Baskenland

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Baskenland (Baskisch: Euskal Herria, Spaans: País Vasco, Frans: Pays Basque) is een regio in Europa. Het is gelegen in Spanje en Frankrijk aan de westelijke uitlopers van de Pyreneeën en aan de Golf van Biskaje. Op een totale oppervlakte van bijna 20.700 km² (d.i. half zo groot als Nederland) wonen ongeveer 3 miljoen mensen. Het gebied is de woonplaats van de Basken. Ongeveer een kwart van de totale bevolking spreekt Baskisch.

[bewerk] Indeling

Traditioneel is Baskenland opgedeeld in zeven provincies. Vier daarvan liggen in Spanje, en worden Hegoalde genoemd, en de andere drie liggen in Frankrijk en worden Iparralde genoemd. Een leus van Baskische nationalisten is 4+3=1 (Zazpiak Bat in het Baskisch). De provincies zijn:

Spanje

  • Álava (Baskisch: Araba), hoofdstad: Vitoria-Gasteiz (Baskisch: Gasteiz, Spaans: Vitoria)
  • Biskaje (Baskisch: Bizkaia; Spaans: Vizcaya), hoofdstad: Bilbao (Baskisch: Bilbo)
  • Gipuzkoa (Spaans: Guipúzcoa), hoofdstad: San Sebastian (Baskisch: Donostia, Spaans: San Sebastián)
  • Navarra (Baskisch: Nafarroa), hoofdstad: Pamplona (Baskisch: Iruñea)


De eerste drie provincies vormen samen de Baskische Autonome Regio. De provincie Navarra is in zijn geheel een autonome regio. Navarra wordt in principe grotendeels bewoond door Basken, maar in het zuiden en het midden van Navarra is het Baskisch sinds enkele generaties in onbruik geraakt. De meeste mensen in het zuidelijk deel van Navarra voelen zich inmiddels dan ook meer Spaans dan Baskisch en hebben weinig op met de radicalere vormen van Baskisch nationalisme.


Frankrijk

  • Labourd (Baskisch: Lapurdi), hoofdstad: Bayonne (Baskisch: Baiona)
  • Neder-Navarra (Baskisch: Nafarroa beherea; Frans: Basse-Navarre), hoofdstad: Saint-Jean-Pied-de-Port (Baskisch: Donibane Garazi)
  • Soule (Baskisch: Zuberoa), hoofdstad: Mauléon-Licharre (Baskisch: Maule-Lextarre)


De drie Franse provincies vallen allemaal binnen het departement Pyrénées-Atlantiques.Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Baskenland; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen