Balatonmeer

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Het Balatonmeer is het grootste meer (592 km²) van Midden-Europa. Strikt genomen is de benaming Balatonmeer onjuist en dubbelop: de laatste lettergreep in de naam, to(n), betekent namelijk reeds 'meer'. Het meer ligt in het westen van Hongarije en heeft een langgerekte vorm: de lengte is 79 km, de grootste breedte 15 km. De maximale diepte is 12 m, de gemiddelde diepte bedraagt echter slechts drie meter, waardoor het water 's zomers relatief warm wordt. Het meer is mede daardoor een van de belangrijkste toeristische trekpleisters van dat land. In de zomermaanden worden er in diverse badplaatsen lange afstand-zwemwedstrijden georganiseerd naar de tegenoverliggende oever. Het meer heeft in het door land omsloten Hongarije de bijnaam "de Hongaarse Zee". In het midden wordt het meer vrijwel in tweeën gedeeld door het schiereiland Tihany: de doorgang is aan de zuidkant 1,5 km breed. De voornaamste waterleverancier is de rivier de Zala.

Inhoud

[bewerk] Oevers

De noordoever (Nationaal Park) wordt gekenmerkt door wijnbouw op de basalthellingen van de uitgestorven vulkanen. Het verloop aan de zuidoever is gering en deze wordt daarom veel door gezinnen met kinderen bezocht. Siófok is er de grootste badplaats. Het water van het Balatonmeer is zoet en van goede kwaliteit.

[bewerk] Schilders

Het is een meer met vele gezichten en heeft reeds talloze schilders geïnspireerd, waarvan de belangrijkste volgens velen József Egry is. In Badacsony is een museum te vinden waar zijn belangrijkste werken hangen.

[bewerk] Wijnbouw

De zuidoever (Balatonlelle) evenals de noordoever (Csopak - Badacsony - Zanka) leent zich uitstekend voor het verbouwen van witte wijnen. Niet minder dan 11 variëteiten gedijen uitstekend op afwisselend rode aarde (Csopak), vruchtbare vallei (Scisco) en vulkanische ondergrond (Badacsony). Met het verdwijnen van het vroegere communistisch regime verdween ook het zware juk op de wijnboeren om enkel massawijn te produceren voor eigen volk. Sinds een tiental jaar is de passie om wijnen van uitstekende kwaliteit te maken weer opgelaaid bij een aantal jonge wijnboeren die meestal goed geschoold zijn door verblijven in typische wijnlanden als Frankrijk en Italië. Vergeet niet dat Hongarije als wijnland misschien wel over de beste klimatologische omstandigheden beschikt om een goede kwaliteitswijn te maken. Iets wat trouwens de laatste paar jaar al een aantal keer vertaald werd in het behalen van medailles op internationale wijnbeurzen.

[bewerk] Steden en dorpen

Noordkust

Van Oost naar West: Balatonfőkajár - Balatonakarattya - Balatonkenese - Balatonfűzfő - Balatonalmádi - Alsóörs - Paloznak - Csopak - Balatonfüred - Tihany - Aszófő - Örvényes - Balatonudvari - Fövenyes - Balatonakali - Zánka - Balatonszepezd - Szepezdfürdő - Révfülöp - Pálköve - Ábrahámhegy - Balatonrendes - Badacsonytomaj - Badacsonytördemic - Szigliget - Balatonederics - Balatongyörök - Vonyarcvashegy - Gyenesdiás - Keszthely


Zuidkust

Van Oost naar West: Balatonakarattya - Balatonaliga - Balatonvilágos - Sóstó - Szabadifürdo - Siófok - Széplak - Zamárdi - Szántód - Balatonföldvár - Balatonszárszó - Balatonszemes - Balatonlelle - Balatonboglár - Fonyód - Bélatelep - Balatonfenyves - Balatonmáriafürdő - Balatonkeresztúr - Balatonberény - Fenékpuszta


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Balatonmeer; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.


Klik hier om terug te gaan

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen