Amsterdam Arena

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

De Amsterdam ArenA is een modern sportstadion met plaats voor 51.628 toeschouwers[1] in Amsterdam. Daarmee is dit het grootste stadion van Nederland. Sinds 14 augustus 1996 is het de thuisbasis van de voetbalclub AFC Ajax. Ook de american footballlers van Amsterdam Admirals speelden er hun thuiswedstrijden.

De Amsterdam ArenA en De Kuip zijn de enige Nederlandse stadions met een 5-sterrenstatus bij de UEFA. Dit is de hoogste status die een voetbalstadion kan hebben. Negentien andere Europese stadions hebben deze status. Het stadion is ook de op 3 na steilste van Europa: 37 graden.

Inhoud

[bewerk] Eerste doelpunten

De eerste wedstrijd in het stadion werd gespeeld tussen Ajax en AC Milan. Ajax verloor de wedstrijd met 0-3. Het eerste doelpunt in het stadion werd gemaakt door Dejan Savicevic. Het eerste Ajax-doelpunt werd op 21 augustus 1996 gemaakt door Kiki Musampa, in de 81e minuut van de competitiewedstrijd tegen NAC.

[bewerk] Dak

De ArenA heeft een dak dat kan worden dichtgeschoven bij slecht weer. Dit dak bestaat uit twee delen. Eén zo'n deel is 118 meter lang en 40 meter breed, en weegt 520 ton. Het dak kan in 18 minuten geopend of gesloten worden. De ArenA is, samen met het Gelredome, het enige stadion in Nederland waarbij dit mogelijk is.

[bewerk] Parkeergarage

De Amsterdam ArenA heeft een ondergrondse parkeergarage (het Transferium genaamd). Het stadion werd eind jaren '80 als project gelanceerd om voor Ajax een betere toekomst te bieden dan het oude thuisstadion De Meer in de Watergraafsmeer in Amsterdam. Het werd aanvankelijk ontworpen voor de kandidatuur van Amsterdam voor de Olympische Zomerspelen in 1992, die echter naar Barcelona gingen.

Destijds ging het plan gepaard met kritiek en bezwaren van buurgemeentes en particulieren. Het stadion was aanvankelijk half op grondgebied van de gemeente Ouder-Amstel gesitueerd. Die voelde daar niets voor, en daarop werd het stadion binnen de gemeente Amsterdam over een weg gebouwd. Zo ontstond ook het idee om het te gebruiken als transferium. Daarvoor ligt het gebouw echter op een verkeerde plek. Deze functie werd voornamelijk toegevoegd omdat dit extra subsidie opleverde. Begin jaren '90 verklaarde de Raad van State alle bezwaren tegen de bouw ongegrond. De bouw startte in 1993 en duurde drie jaar.

[bewerk] De grasmat

Doordat het ontwerp wegens geldgebrek is aangepast, kampte de Amsterdam ArenA aanvankelijk met problemen met de grasmat. Oorspronkelijk was gekozen voor een geheel verrijdbare grasmat, die buiten het stadion kon worden geparkeerd. Hieraan zou een gedeelte van het parkeerterrein worden opgeofferd. In het uiteindelijk ontwerp was dit niet meer mogelijk. Tegenwoordig wordt de grasmat regelmatig vervangen, zodat de kwaliteit bij wedstrijden goed is. Behalve de nadelen voor de kwaliteit van de grasmat heeft het dak het voordeel dat bij slecht weer het veld bespeelbaar blijft.

[bewerk] Belangrijke evenementen

In de Amsterdam ArenA werd in 1998 de Champions League-finale, tussen Real Madrid en Juventus, gespeeld. Tijdens Euro 2000, het Europese Kampioenschap voetbal in 2000, georganiseerd door Nederland en België, werden er drie poulewedstrijden, een kwartfinalewedstrijd en een halve-finalewedstrijd gespeeld. Daarnaast wordt het stadion gebruikt voor popconcerten en andere grote manifestaties.

Vele artiesten hebben reeds opgetreden in de ArenA, waaronder U2, Céline Dion, Rolling Stones, Simon en Garfunkel, Michael Jackson, Robbie Williams, Tina Turner, Lenny Kravitz, P!nk, Bon Jovi, Eminem, David Bowie, Luciano Pavarotti, André Hazes (afscheidsconcert, nadat hij op 23 september 2004 was overleden) en Madonna. In 2007 zullen Justin Timberlake, Genesis en The Police in de ArenA optreden.

Hoewel het stadion geschikt zou zijn voor concerten is de kritiek vaak niet van de lucht. Met name de geluidskwaliteit wordt vaak als bedroevend omschreven. Gelukkig heeft de Amsterdam ArenA een traject ingezet waarbij door speciale doeken in de dakconstructie het geluid enorm is verbeterd. Helaas wordt er bij tours van de grote artiesten veel gebruik gemaakt van een standaard podium- en geluidsopstelling. Wat in het ene stadion perfect klinkt kan in de ArenA verschrikkelijk zijn en vice versa.

In het begin kreeg ook het betalingssysteem met de zogenaamde Arena's veel kritiek. Er was een eigen munteenheid bedacht waardoor je voortdurend moest omrekenen om te kijken wat er nu daadwerkelijk was afgerekend. Dit is na enig volhouden aangepast naar een betaalpasjessysteem met de landelijke valuta. De betaalpasjes versnellen het betalingsproces zodat men zo weinig mogelijk van de wedstrijd/voorstelling mist. Pasjes zijn op bijzonder veel punten in het stadion verkrijgbaar, tegen zowel contante als pinbetaling. Indien pasjes niet geheel zijn opgemaakt kunnen deze zonder problemen worden bewaard voor het volgende evenement of weer worden ingeleverd bij de vaste verkooppunten, het resterende bedrag ontvangt men terug. Vele bezoekers zien de pasjes als collecters-item omdat diverse concerten en wedstrijden speciale ontwerpen worden gemaakt.

De eerste en tweede zaterdag van juli is de ArenA het terrein van het door ID&T georganiseerde dancefestijn Sensation. Als eerste is Sensation White aan de beurt. Een week later vindt Sensation Black er plaats.

In mei en/of juni vinden er vaak drie concerten plaats van Gerard Joling, Rene Froger en Gordon alias Toppers in Concert.

In de laatste week van juli of de eerste week van augustus staat het jaarlijks terugkerende Amsterdam Tournament op het programma. Wat is begonnen als het Euro Six' toernooi in de winterstop, er werd gespeeld op een veld van een zaalformaat, is in 1999 overgegaan in het door IEP Tournaments georganiseerde Amsterdam Tournament. Vele internationale topclubs hebben reeds de revue gepasseerd; Manchester United, FC Barcelona, Arsenal, Liverpool, FC Porto, Galatasaray, Boca Juniors, Internazionale, AC Milan, Lazio Roma, Santos, Valencia, Parma, Panathinaikos en River Plate. Dit Tournament beloont aanvallend voetbal door behalve punten toe te kennen bij gelijkspel of een overwinning ook ieder gemaakt doelpunt te belonen met één punt.

De skyboxen worden deels verhuurd als kantoor- en conferentieruimte.


'Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Amsterdam Arena; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen