Asten (Nederland)

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

[bewerk] Algemene informatie

Asten is een gemeente in de provincie Noord-Brabant. Deze telt 16.375 inwoners op 1 januari 2007. (bron: www.asten.nl) en heeft een oppervlakte van 70,40 kmĀ². De gemeente Asten maakt deel uit van het kaderwetgebied SRE. Hoofdkern is het dorp Asten, met 13.001 inwoners.

Op het grondgebied van de gemeente Asten ligt een groot deel van het Nationaal Park de Groote Peel, een hoogveengebied.

Bezienswaardig is de neogotische kerk O.L. Vrouwe Presentatie uit 1896-1898 naar ontwerp van Caspar Franssen. In het dorp Ommel staat een kerk, gebouwd na de Tweede Wereldoorlog, dat dienst doet als bedevaartsoord voor Maria. Het in 1940 gebouwde gemeentehuis werd ontworpen door A.J. Kropholler.

Asten heeft een goed en uitgebreid winkelbestand, dat het afgelopen jaar is uitgebreid met het woonwinkelcomplex `Het Kompas' en de komende jaren nog wordt uitgebreid met het vernieuwde Midaswinkelcentrum. De voetbalclub in Asten is NWC, afgeleid van NOAD Wilhelmina Combinatie. Zij spelen in het seizoen 2006/2007 in de 2e klasse. Per openbaar vervoer is Asten bereikbaar vanuit zowel Eindhoven als Helmond met Hermes lijn 20, die vanuit beide plaatsen om het half uur rijdt (in de spits 4 keer per uur vanuit Eindhoven). Het dorp Asten ligt zo'n 10 kilometer verwijderd van Helmond en 20 kilometer van Eindhoven.

In Asten bevindt zich de Koninklijke Klokkengieterij Eijsbouts. In 1993 is daar de voormalig grootste klok ter wereld gegoten. Deze klok was een geschenk van de Britse koningin Elizabeth II aan Nieuw-Zeeland. Toen is Asten tot klokkendorp uitgeroepen. In 2006 is door de Koninklijke Eijsbouts opnieuw de grootste klok ter wereld gegoten, 36.000 kilogram zwaar met een klepel van 1.500 kilogram. Deze klok is bestemd voor een Japanse ondernemer die daar een van zijn vakantieparken mee wil sieren.

Naast Koninklijke Eijsbouts bevindt zich ook het Nationaal Beiaardmuseum in het Peeldorp. Asten afficheert zich graag als Klokkendorp. Om die status te onderstrepen wordt jaarlijks de manifestatie Asten Klinkt Als Een Klok georganiseerd. In 2007 vindt die plaats in het weekend van 12 en 13 mei.

[bewerk] Externe link


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Asten; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen