Appingedam

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Appingedam is een stad en gemeente in het noorden van Nederland, in de provincie Groningen. De gemeente beslaat een oppervlakte van 24,62 km² (waarvan 0,79 km² water).

Het stadje Appingedam, gelegen aan het Damsterdiep, was vroeger de hoofdstad van het Ommeland (historisch gewest) Fivelingo. Het is tezamen met de stad Groningen een van de twee steden met historische stadsrechten in de provincie.

Inhoud

[bewerk] Hangende keukens

De hangende keukens
De hangende keukens

Appingedam oogt tegenwoordig nog onmiskenbaar als een stadje. In het centrum zijn nog vele van oorsprong middeleeuwse panden te bewonderen. De beroemdste bezienswaardigheid zijn de hangende keukens boven het Damsterdiep.

[bewerk] Wateren

Behalve het nabij gelegen Schildmeer kent Appingedam ook nog het Eemskanaal, het Damsterdiep, het Nieuwe Diep, de Groeve-Noord, de Teugen en de Groeve-Zuid. Het Kattendiep liep door het centrum van Appingedam, van café het Gouden Anker achter de Solwerderstraat langs en via het Gouden Pand en de parkeerplaats nabij Bolwerk liep hij bij het huidige Chinese restaurant het Damsterdiep weer in. In 1966 werd het Kattendiep gedempt. Tegenwoordig heeft op de plek waar het Kattendiep liep, een straat dezelfde naam gekregen.

[bewerk] Toeristische en Culturele Activiteiten

Jaarlijks worden in Appingedam de z.g. 'Damster Stadsfeesten' georganiseerd. Zo is er in september steevast de Damsterdag (met praalwagens) en eind juni de daar bekende Nacht van Appingedam. Ook de Custom Chopper Day, de voor -en najaarsmarkten, de Coopluydenmarkt en de Gondelvaart zijn alom bekende activiteiten. Tevens wordt er jaarlijks de Kunst & Cultuurdag georganiseerd.

[bewerk] Gemeente

De gemeente Appingedam omvat de volgende plaatsen: Appingedam, Garreweer, Jukwerd, Laskwerd, Marsum, Oling, Opwierde, Solwerd, Tjamsweer. Als een van de weinige gemeenten in Groningen heeft Appingedam alle gemeentelijke herindelingen doorstaan. De huidige gemeente komt vrijwel overeen met de gemeente bij de invoering van gemeenten in 1811.

[bewerk] Sport en recreatie

Door deze plaats loopt de Europese wandelroute E9, ter plaatse ook North Sea Trail of Wad- en Wierdenpad geheten. De E9 loopt langs de kust van Portugal naar de Baltische staten. Ook heeft Appingedam een aantal voetbalclubs, volleybalclubs, een (tafel)tennisvereniging en een badmintonvereniging. Tevens is er een zwembad/sporthal aanwezig.

Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Appingedam; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen