Amstelland

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek
Kaart van Rijnland en Amstelland in de 17e eeuw, gemaakt door Willem Blaeu.
Kaart van Rijnland en Amstelland in de 17e eeuw, gemaakt door Willem Blaeu.

Amstelland is het gebied langs de rivier de Amstel (Naar Aeme-stelle, een oud-Nederlands woord voor "waterachtig gebied") een gekanaliseerde rivier in het zuiden van Noord-Holland.

[bewerk] Tip

Klikt u hier voor de leukste uitjes in het Amstelland

[bewerk] Geschiedenis

In de Middeleeuwen werd het gebied in cultuur gebracht. De oudste nederzetting is het huidige dorp Ouderkerk aan de Amstel dat dateert uit de 11e eeuw.

Door de aanleg van een dam in de monding van de rivier ontwikkelde zich in het noordelijk deel van Nieuwer-Amstel het vissersdorpje "Amstelredam", dat rond 1300 stadsrechten verwierf. Het gehucht groeide uit tot het stadje Amsteldam, dat door zijn ligging aan de Zuiderzee steeds belangrijker werd.

Het gebied Amstel werd gesplitst in Ouder-Amstel (rechteroever) en Nieuwer-Amstel (linkeroever). Amsterdam splitste zich ook af en werd een zelfstandige stad. Uit deze kleine nederzetting groeide de grote stad die in de loop der eeuwen de hele omgeving is gaan domineren.

In 1896 en 1921 werden delen van Nieuwer Amstel door de gemeente Amsterdam geannexeerd en langs de oevers van de Amstel verschenen woonwijken (onder andere de Rivierenbuurt). Ten zuiden van de Utrechtsebrug is het gebied langs de rivier grotendeels vrij van bebouwing gebleven. Dit vormt nu een van de groene scheggen van Amsterdam.

Groengebied Amstelland is een organisatie die het landelijk gebied bij Amstelveen en Ouderkerk beheert

Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Amstelland; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.


Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen