Aviodrome, Nationaal Luchtvaart-Themapark

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Het Aviodrome is het Nederlandse nationale luchtvaartthemapark. Sinds 2003 is de Aviodrome gevestigd in Lelystad op de daar gelegen luchthaven. Oorspronkelijk was het museum gevestigd op Schiphol onder de naam Aviodome, maar wegens ruimtegebrek is het verhuisd naar Lelystad. Het markante aluminium gebouw waarin de Aviodome op Schiphol gevestigd was, was bij de bouw in 1971 de eerste geodetische koepel van Europa. Het trok de aandacht vanaf de snelweg langs Schiphol. De koepel is door een kerk aangekocht en zal elders in de Haarlemmermeer opnieuw worden opgebouwd.

De collectie van de Aviodrome toont de luchtvaarthistorie van Nederland. Het museum heeft een uitgebreide collectie historische vliegtuigen. Op het terrein van de Aviodrome staat het het volledig nagebouwde stationgebouw van Schiphol uit 1928.

In 2004 werd een Boeing 747-206BM(SUD) van KLM per boot van Schiphol naar de Aviodrome vervoerd. Voor het transport waren de staart en de vleugels van de romp verwijderd. De route voerde onder andere door een deel van de Amsterdamse grachten.

Afbeelding:135px-Aviodrome_stationsgebouw_Schiphol.jpg Afbeelding:180px-Ingang_Aviodrome.jpg Afbeelding:180px-Fokker50_prototype_aviodrome_lelystad.jpg


'Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Aviodrome; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen