Baarle-Nassau

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Inhoud

[bewerk] Algemene informatie

Baarle-Nassau is een gemeente (bestuur)|gemeente in de provincie Noord-Brabant, ongeveer 15 kilometer ten zuiden van Tilburg. De gemeente heeft een oppervlakte van 76,36 km² (waarvan 0,02 km² water).

Baarle-Nassau vormt samen met de Belgische gemeente Baarle-Hertog het Kempense dorp Baarle. Het grondgebied van beide gemeenten loopt met name in de kern van Baarle flink door elkaar. Er zijn 22 exclaves van Baarle-Hertog in Baarle-Nassau en acht exclaves van Baarle-Nassau in Baarle-Hertog. Een aantal van deze Nederlandse exclaves vormen weer enclaves binnen de Belgische enclaves in Nederland.

Baarle-Nassau had vroeger twee stations welke onderdeel uitmaakten van het Spoorlijn 29 Turnhout - Tilburg|Bels lijntje. Een in het dorp zelf en een bij het gehuchtje Baarle-Nassau Grens.

[bewerk] Geschiedenis

voor de geschiedenis van het dorp Baarle en Geschiedenis van de enclavekwestie in Baarle voor de enclavekwestie binnen het dorp.

In 1403 trouwt de Duitse graaf Engelbrecht I van Nassau met Johanna van Polanen, de dochter van de Heer van Breda Jan III van Polanen. Naar toenmalig recht werd hij Heer van Breda. Met hem komt de naam van Nassau niet alleen terecht in het Nederlandse monarchie|Nederlands Koningshuis, maar ook wordt de naam gegeven aan de Nederlandse gebieden van Baarle. Al het Baarle grondgebied buiten de Hertogse enclaves behoren sinds die tijd bij Baarle-Nassau.

[bewerk] Avondje uit

[bewerk] Recreatie

Recreatiepark

[bewerk] Externe links

Baarle-Nassau in 1867
Baarle-Nassau in 1867


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Baarle-Nassau; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen