Amstelveen

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek


Amstelveen is een stad en gemeente in de Nederlandse provincie Noord-Holland. De bebouwing grenst in het noorden aan de stad Amsterdam en ligt vlak bij Schiphol.

Inhoud

[bewerk] Organisatie

De gemeente Amstelveen maakt deel uit van de Stadsregio Amsterdam. Buurgemeenten zijn Amsterdam, Ouder-Amstel, De Ronde Venen, Uithoorn, Aalsmeer en Haarlemmermeer.

[bewerk] Overige kernen


[bewerk] Verkeer en Vervoer

De Rijksweg A9, die van oost naar west door de gemeente loopt biedt automobilisten toegang tot Amstelveen via de afslagen 4 en 5. Tevens is de Rijksweg A10 een belangrijke verkeersader voor het noordelijke deel van de gemeente. De belangrijkste noord-zuid as is de Beneluxbaan.

De stad is sinds 1990 verbonden met Amsterdam via een sneltram metrolijn 51 en Amsterdamse tramlijn 5. De Zuidtangent-bus verbindt Amstelveen met Amsterdam Zuidoost en met Schiphol, Hoofddorp en Haarlem. Daarnaast zijn er nog 13 andere busverbindingen die geëxploiteerd worden door Connexxion, GVB en BBA. Bijna alle lijnen komen samen op het centrale Busstation-busstation.

De gemeente heeft sinds 1950 geen eigen spoorwegstation meer, maar is wel goed bereikbaar vanaf de stations Amsterdam Zuid, Amsterdam Bijlmer ArenA en Schiphol via de genoemde bus-, tram- en metroverbindingen.

[bewerk] Oppervlakte

De gemeente heeft een oppervlakte van 42,38 km², waarvan 2,13 km² bestaat uit water. Amstelveen ligt voor het grootste gedeelte in laagliggende polder, deels drooggemaakte veenplassen.

Het winkelgebied in het Stadshart is het grootste binnen de regio.

Een groot deel van het Amsterdamse Bos ligt in de gemeente ten westen van de stad. In het Amsterdamse Bos bevindt zich het Wagener-stadion, waarin vele nationale en internationale hockey wedstrijden en -toernooien gespeeld worden.


[bewerk] Cultuur

Nabij het winkelcentrum Stadshart Amstelveen is het Cobra Museum gevestigd. In de binnentuin van het museum is een Japanse tuin|Japanse kiezeltuin ingericht door Shinkichi Tajiri. Naast het Cobra Museum is er een tweede museum binnen de gemeente dat zich richt op moderne kunst. Dit is het Museum Jan van der Togt, dat zich bevind in 't oude dorp van Amstelveen. Ook voert de Electrische Museumtramlijn Amsterdam zijn tramdienst in deze gemeente uit op zondagen tussen Pasen en oktober. Naast musea zijn er tal van andere culturele instellingen te vinden, de meeste hiervan zijn gesitueerd aan de cultuurstrip van het Stadshart.

[bewerk] Externe links

Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Amstelveen; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen