Alta

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Alta is een gemeente in de Noorse provincie Finnmark. De bevolkingsdichtheid is verraderlijk; bijna de gehele bevolking woont in de stad Alta en omgeving; de rest is dus bijna onbewoond.

[bewerk] Klimaat

De zomertemperaturen zijn vergelijkbaar met de zuidelijke delen van Noorwegen. Het klimaat is zeer droog, gemiddeld valt er per jaar slechts 400 mm regen.

[bewerk] Alta stad

Alta is het communicatiecentrum in Finnmark. Via de luchthaven van Alta werden 308.000 passagiers vervoerd in 2004. Er zijn onder andere directe vluchten naar Oslo.

Tevens beschikt Alta over een haven in het stadscentrum. De belangrijkste activiteiten in Alta bestaan uit handel, kleine industrie, onderwijs en openbare diensten. De stad is ook beroemd vanwege de leisteenindustrie. Het centrum van Alta

De hogeschool van Finnmark (Høgskolen i Finnmark) is in Alta gelegen, net zoals de onderzoekinstelling Norut NIBR Finnmark. Voorts is de stad Alta te bereiken via de Europese weg 6 (oost-west)en de Noorse rijksweg 93 (zuidwaarts naar Kautokeino). Ook heeft de stad een vliegveld: Luchthaven Alta. Omdat Alta aan een fjord ver landinwaarts ligt wordt het niet aangedaan door de veerdienst Hurtigruten. Net ten zuiden van de stad, ligt een voor deze plaats ongebruikelijk bos. Het bestaat uit loofbomen; door de warme golfstroom en de beschutting door de bergen tegen de koude oosten/zuidenwind kunnen loofbomen hier tot volle wasdom komen, terwijl de loofboomgrens vele kilometers zuidelijker ligt.

[bewerk] Geografie

De gemeente omvat 3845 km² en ligt in het westen van de provincie Finnmark. Het gebied is rondom de Altafjord gelegen en kent grote bosgebieden. Ook maken de hogere gedeeltes van de Finnmarksvidda onderdeel uit van de gemeente. De rivier Alta stroomt door een van de grootste kloven in Europa en mondt bij Alta uit in de Altafjord, een randzee van de Atlantische Oceaan.

Het grootste deel van de bevolking van de gemeente woont in de stad Alta, die zich uitstrekt langs het zuiden van de fjord.


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Alta; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Teruggeplaatst van "http://toerisme.nl/wiki/Alta"
Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen