Baronie van breda

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

De Baronie van Breda is de naam van een landstreek rondom Breda. Vroeger werd de naam gespeld als Baronnie. De naam duidt aan dat de streek eigendom was van de Heren van Breda.

In 1327 werd de Baronie uit geldnood verkocht aan het Hertogdom Brabant door Gerard van Raseghem. Isabella van Schoten, de erfgename van de Baronie, protesteerde samen met haar zussen tegen deze verkoop. Filips VI van Frankrijk werd in 1334 aangesteld als scheidsrechter. De koop werd ongedaan gemaakt.

Willem van Duivenvoorde, een halfbroer van Jan I van Polanen, verwierf in 1322 Graafschap Strijen. Hiermee ook de daarbij behorende goederen en bezittingen in erfelijk bezit. In 1342 werd het pandschap gekocht van de dorpen Baarle, Alphen, Gilze en Ulvenhout. Hij werd hierdoor een leenman van de Hertog van Brabant. De Hertog verkeerde steeds in geldnood en had de Baronie in 1339 als onderpand overgedaan aan Jan van Polanen. [1]

In 1403 kregen de graven van Nassau het gebied in hun bezit. Jan III van Polanen was onder meer Heer van Breda, en in 1403 huwde Engelbrecht I van Nassau met Johanna van Polanen, de enige dochter van Jan III. Zo verkreeg Engelbrecht de titel Heer van Breda. Uiteindelijk erfde Willem van Oranje de Baronie; dat verklaart de verbondenheid van de Nassaus met Breda.

Aangezien de heerlijkheid Breda een zogenoemde "hoge heerlijkheid" was (dat wil zeggen: een heerlijkheid waar de heer ook rechtsprekende macht had) werd de heerlijkheid later, net als alle andere hoge heerlijkheden, Baronie genoemd. De heer werd daarmee Baron.

De Baronie werd in 1795 opgeheven, en verviel toen aan Bataafs-Brabant, wat een onderdeel was van de Bataafse Republiek. De naam werd daarna topografisch nog geruime tijd, en af en toe ook thans nog wel, gebruikt voor de streek rondom Breda.


[bewerk] Tips

Voor leuke arrangementen in deze regio, kijkt u op Baronie van Breda

[bewerk] Historische verwijzingen

De namen Baron en Baronie komen tegenwoordig nog veel terug in Breda. Allerlei sportverenigingen, bedrijven, opleidingscentra en andere instellingen voeren de verwijzing in hun naam. Vaak wordt de aanduiding "van Breda" hierbij weggelaten, blijkbaar omdat deze toevoeging als overbodig wordt ervaren.

Zo zijn er een aantal kroegen met het woord Baron in de naam, zoals "De Baron zijn vrouw" en "De Baron zijn vriendin". "De Barones", een winkelcentrum in Breda Centrum, verwijst naar de Baronie van Breda. De naam "Voetbalvereniging De Baronie" verwijst ook naar de Baronie, evenals de naam van een plaatselijke schaakvereniging en van een tafeltennisvereniging. Het plaatselijke vrijwilligersgilde heet "De Baronie". Een plaatselijke scholengemeenschap heette het "Baronie van Breda College" (BBC). Het ROC West-Brabant heette tot voor kort "Baronie College Breda".


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Baronie_van_Breda; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen