaterdag voor het publiek geopend.
 • Voormalig Raadhuis: In dit gebouw aan het Burgemeester Visserpark is momenteel de muziekschool gevestigd. Aan hetzelfde park ligt de villa Sonnehoeck uit 1920, wat een gemeentelijk monument is.
 • Stadhuis: In januari 2003 werd een nieuw stadhuis geopend dat van een revolutionair ontwerp is, naar de trends van deze tijd met veel openheid en glas. Architect: Erick van Egeraat associated architects, Rotterdam.
 • Katholieke Sint-Bonifatiuskerk: neogotische kerk uit 1884 naar ontwerp van Evert Margry.
 • Grafkapel familie De Smeth: in deze grafkapel werden tal van leden van de adellijke familie De Smeth bijgezet in de achttiende en negentiende eeuw. Deze staat achter de Adventskerk.

Adventskerk dit was de eerste Bonifatiuskerk, maar tijdens de beeldenstorm verwoest en heropgebouwd als protestantse kerk. De kerk is gebouwd naar een ontwerp van architect W. Ch. Kuijper jr in de jaren 1920 – 1922. De kerk verrees op de plaats van de oude dorpskerk die op 7 april 1916 afbrandde. In 1962 werd in de 40 meter hoge toren een beiaard van 45 klokken geplaatst; de luiklokken van de kerk wegen resp. 1162 en 864 kilo. Het orgel is een uniek Steinmeyer-orgel dat in 1982 gerestaureerd en uitgebreid is.

[bewerk] Attracties

 • Vogelpark Avifauna: een groot vogelpark met veel groen en vijvers, een restaurant, en een grote speeltuin, eigendom van het Van der Valk-concern, tegenwoordig Stichting Vogelpark Avifauna. Het park is opgericht op 17 mei 1950.
 • Archeon: Een themapark over het levend verleden van Nederland. Met replica's van 43 gebouwen uit de prehistorie, uit de Romeinse tijd en uit de Middeleeuwen. Het park bestaat sinds 1994.
 • Recreatiepark Zegersloot: Fiets- en wandelgebied met kinderboerderij, en met een grote plas die is ontstaan door zandwinning, de Zegerplas. In en om de Zegerplas worden diverse watersporten beoefend, zoals windsurfen, waterskiën en sportduiken.
 • Dive Post Alphen: Hier kan men leren sportduiken. Het duikteam zelf is ook actief in de Zegerplas.
 • Wet 'n Wild: Aan de Zegerplas kan men waterskiën en wakeboarden.
 • Groene Hart: Alphen aan den Rijn ligt midden in het Groene Hart. Er zijn enkele langeafstandswandelingen in de omgeving uitgezet, onder andere langs de molenviergang richting Nieuwkoop.
 • Het Kasteel: Pop- en Cultuurpodium aan de Concertweg in Alphen aan den Rijn. Het Kasteel organiseert als enige organisatie in Alphen aan den Rijn grote popconcerten en feesten (van drum 'n' bass tot en met metal). De organisatie is opgericht in 1982 en draait volledig op de inzet van vrijwillige medewerkers. In 2005 was Het Kasteel voor een complete renovatie van het gebouw gesloten. Op 10 februari 2006 opende Het Kasteel weer haar deuren voor publiek in het geheel vernieuwde pand.
 • Theater Castellum: theatergebouw met twee theaterzalen, drie bioscoopzalen, café's en een restaurant.

[bewerk] Evenementen

 • 20 van Alphen: Verkeersvrije 20 kilometerloop. Deze vindt elk jaar plaats, op de tweede zondag van maart. De eerste "20 van Alphen" werd in 1952 georganiseerd. Sinds 1987 heeft de "20 van Alphen" de status van internationale wegwedstrijd.
 • Jaarmarkt: Elke derde woensdag in september. Traditioneel een regionale jaarmarkt voor lokale producten, is deze markt uitgegroeid tot een van de grootste jaarmarkten van Nederland, waar zeer veel mensen op af komen. Tegelijk met de jaarmarkt is er kermis.
 • Gondelvaart: De avond voor de jaarmarkt vind traditioneel de Alphense gondelvaart plaats.
 • Oldtimerdag: Begin september worden in de winkelstraten van Alphen Oldtimers tentoongesteld.
 • Taptoe Alphen: Op de zaterdagavond voor de jaarmarkt doen enkele muziekkorpsen hun shows op het Thorbeckeplein. De eerste taptoe werd in 1989 georganiseerd.
 • De twee uren van Alphen: Op Koninginnedag wordt elk jaar De twee uren van Alphen gehouden, een van de klassiekers in de nationale windsurfkampioenschappen. Bij deze twee uur durende race gaat het erom wie de meeste rondjes vaart op een op de Zegerplas uitgelegd circuit.
 • LAURA: De oudste rijwielvierdaagse in Nederland die altijd plaatsvindt in de eerste week van juli. "LAURA" staat voor Leiden, Amsterdam, Utrecht en Rotterdam en natuurlijk Alphen aan den Rijn waar start en finish zijn. Afstanden 40, 60 en 100 km. Meer informatie http://www.laura-alphen.nl

Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Alphen aan de rijn; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen