Appeltern

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Appeltern is een dorp in het Land van Maas en Waal met circa 800 inwoners, behorend tot de gemeente West Maas en Waal in de Nederlandse provincie Gelderland. Het ligt aan de Maas, tussen Batenburg (gemeente Wijchen) en Maasbommel. Het dorp heeft een veerverbinding met het Noord-Brabantse Megen.

Appeltern is vooral bekend vanwege zijn omvangrijke modeltuinencomplex De Tuinen van Appeltern, dat jaarlijks vele tienduizenden bezoekers krijgt.

Aan de oostkant van het dorp bevindt zich het stoomgemaal De Tuut, dat te bezichtigen is. Ernaast staat een elektrisch gemaal, dat de Nieuwe Wetering tegenwoordig bemaalt en daarmee het zuidoostelijke gedeelte van het Land van Maas en Waal droog houdt.

Van het kasteel van Appeltern resteren alleen nog bijgebouwen. De bekendste bewoner was de patriot Joan Derk van der Capellen tot den Pol, tot leven gewekt in de roman Schaduwbeeld of Het geheim van Appeltern (1989) van Hella Haasse.

Aan de Maasdijk staat de neogotische St.Servatiuskerk. Aan de veel onopvallender protestantse kerk ernaast zijn middeleeuwse elementen zichtbaar.

Appeltern ligt ook dicht hij het recreatiegebied de Gouden Ham waar campings, stranden en jachthavens zijn.


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Appeltern; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Teruggeplaatst van "http://toerisme.nl/wiki/Appeltern"
Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen