Banda Atjeh

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Banda Atjeh of Banda Aceh is de hoofdstad van de Indonesische provincie Atjeh (Sumatra), die voluit Nanggroe Aceh Darussalam heet.

[bewerk] De stad

De stad ligt op de noordelijke punt van het eiland Sumatra, aan de monding van de Atjehrivier (Sungai Aceh), waar de Straat Malakka en de Indische Oceaan elkaar ontmoeten. In 2000 besloeg het stedelijk gebied een oppervlakte van 61,36 km² en had het 220.737 inwoners. Volgens opgave van de Indonesische deelregering had de stad (met omliggende dorpen) vlak voor de tsunami ruim 260.000 inwoners en bedroeg het aantal slachtoffers ongeveer 61.000.

[bewerk] Naam en geloof

Vroeger heette de stad Kota Radja, wat letterlijk "Koningsstad" of "Hofstad" betekent, ook de schrijfwijze Koetaradja (in het Indonesisch Kotaraja) komt voor.[2] De republiek Indonesië heeft in 1945 het Sultanaat afgeschaft. Vervolgens werd op 28 december 1962 de officiële naam van de stad gewijzigd in Banda Aceh dat letterlijk vertaald "Poort (Haven) van Atjeh" betekent. Het woord Banda is afgeleid van het Perzische woord bandar. In het Nederlands betekent het haven. Zoals in geheel Atjeh is de bevolking overwegend islamitisch, en wordt het geloof hier sterker beleden dan in veel andere delen van Indonesië. Het centrum wordt gedomineerd door de Grote Moskee.


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Banda Atjeh; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.


Klik hier om terug te gaan

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen