Barcelona

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Inhoud

[bewerk] Cultuur

[bewerk] Stranden

Eén van de uniekste trekpleisters van Barcelona is het strand. Weliswaar volledig kunstmatig aangelegd, maar letterlijk naast het centrum, aan de Middellandse Zee. Aan het begin van de jaren '90, tijdens de grote stadstransformatie voor de Olympische Spelen, werd de gehele kustlijn van Barcelona vernieuwd en praktisch opnieuw aangelegd. Sindsdien is er een strand van meer dan vier kilometer lang, dat is voorzien van douches, strandwachters, bars en restaurants. Volgens cijfers van de gemeente liggen, volleyballen en zwemmen er jaarlijks meer dan 7 miljoen mensen.

Het strand is onderverdeeld in zeven strandgebieden, van zuid naar noord: Sant Sebastià, Barceloneta, Nova Icària, Bogatell, Mar Bella, Nova Mar Bella en het recent beschikbaar gekomen Levante. Bijzonderheid is dat dit stadse strand zelfs twee naaktstranden telt. Zowel bij Sant Sebastià (gedoogd), als bij Nova Mar Bella (officieel) kan, zo goed als aan de boulevard, volop zonder kleding gezond en gezwommen worden.

[bewerk] Nachtleven

De stad heeft een druk en gevarieerd nachtleven, dat over de hele stad verspreid is. De Gotische wijk en El Raval, de wijken El Born, Gràcia en Eixample staan vol met bars en discotheken. Ook zijn er enkele clubs bij het strand. Chiquere bars en trendy nachtclubs zijn vooral te vinden aan de bovenkant van de Avinguda Diagonal en de wijk 'Sant Gervasi' rondom Plaça Francesc Macia (Spaans: Plaza Francisco Macia). Enkele grote namen van het nachtleven in Barcelona: La Paloma, Space BCN, The Sutton Club, Otto Zutz en Razzmatazz. Ook in de omgeving van "La Rambla" vindt men genoeg bars en discotheken, maar deze richten zich hoofdzakelijk op guiris, de bijnaam voor toeristen die er als toeristen uitzien en zich als zodanig gedragen.

Barcelona heeft een eigen 'homowijk' in Eixample, daardoor ook wel bijgenaamd 'Gayxample', met een behoorlijk aantal bars en discotheken die geconcentreerd zijn rondom de straten Carrer Consell de Cent (Spaans: Calle Consejo de Ciento), Carrer Diputació (Spaans: Calle Diputación), Carrer Muntaner en Carrer Casanova.

[bewerk] Winkelen

Barcelona heeft een van de grootste commerciële centra van Europa, en ook ver buiten het centrum zijn veel winkelstraten te vinden. Het winkelcentrum van Barcelona is erg omvangrijk en beslaat de Gotische Wijk en El Born en het merendeel van Eixample en Gràcia. Ook verderaf gelegen wijken als Sarrià, Sant Gervasi, Sant Andreu, Sants en Les Corts beschikken over een opmerkelijk groot aantal winkels.

In en rondom de Gotische wijk bevindt zich een mix van kleine winkels met aardewerk, chique Spaanse- en Italiaanse merkkleding, leren jassen, kitscherige souvenirs, en honderden speciaalzaakjes. Hetzelfde geldt voor de wijk 'El Born', al zijn hier vooral duurdere, maar minder bekende merken gevestigd, voor echte fashionistas. De Carrer Pelai (Spaans: Calle Pelayo) is een straat met vele schoenenwinkels. Op de Avinguda Portal de l'Àngel (Spaans: Avenida Puerta del Ángel) zijn grote winkels van bekende Spaanse ketens gevestigd zoals Zara en Mango. Iets verderop, aan de Passeig de Gracia, zijn de winkels van dure modehuizen te vinden zoals Chanel, Louis Vuitton en Gucci. Parallel aan de Passeig de Gracia loopt de Rambla de Catalunya (Spaans: Rambla de Cataluña), met van chique tot goedkoop en veel schoenenwinkels. Een stuk verder naar boven, aan de Avinguda Diagonal, vindt men winkels zoals DKNY, Hugo Boss en Gonzalo Comella. Hippe mannenkleding is vooral te vindenn in de homowijk Esquerra del Eixample, gelegen tussen de straten Villaroel/Aribau en Gran Via/Aragó. Aan het Plaça de Catalunya bevindt zich een vestiging van het grote warenhuis El Corte Inglés, waarvan de bovenste verdieping een goed uitzicht geeft op het plein en de Passeig de Gràcia.

Barcelona beschikt ook over een aantal grote overdekte winkelcentra, de grootste daarvan zijn Glòries, op Plaça de les Glòries (Spaans: Plaza de las Glorias) en Diagonal Mar. Een chiquere versie is L'Illa, aan de bovenkant van de Avinguda Diagonal, richting Plaça Maria Cristina. De markt met het uitgebreidste vers-assortiment van Europa is de Mercat de la Boqueria (Spaans: Mercado de la Boquería). Op de Mercat de Sant Antoni vindt men behalve eten en kleren, iedere zondag een grote hoeveelheid boeken en CD's. Andere grote etensmarkten zijn de Mercat del Ninot, Mercat d'Aragó en Mercat de l’Abaceria in Gràcia.

De openingstijd van grote winkels in het centrum van Barcelona is, zes dagen per week, van 10:00 tot 21:00 of 22:00. De kleinere winkels, en vrijwel alle speciaalzaken, sluiten meestal hun deuren van 14:00 tot 16:00/17:00, de typisch Spaanse siësta-tijd.

[bewerk] Gastronomie

Catalonië kent, net als de rest van Spanje, vier maaltijdmomenten per dag. Het ontbijt bestaat meestal uit sterke koffie (cortado) met iets zoets zoals Churros of Cañas. Het middageten is, zoals in de meeste Mediterrane steden, rond 14:00. Een groot deel van de restaurantbezoekers eet dan het "Menú del Mediodía", oftewel het lunchmenu, dat bestaat uit een voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht. La cena (het avondeten) begint in Barcelona niet voor 21:00. In het weekend is 23:00 een normale etenstijd. Mercat de la Boqueria bij La Rambla

Barcelona beschikt over veel restaurants, variërend van de traditionele mediterrane keuken tot sushi, en van Catalaanse haute cuisine tot de exotische keukens van Thailand en Brazilië. Vooral in de districten Eixample, Gràcia, Sant Gervasi en El Born vindt men een groot aantal betere restaurants. De goede tapasbars bevinden zich niet alleen in Eixample en Sant Gervasi, maar ook in het centrum, rondom de "Rambla de Catalunya" en de "Passeig de Gracia". Verder is Catalonië een van de belangrijkste wijnstreken van Europa. De bekendste Catalaanse wijnstreken zijn Penedés, Priorat en Alella. Een andere Catalaanse specialiteit is Cava, een champagne-achtige bubbeltjeswijn, maar dan uit Catalonië. Freixenet en Codorniu zijn de bekendste producenten van Cava.

De Catalaanse keuken is verfijnd en naturel en heeft weinig te maken met de Zuid-Spaanse traditionele keuken (Madrid en Andalusië) of die van de noordkust (Baskenland, Galicië). De Catalaanse keuken is puur Mediterraan, met invloeden van de Italiaanse en de Franse keuken. De hoofdbestanddelen vormen lokale producten zoals olijfolie, vis, peulvruchten, knoflook, rijst, schaaldieren en een groot aantal Mediterrane streekgroenten zoals courgette, aubergine, paprika, tomaat en uien. Opvallend is dat ook pasta tot de Catalaanse keuken behoort, met name ‘macarrones’, cannelloni en lasagne worden veel gegeten, in tegenstelling tot in de rest van Spanje.

Typisch Catalaans:

 • Escalivada: Gegrilde groenten (paprika, tomaat, aubergine, courgettes) met veel olijfolie en azijn
 • Romesco: Een saus van noten, gedroogde tomaten, gedroogde paprika's, kruiden en olijfolie, wordt gegeten met Calçots, een soort grote lente-uien, die vooral in januari en februari massaal worden gegeten.
 • Aïoli: Knoflookmayonaise
 • Pa amb tomàquet: Brood (Xapata) met tomaat, knoflook en olijfolie
 • Crema Catalana: De Catalaanse versie van Creme Brulée
 • Paella: Eigenlijk een traditioneel Valenciaans gerecht (rijst met saffraan, gedroogde paprika's, verschillende schaal- en schelpdieren en inktvis). Een typisch Catalaanse variant is met "arros negre", een zachte rijstschotel met inktvisinkt waardoor het gerecht zwart (negre) kleurt.

Barcelona heeft meer dan 25 'vaste' markten die vijf of zes dagen per week zijn geopend. De grootste hiervan, en een van de grotere in Europa, is de Mercat de la Boqueria aan La Rambla. Deze markt heeft, naar verluidt, het uitgebreidste vers assortiment van heel Europa. Bijna tweemaal zoveel als de nummer 2, de markt van Marseille. Hier, maar ook op de overige markten in de stad, vindt men het hele jaar door een enorme hoeveelheid verse vis, schaal- en schelpdieren in levende- en bewegende staat, inktvis, krab en kreeft in alle soorten en maten, cigalas (galicische rivierkreeft), galeras (bidsprinkhaankreeft), mairas (mediterrane sardines), maar ook almejas en chirlas (venusschelpen), en navajas (scheermesschelpen). Rond oktober en november vindt men er een ongekend aantal paddenstoelen (o.a. 'girgoles', 'ceps', 'rossinyols', 'trompetes', en 'rovellons'), waarvan velen uniek zijn in Europa. Deze paddenstoelen komen uit de bossen en bergen in de omgeving van Barcelona, en worden in de herfst massaal 'geoogst' door fanaten, zogenaamde 'boletaires'.

[bewerk] Sport

Barcelona is de thuisbasis van de bekende Spaanse voetbalclub FC Barcelona oftewel "Barça", dat zijn eigen stadion heeft: Camp Nou in het district Les Corts. De stad Barcelona Barça noemen is niet correct, deze term wordt door Spanjaarden alleen voor de voetbalclub FC Barcelona gebruikt. De teams van FC Barcelona worden, in de spaanse media, vaak, naar de clubkleuren, 'los azulgranas' (blauw-roden) genoemd. De tweede voetbalclub van Barcelona is Espanyol, dat in 2010 weer een eigen stadion zal hebben. Momenteel speelt de club haar thuiswedstrijden nog in het Olympisch Stadion, dat op de berg Montjuïc ligt en het stadion was bij de Olympische Zomerspelen van 1992.

De bevolking van Barcelona heeft de naam sportief te zijn. Het zachte klimaat, zonder al te strenge winters en het feit dat Barcelona aan de zee ligt, maakt dat de stranden en parken vaak vol zijn met joggers, skaters en fietsers. Elk jaar wordt in april/mei een Formule 1-race gehouden op het circuit van Montmeló, een dorpje binnen de metropool Barcelona.

De stad kent veel jaarlijkse en eenmalige sportevenementen, zoals bijvoorbeeld de Marathon van Barcelona (Marato) en een massaal skatetoernooi.

[bewerk] Bezienswaardigheden

Barcelona is in architectonisch opzicht onder meer bekend vanwege de Gothische wijk en modernistische woonhuizen van het Eixample. In de stad bevinden zich negen bouwwerken die op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO staan[24]:

 • Palau de la Música Catalana, ontworpen door Lluís Domènech i Montaner
 • Hospital de Sant Pau, ontworpen door Lluís Domènech i Montaner
 • Sagrada Família, kerk ontworpen door Antoni Gaudí
 • Park Güell, park ontworpen door Antoni Gaudí
 • Casa Milà (La Pedrera), ontworpen door Antoni Gaudí
 • Casa Batlló, ontworpen door Antoni Gaudí
 • Palau Güell, ontworpen door Antoni Gaudí
 • Casa Vicens, ontworpen door Antoni Gaudí
 • Cryptes in Colonia Güell, ontworpen door Antoni Gaudí

Andere bezienswaardigheden:

 • Ciutat Vella, de oude stad, die ingeklemd ligt tussen La Rambla en het Parc de la Ciutadella
 • Arc de Triomf
 • Parc Zoològic: Dierentuin van Barcelona, voormalige woonplaats van Sneeuwvlokje
 • Font Màgica: Magische Fontein
 • La Rambla
 • Plaça de Catalunya: het centrale plein van het stadscentrum.
 • Camp Nou: het voetbalstadion van FC Barcelona.
 • Universiteit van Barcelona
 • Montjuïc, een heuvel/berg met o.a. het Olympisch Stadion en prachtige uitzichten
 • Plaça Reial (Spaans: Plaza Real)
 • Palau de la Generalitat, op de Plaça de Sant Jaume
 • Gemeentehuis van Barcelona
 • El Liceu: prachtig operagebouw aan La Rambla
 • L'Aquàrium, het zee-aquarium van Barcelona
 • Poble Espanyol, het Spaanse Dorp dat werd gebouwd ter gelegenheid van de Internationale Tentoonstelling in 1929

[bewerk] Kerken

 • De Kathedraal van Barcelona: Catedral de Santa Eulàlia
 • Santa María del Mar: kathedraal in de wijk "El Born"

[bewerk] Musea

 • Museu Gaudí: museum over Antoni Gaudí
 • Museu Picasso: het Picassomuseum
 • Museu Joan Miró: Joan Miró museum
 • Museu Nacional d'Art de Catalunya: Catalaanse Kunstmuseum
 • Museu d'Art Contemporani de Barcelona (MACBA): Museum voor Moderne Kunst
 • Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB)
 • Fundació Antoni Tàpies
 • Museu Frederic Marés
 • Museu Marítim : Maritiem Museum
 • Museu Egipci : Egyptisch Museum
 • CosmoCaixa : Wetenschappelijk museum
 • CaixaForum : Gratis modern museum, met wisselende exposities

[bewerk] Parken

 • Parc de la Ciutadella
 • Parc de Collserola
 • Park Güell
 • Parc del Laberint
 • Parc de Montjuïc
 • Parc del Turó


Klik hier om terug te gaan!

Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde wikipedia-artikel Barcelona; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Teruggeplaatst van "http://toerisme.nl/wiki/Barcelona"
Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen