Aruba

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek
Huis op Aruba
Huis op Aruba

vakantie aruba Aruba is een eilandnatie in de Caraïbische Zee, behorend tot het Koninkrijk der Nederlanden en gelegen op 23 kilometer ten noorden van het schiereiland Paraguaná van de Venezolaanse deelstaat Falcón. Het behoort tot de ABC-eilanden van de Kleine Antillen. Aruba heeft een bevolking van 103.065 inwoners en een oppervlakte van 180 km². Het eiland is vrij droog met weinig van de weelderige tropische vegetatie die in de Caraïben zo gebruikelijk is.

Inhoud

[bewerk] Demografie

Bevolking

De bevolking van . aruba stamt af van de oorspronkelijke Indiaanse bewoners, Europeanen(voornamelijk Nederlanders), Afrikaanse slaven en in mindere mate Sefardische Joden. De oorspronkelijke inwoners behoorden tot de Zuid-Amerikaanse stam van de Arawakken. Men vermoedt dat deze van het vaste land in het verleden zijn overgestoken. Archeologische resten van botten en gebruiksvoorwerpen geven een sterke verwantschap aan tussen de Arawakken van Zuid-Amerika en de inwoners van Aruba. Nadat de meeste indianen uit Aruba naar Santo Domingo werden gebracht om als slaven in de mijnen te werken, werd Aruba in opdracht van de Spaanse koning door Juan de Ampíes herbevolkt. In de tweede helft van de zeventiende eeuw schrijft A.O. Exquemelin dat de W.I.C. op Aruba een sergeant en vijftien soldaten gestationeerd hadden en dat het eiland bewoond was door indianen die Spaans spraken. Ongetwijfeld bestond de bevolkingen van alle drie de eilanden; Curaçao, Aruba en Bonaire in die jaren merendeel uit indianen en gestationeerde soldaten van de Nederlandse West Indische Compagnie, en de basis van de taal 'Papiaments' werd al toen gelegd voor het begin van de bloei van de Afrikaanse slavenhandel.

Taal

De officiële talen zijn Nederlands en Papiaments. Op Aruba wordt een eigen spelling van het Papiaments gebruikt, die afwijkt van de spelling die Curaçao en Bonaire hanteren.

Het oudste officiële document geschreven op Aruba in het Papiaments is van 1803. Alle kranten, behalve de Amigoe, op Aruba zijn in de Papiamentse taal en alle vergaderingen van het Parlement van Aruba worden in het Papiaments gehouden. Om werkelijk goed op de hoogte te kunnen zijn van de politiek moet men Papiaments goed kunnen verstaan.

Bij de volkstelling van 2000 was de meest gesproken thuistaal voor 69,4% van de bevolking Papiaments, voor 13,2% Spaans, voor 8,1% Engels en voor 6,1% Nederlands.

Oranjestad
Oranjestad

[bewerk] Steden

De hoofdstad van Aruba is Oranjestad.

Andere plaatsen zijn onder andere:

 • Palm Beach
 • Angochi
 • Malmok
 • Moko
 • Catiri
 • Seroe Colorado
 • Lago Heights
 • Sint Nicolaas
 • Brazil
 • Savaneta
 • Barcadera
 • Simeon Antonio
 • Dakota
 • Santa Cruz
 • Paradera
 • Tanki Leendert
 • Noord
 • Madiki
 • Companashi
 • Ponton
 • Kudawecha
 • Yaburibari
 • Urataca
 • Shabiruri
 • Yucuri
 • Matividiri
 • Siribana
 • Camacuri
 • Cashero
 • Daimari

[bewerk] Bezienswaardigheden

Natural Bridge
Natural Bridge

Een bekende attractie was de Natural Bridge, de langste natuurlijke brug in de Caraïben. Op 2 september 2005 is deze ingestort, ongetwijfeld door de lange eroderende werking van zeewater en wind. Kleinere natuurlijke bruggen zijn overigens nog altijd aanwezig op het eiland, waarvan er zich een naast de resten van de ingestorte brug bevindt.

Naast de Natural Bridge is er ook nog een ander natuurlijk ontstane bezienswaardigheid, de Natural Pool (Engels voor 'Natuurlijk Zwembad'). Langs de rotsige noordkust van het eiland bevind zich een, door rotsen afgeschermd, geïsoleerd stukje oceaan met een doorsnee en diepte van enkele meters. Doordat de ruwe zee ten noorden van het eiland hoge golven teweegbrengt die stukslaan tegen de rotsen, wordt de Natural Pool gevuld met water, flora en fauna direct vanuit de oceaan. De lokale bevolking beweert dat er van tijd tot tijd kleine haaien gevangen worden in de Natural Pool. De Natural Pool is alleen bereikbaar met een terreinwagen met vierwielaandrijving.

De Altovistakapel nabij Noord is een andere bezienswaardigheid. Het is een klein kerkje midden in rotsachtig onbewoond gebied met uitzicht op de ruige zee aan de noordkant van Aruba.

De Hooiberg is een opvallende heuvel in het midden van Aruba. Het is een kegelvormige heuvel met op de top diverse zendmasten. De Hooiberg is bijna vanaf het hele eiland zichtbaar, en is een opvallende verschijning doordat de heuvel eenzaam boven een vlakte uitsteekt. Hoewel de Hooiberg vroeger (ten onrechte) als hoogste heuvel beschouwd werd. is de hoogste heuvel de Jamanota, met 188 meter.

Nationaal Park Arikok is een park dat een aanzienlijk deel van het eiland beslaat. Het park bestaat uit een ruig bergachtig landschap met veel stenen en cactussen. Het park is vrij toegankelijk met een auto, een terreinwagen is wel sterk aanbevolen.

[bewerk] Klimaat

Op Aruba heerst een tropisch klimaat met middagtemperaturen van gemiddeld 29 graden in december tot 32 graden in juli en augustus. De gemiddelde jaarlijkse neerslag is rond de 600 mm, maar grote afwijkingen van deze hoeveelheid zijn mogelijk. In sommige jaren valt er meer dan 1000 mm, terwijl er in andere jaren nauwelijks een druppel regen valt. Het regenseizoen is in oktober, november en december. Tijdens dit seizoen valt de regen vooral in de nacht en in de ochtend; in de middag en avond is het meestal zonnig en droog.

Aruba ligt niet buiten de orkaangordel, maar het eiland wordt slechts zeer zelden daadwerkelijk getroffen door een orkaan. Het komt zo nu en dan voor dat een orkaan vrij dicht langs het eiland trekt, waardoor een uitloper ervan voor harde wind en stevige regen- en onweersbuien zorgt.

[bewerk] Landschap

Aruba heeft een dor en rotsachtig landschap met veel cactussen en de karakteristieke Dividivi-boom. De Dividivi is een boom die met de wind meegroeit. Er zijn bossen met Dividivi-bomen en alle bomen staan dezelfde kant op.

Het westen van het eiland is relatief vlak. Dat deel van het eiland is ook zeer dichtbevolkt. In het oosten van het eiland, waar het Nationaal Park Arikok is, is het heuvelachtiger. Het hoogste punt van het eiland is de Jamanota.

In en kort na het regenseizoen is de natuur wat groener.

Er is rondom Aruba veel koraalrif waardoor het een aantrekkelijk gebied is om te duiken. Er is ook een aantal scheepswrakken dat voor duikers interessant is.

[bewerk] Evenementen

Carnaval Aruba
Carnaval Aruba
 • Carnaval
 • Viering San Juan
 • Viering Sinterklaas

[bewerk] Economie

Aruba is een welvarend land. De werkloosheid is laag en het inkomen per hoofd van de bevolking is een van de hoogste in het Caraïbisch gebied. Sinds 2001 kent Aruba een algemene ziektekostenverzekering voor de gehele bevolking.

Tot het midden van de jaren 1980 was de belangrijkste industrie van Aruba olieraffinage. Toen werd de raffinaderij gesloten en verschoof de economie van het eiland naar toerisme. Aruba verwelkomt tegenwoordig ongeveer 1.235.700 gasten per jaar, waarvan driekwart Amerikanen. Het toerisme richt zich voornamelijk op de stranden en de zee.

De munteenheid is de Arubaanse florin. Die is gerelateerd aan de koers van de dollar (vaste wisselkoers: 1 Amerikaanse dollar = 1,79 Arubaanse Florin). In de praktijk kan er ook met dollars worden betaald. (wisselkoers: 1 Amerikaanse dollar = 1,75 Arubaanse florin)

Jaarlijks geeft Nederland ontwikkelingshulp aan Aruba. Deze hulp wordt met name ingezet voor rechtshandhaving, het onderwijs, de bestuurlijke ontwikkeling, gezondheidszorg en duurzame economische ontwikkeling. Deze hulp zal op verzoek van Aruba in 2009 stoppen.

Aruba beschikt daarnaast over een drietal "vrijhandelszones", zones waar in- en uitvoer en dienstenverkeer onbelast plaatsvindt.

[bewerk] Toerisme

Aruba heeft een grote en goed ontwikkelde toeristenindustrie. Er zijn vele luxe en minder luxe hotels, voornamelijk geconcentreerd langs de stranden aan de westkust. De bekendste stranden zijn Palm Beach en Eagle Beach, . Aan Palm Beach liggen de luxe op Amerikaanse toeristen gerichte hotels. Dit gebied wordt ook wel de "Highrise-area" genoemd, vanwege het feit dat de meeste hotels gevestigd zijn in hoogbouw. Eagle Beach, op korte afstand van Palm Beach richting Oranjestad, biedt hotels op een wat kleinere en intiemere schaal in laagbouw-huisvesting, vandaar de naam "lowrise-area".

Oranjestad is ook een belangrijke plaats in de toeristenindustrie. Hier bevindt zich de haven voor de vele cruiseschepen die Aruba aandoen. De cruiseindustrie is een zeer belangrijke pijler van het toerisme op Aruba, omdat een groot deel van alle toeristen het eiland bezoekt tijdens een cruise. De laatste jaren ligt dit aantal rond de 550.000 passagiers per jaar. In Oranjestad zijn verder nog een aantal luxe hotels, een aantal luxe winkelcentra, diverse op toerisme gerichte winkelstraten waaronder de "Mainstreet" en horecafaciliteiten te vinden.

Ook op andere plekken op het eiland is de nodige toeristenaccommodatie te vinden, onder meer in (particuliere) appartementencomplexen. Ook zijn er elders op het eiland nog diverse aantrekkelijke stranden. Voorbeelden zijn Rodgers Beach en Baby Beach, beide bij San Nicolas. Ook Arashi Beach, gelegen in de buurt van de California Lighthouse, is een populair strand.

[bewerk] Nationale feestdag

18 maart is de nationale feestdag van Aruba, de Dag van de Vlag en het Volkslied. Op 18 maart 1948 werd door een petitie de eerste aanzet gedaan tot Arubaanse zelfstandigheid. In 1976 werd deze dag voor het eerst gevierd en werden ook het volkslied (Aruba Dushi Tera) en de vlag officieel aanvaard

[bewerk] Fauna

Flamingo
Flamingo

Omdat Aruba op het Zuid-Amerikaanse continentaal plat ligt, lijkt de fauna sterk op die van het nabijgelegen Venezuela. Op het eiland komen twaalf zoogdieren voor, waaronder drie geïntroduceerde knaagdieren (bruine rat, zwarte rat en huismuis), een inheems knaagdier (Calomys hummelincki), een haasachtige (het Floridakonijn, Sylvilagus floridanus) en zeven vleermuizen (Peropteryx trinitatis, de kleine kaalrugvleermuis (Pteronotus davyi), Mormoops megalophylla, Glossophaga longirostris, Leptonycteris curasoae, Natalus tumidirostris en Molossus molossus). De meest bekende dieren zijn de yuwana (leguaan), de dori (kikker), de shoco (uil), de cascabel (Arubaanse ratelslang), de chuchubi (spotlijster), de trupiaal, de barica geel (suikerdiefje) en de blenchi (kolibrie).

[bewerk] Verkeer en vervoer

Bij Oranjestad is het Koningin Beatrix International Airport. Er zijn vanaf dit vliegveld dagelijkse verbindingen met Curaçao en Bonaire, met diverse steden in de VS, Zuid-Amerika en met Amsterdam. Er is een speciale terminal voor passagiers die van en naar de VS vliegen.

Een netwerk van autobussen van het openbaar vervoersbedrijf Arubus bestrijkt een groot deel van het eiland. Daarnaast rijden er vele particuliere minibusjes rond die passagiers oppikken langs de weg. De wegen op Aruba zijn in het algemeen van matige kwaliteit. Een groot deel van de zeven hoofdwegen is geasfalteerd. In de meer afgelegen gebieden, zowel bewoond als onbewoond, zijn de meeste wegen onverhard. Op Aruba is één snelweg te vinden die dwars over het eiland loopt. De maximale snelheid is daar 80 kilometer per uur. Deze snelheid wordt gecontroleerd door middel van laserguns.


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Aruba; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Teruggeplaatst van "http://toerisme.nl/wiki/Aruba"
Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen