Amsterdam- Dakar Challenge

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

De Amsterdam-Dakar Challenge is een rally die start in Amsterdam en eindigd in Banjul, met een tussenstop in Dakar. De eerste editie van de jaarlijkse race werd gehouden in 2004. Zoals de naam doet vermoeden, is Amsterdam-Dakar geïnspireerd door de beroemde, barre woestijntocht Paris-Dakar, maar dan zonder dure auto’s, begeleidende helikopters, of mediacircus.

De opzet is simpel: Met een oude auto ter waarde van hoogstens €500 de Sahara doorkruisen om te eindigen in West-Afrika. Daar aangekomen worden de auto’s geveild en schenken de deelnemers de opbrengst van hun “barrel” aan een lokaal goed doel. De rally is geen wedstrijd en zodoende is er ook geen einduitslag. De enige prijs die een team kan winnen, is een zo hoog mogelijk bedrag voor het goede doel.

Het idee is overgewaaid vanuit Engeland, waar de Plymouth–Dakar rally voor het eerst in 2003 verreden werd. Arthur Verheijen was na deze race zo enthousiast dat hij het fenomeen in Nederland lanceerde: De Amsterdam-Dakar rally was geboren.

De charme van Amsterdam-Dakar is een hoge mate van zelfredzaamheid. De organisatie regelt allerlei dingen voor de rallyrijders, zoals een ontmoetingsdag 'Barreldag', kortingen op visa kosten en kleding. Maar het uitgangspunt is dat elke deelnemer verantwoordelijk is voor eigen welzijn.

De deelnemers kunnen uit een door de organisatie vastgestelde lijst een goed doel uitkiezen. De route van Amsterdam-Dakar voert door Nederland, België, Frankrijk, Spanje, Marokko, Mauritanië, Senegal en Gambia.

[bewerk] Enkele feiten en cijfers omtrent Amsterdam-Dakar:

  • Totale afstand ongeveer 7000 km.
  • Er is geen bezemwagen.
  • In 2005 is er ruim € 350.000 voor het goede doel opgehaald, de organisatie mikt op € 500.000 voor 2006.
  • Amsterdam-Dakar wordt in 2006 voor de derde keer verreden.
  • De deelnemers vertrekken verdeeld over zes groepen van ongeveer 50 auto’s (2006).
  • Inschrijfgeld is €380 per persoon (2006).
  • De Challenge van 2006 is met meer dan 280 deelnemende teams de grootste tot dusver

In 2006 deden er twee teams mee namens het televisieprogramma PK van de KRO.

Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Amsterdam- Dakar Challenge; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen