Arnhem

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek
ligging van Arnhem
ligging van Arnhem

Inhoud

[bewerk] Algemene informatie

John Frostbrug met gedenktafel Slag om Arnhem.
John Frostbrug met gedenktafel Slag om Arnhem.
Nederrijn met op de achtergrond de toren van de Eusebiuskerk.
Nederrijn met op de achtergrond de toren van de Eusebiuskerk.

Arnhem, de bruisende hoofdstad van Gelderland waar altijd wat te beleven valt! bedrijfsuitje gelderland organiseren. Winkelen, uitgaan, actief bezig zijn of toch liever naar een grote attractie, een museum of een evenement? In Arnhem is het allemaal geen probleem. Door de grote verscheidenheid aan natuur en cultuur is er van alles te beleven en zo wordt een bezoek aan Arnhem voor iedereen een onvergetelijk avontuur. Leuke uitjes in Arnhem !

Er worden verschillende evenementen georganiseerd op het gebied van sport, muziek, kunst en cultuur. De bekendste attracties van Arnhem zijn natuurlijk Burger’s Zoo en het Nederlands Openlucht Museum. Maar ook het Museum voor de Moderne Kunst Arnhem, Kasteel Zijpendaal en het Arnhems Oorlogmuseum 40-45 zijn in Arnhem te vinden. Ook is Arnhem de enige stad in Nederland waar de trolleybus rijdt.

Weekendje naar Arnhem? Er zijn genoeg hotels in Arnhem waar u kunt overnachten na een voetbalwedstrijd of concert in het Gelredome, voor een romantisch weekendje weg met z’n tweeën of na bijvoorbeeld een avondje stappen op de Korenmarkt dat in de directe omgeving van Arnhem bekend staat. Bekijk hier leuke arnhem uitjes !

[bewerk] Arnhemse geschiedenis

Hoewel de sporen van nederzettingen aangetoond hebben dat de vroege Arnhemmers zijn afgedaald uit de hoger gelegen bossen, is Arnhem niet gebouwd op de oevers van de Rijn, maar op het iets hoger gelegen gedeelte langs de Sint-Jansbeek. Arnhem ontstond op de plek waar de weg tussen Nijmegen en Utrecht/Zutphen zich splitste. Zeven sprengenbeken voorzagen de stad van water en pas toen de loop van de Rijn in 1530 (door de Arnhemmers) verlegd werd kwam Arnhem aan de rivier te liggen.

De nederzetting kreeg op 13 juli 1233 stadsrechten van graaf Otto II van Gelre, de graaf van Zutphen. Arnhem had in de 13e eeuw twee- tot drieduizend inwoners, die allemaal binnen de veilige vestingwallen van de huidige binnenstad woonden. Hoewel Arnhem al voor de stadsrechtsverlening een vorm van verdediging had, groeide deze in 1291 uit tot een stadsmuur, die in 1505, 1519 en 1533 nogmaals werd uitgebreid en verstevigd, om ten slotte in de 19e eeuw te worden afgebroken.

De stad werd in 1579 voor het eerst de Gelderse hoofdstad, toen het zich als hoofdstad van het Kwartier van Veluwe in het gewest Gelre bij de Unie van Utrecht voegde. In 1585 voegde Arnhem zich, als hoofdstad van het gewest Gelre, bij de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. In 1817 uiteindelijk word Arnhem hoofdstad van de provincie Gelderland in het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden.

Vooral in de tweede helft van de 19e eeuw en de tweede helft van de 20e eeuw is Arnhem sterk gegroeid. Momenteel word de stad nog steeds flink verbouwd en uitgebreid.

De stad Arnhem is tijdens de Slag om Arnhem in de Tweede Wereldoorlog grotendeels verwoest, onder meer door verschillende bombardementen en plunderingen van de Duitse bezetters toen zij de stad in 1944 lieten ontruimen.


[bewerk] Arnhem wereldstad

Arnhem wereldstad? Jazeker! Arnhem heeft in haar bestaan behoorlijk wat bekendheid buiten haar grenzen verworven, was/is een thuis voor beroemdheden en timmert nog steeds aan de weg.

[bewerk] Accommodaties

Wanneer u verblijft in Arnhem moet u natuurlijk ergens overnachten. Dit kan in een arnhem hotel zijn, camping, hostel, herberg of vakantiepark. Bent u op zoek naar één van deze accommodaties?

Bent u een wandel of fietsliefhebber?

In de Hoge Veluwe kunt u een heerlijke wandel of fietstochten maken.


Genieten op de Veluwe en vanuit deze perfecte uitvalsbasis het natuurpark bezoeken en het Kruller Moller museum. Kijk op Arnhemse Uitjes .nl voor leuke arrangementen

Op zoek naar romantiek in de Veluwe?

Dan is romantiek op de veluwe .nl voor u de juiste locatie.

[bewerk] Arrangementen

[bewerk] Overnachtingen

Meerdere dagen verblijven in Arnhem? Er zijn er genoeg mogelijkheden om te overnachten. Verschillende hotels, bed & breakfastaccommodaties en campings verwelkomen u van harte.

- Hotels

- Campings

- Bed & Breakfast

- Groepsaccomodaties

[bewerk] Groepsuitjes

Bent u op zoek naar een leuk groepsuitje met de familie? Arnhem biedt u diverse groepsuitjes! Wilt u eens een dagje of weekendje weg in de regio Arnhem? Culinair genieten, feesten in Arnhem of een actief uitje? Dat kan natuurlijk allemaal. Ontdek Arnhem!

[bewerk] Bedrijfsuitjes

Begin uw zoektocht naar een overweldigend feest! Van bedrijfs- en personeelsfeesten tot themafeesten, vrijgezellenparty's en dinnershows voor vrienden, familie en kennissen. Arnhem biedt u de meest orginele feesten!

Kijk ook op arnhem zakelijk.nl een leuke weblog vol met verhalen over bedrijfsuitjes in arnhem

Ook biedt Arnhem tal van mogelijkheden om te vergaderen in deze wereldstad. U heeft de keuze uit 4/8/12/24 of 32 uurs vergaderarrangementen bij verschillende aanbieders.

[bewerk] Dagje Uit

Wanneer u overnacht in een van de hotels in Arnhem is het zonde van de dag om de hele dag op uw hotelkamer te zitten. Er zijn vele leuke attracties in Arnhem. Museumbezoek, dagje naar de dierentuin of naar een natuurpark. Ook is er in de omgeving van Arnhem voldoende te beleven.
- Alle Arnhemse uitjes

- Nationaal Park “De Hoge Veluwe”

- Nijmegen

- Apeldoorn

- Arrangementen

- Ontdek Arnhem

- groepsuitje arnhem

- Best of Arnhem

[bewerk] Avondje Uit

Met een avondje uit maakt u uw bezoek aan Arnhem helemaal compleet. Eerst een heerlijk diner in een van de restaurants, dan een bezoek aan de bioscoop, gezellig naar een café op de Korenmarkt. In Arnhem zijn er vele mogelijkheden om een avondje plezier te hebben.

- Restaurants

- Bioscopen

- Theaters

- Discotheken

- Cafe’s

- Casino’s

- Arnhems avondje

- Disco Schilderen

[bewerk] Actief & Avontuurlijk

Klikt u hier voor diverse arrangementen in Arnhem op het gebied van actief en avontuur


[bewerk] Speciaal

Klikt u hier voor Prachtige trouwlocaties in Gelderland!

[bewerk] Stad, kunst en Cultuur

Arnhem heeft als hoofdstad van de provincie Gelderland een rijke en bewogen geschiedenis, die voor een deel terug te vinden is in een aantal monumentale gebouwen in de stad. Erg boeiend om te bezichtigen zijn bijvoorbeeld het Maarten van Rossumhuis (ook wel Duivelshuis genoemd), de Sabelspoort en het Presickhaeffs Huys.

De 40 middeleeuwse kelders, die onder één van de winkelstraten in oude glorie zijn gerestaureerd en met elkaar verbonden zijn, laten u zien hoe het er vroeger onder Arnhem uitzag. De kelders zijn onder leiding van een gids te bezoeken, maar ook individueel. De geschiedenis van Arnhem is niet alleen in de binnenstad terug te vinden, maar ook in het meer dan 100 jaar oude stadspark Sonsbeek. Hier kunt u even tot rust komen, terwijl u toch midden in de stad bent! Boven de stad torent de Eusebiuskerk uit. In deze laatgotische kruisbasiliek bevindt zich een unieke glazen lift, die tot een hoogte van maar liefst 73 meter stijgt. Op weg naar boven is bovendien het grootste carillon van Europa te zien! Vanaf hier kijkt u onder andere uit op het gezellige winkelcentrum.

[bewerk] Mode

Arnhem staat al jaren in de top 10 van winkelsteden van Nederland. U vindt u er een diversiteit aan grote winkelketens en kleine modezaken. Arnhem biedt op winkelgebied voor elk wat wils. Op veel verschillende gebieden is Arnhem verbonden met mode. Met modeacademie ArtEZ en tal van bekende merken en ontwerpers zoals G-sus, Humanoid, Viktor & Rolf en People of the Labyrinths is Arnhem een aantrekkelijke stad als het gaat over mode. Arnhem ademt mode en dat is terug te vinden in de verschillende modezaken in Arnhem

[bewerk] Musea

Het aanbod van musea in Arnhem is erg groot en divers. Er zijn onder andere musea op het gebied van kunst, water, wijn en historie. En niet te vergeten het aanbod van topattracties zoals Burgers’ Zoo en het Nederlands Openluchtmuseum! Uw dag, avond of weekend in Arnhem mag absoluut niet eindigen zonder een bezoek aan de Korenmarkt; hèt bruisende uitgaanshart van Arnhem.

Dus of u nu houdt van winkelen of uitgaan, wandelen of fietsen, het bezoeken van grote attracties of lekker actief bezig zijn; Arnhem heeft alles in huis om uw verblijf tot een onvergetelijke gebeurtenis te maken!

[bewerk] Parkenstad

Arnhem kan met recht een parkenstad worden genoemd. De Gelderse hoofdstad telt dertien prachtige parken. Sonsbeek is ongetwijfeld het bekendste park, op slechts vijf minuten lopen vanaf het NS-station en het centrum van de stad. Men noemt Sonsbeek ‘de parel in de Veluwezoom’. Tijdens de voorlaatste ijstijd kreeg het Veluwemassief in grote lijnen de vorm die wij nu kennen. Grote ijsmassa’s plooiden het landschap in bevoren toestand. Later werd door de wind löss en dekzand op de hellingen afgezet. Zo ontstond er een rijk geschakeerd gebied met als levensader de Sint-Jansbeek, ook wel Molenbeek genoemd. Aan haar oevers stond eeuwenlang een tiental watermolens. Daar zijn er nu nog twee van over, waarvan er één tot op de dag van vandaag nog dienst doet als korenmolen: de monumentale Witte Watermolen. In het park wordt elke zomer vanaf einde mei tot einde augustus op zondagmiddagen Park Open georganiseerd, een serie van gratis culturele festivals met theater, muziek en dans. In augustus wordt de serie afgesloten met een vierdaags festival: de Sonsbeek Theater Avenue.

[bewerk] Theaters & Bioscopen

Bent u dol op theatervoorstellingen of de nieuwste films in de bioscoop? Arnhem heeft een groot aanbod van theaters en bioscopen.

[bewerk] Bioscopen

[bewerk] Theaters

- theateragenda in arnhem

[bewerk] Tips

- Musea

- Kröller-Müller Museum

- Monumenten

- Evenementen

- Stad & Cultuur arrangementen

- Weekendje weg

[bewerk] Restaurants

Gezellig uit eten? Arnhem biedt u tal van mogelijkheden op het restaurantgebied.

Voor meer restaurants in de regio Arnhem klikt u op: Restaurantgids

[bewerk] Sport & Recreatie

Arnhem beschikt over een breed scala van recreatiemogelijkheden. Uzelf lekker een dagje laten verwennen? Wandelen of fietsen in een van de parken of een avondje lasergamen? Alles kan in Arnhem.

- Recreatiegebieden

- Health en Beauty

- Spel

- Schaatsen in Arnhem

- Salsa workshop


[bewerk] Vervoer

Of u nu met de auto, trein of taxi naar Arnhem komt. In alle opzichten is deze stad gemakkelijk te bereiken. De snelwegen A50, A12 en A325 komen langs Arnhem. Treinen vanuit meerdere richtingen komen aan op Centraal Station Arnhem en ook in de stad zelf kunt u met het openbaar vervoer overal komen. Het centraal station Arnhem is gelegen in het centrum vlak bij het winkelcentrum, ook de stations Arnhem Velperpoort, Arnhem Zuid en Arnhem Presikhaaf zijn ideaal gelegen. De Trolleybussen brengen u waar u maar wezen moet.

- Trein

- Taxi

- Bus


[bewerk] Wandel- en fietsroutes

Wandelen of fietsen, heuvels beklimmen of een tocht maken langs de Rijn. Met de hulp van onderstaande routes kunt u genieten van het afwisselende Arnhemse landschap. Kies uit een wandeling door Meinerswijk, Demobos, Maasbergse bos, Schaarbergen (rood), Schaarsbergen (geel), Waterberg en Het Bekenlint. Of de Freedomtrail-route langs een groot aantal locaties die in de jaren ’40 – ’45 een belangrijke rol speelden. Voor fietsers is er een ATB route en een route langs de Rijn. Ook kunt u kiezen voor een rondleiding begeleid door een gids. Deze gids leidt u langs verschillende bezienswaardigheden varrierend van de Middeleeuwse Sabelspoort tot de 'Brug te Ver'.

[bewerk] Waterwandelingen

In Arnhem-Zuid zijn door het Waterservicepunt Arnhem in 2006 voor twee markante plekken met veel water speciale waterwandelingen ontwikkeld: bij de zuidelijke Immerlooplas en in de wijk Elderveld. Beide wandelingen kunnen ongeveer binnen anderhalf uur afgelegd worden en geven een goede indruk over wat er zich in en rond het water zo alles afspeelt.

- [1]

- Fietstrips

- Wandeltrips

[bewerk] Fiets en autoverhuur

Komt u met het openbaar vervoer naar Arnhem en wilt u toch mobiel zijn in de stad. Voor het huren van fietsen of een auto zijn er diverse mogelijkheden. Verschillende verhuurbedrijven voldoen graag aan uw wensen zodat u een verblijf naar wens heeft.

- Fietsverhuur

- Autoverhuur

[bewerk] Uitgaan

Op Jansplaats en Jansplein kunt u kiezen uit een aantal interessante restaurantjes en café's met gezellige terrasjes. Een historische sfeervolle locatie waar u tegen schappelijke prijzen heerlijk kunt uitgaan. De keuze varieert van Mexicaanse, Italiaanse, Argentijnse en Chinese tot natuurlijk ook de Nederlandse keuken.

Wanneer u Arnhem bezoekt, mag u één ding zeker niet missen: de Korenmarkt. Dit is het uitgaanscentrum van Arnhem en wijde omstreken. U treft hier op de Korenmarkt kroegjes en grand cafés, discotheken, kebabzaken, snackbars en restaurants.

[bewerk] Winkelen & Koopzondag

Arnhem is een modestad. Niet voor niets zijn Victor & Rolf, Bas Koster en Daryl van Wouw in deze stad afgestudeerd aan de modeacedemie. Arnhem staat bekend om zijn diversiteit aan winkels. Speciaalzaken, grote ketens als H&M en Zara zijn vertegenwoordigd. De Varkenstraat, waar zich de meeste winkels bevinden, is vergelijkbaar met de Kalverstraat in Amsterdam. De Steenstraat daarentegen biedt meer speciaalzaken zoals een biologische supermarkt en een bordspellenspeciaalzaak. Nieuw in Arnhem is het Musiskwartier. De grote namen als V&D, Blokker en de Sting hebben hier in december 2005 hun deuren geopend. Kortom genoeg Shop plezier te beleven in Arnhem.

- Tip!

- Koopzondagen

- Markten

Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Arnhem; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Teruggeplaatst van "http://toerisme.nl/wiki/Arnhem"
Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen