Batavierenrace, Nijmegen

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

De Batavierenrace is een studentenestafetteloop over ruim 185 km in 25 etappes van het Universitair Sportcentrum van de Radboud Universiteit Nijmegen via Duitsland en de Achterhoek naar de campus van de Universiteit Twente. De Batavierenrace is (met een vermelding in het Guinness Book of Records) officieel 's werelds grootste estafetteloop met ruim 7500 deelnemers en 500 vrijwillige medewerkers. Na afloop vindt Nederlands grootste studentenfeest plaats op de campus van de Universiteit Twente.

Het evenement vindt jaarlijks eind april plaats. De start is altijd in de nacht van vrijdag op zaterdag om 00.00 uur. Er zijn herstarts in Dinxperlo, Barchem en op de Oude Markt te Enschede. De finish is gewoonlijk zaterdags rond half zes op de sintelbaan van de Universiteit Twente.

[bewerk] Ontstaan

In 1972 kwamen enkele Nijmeegse studenten zó enthousiast terug van de SOLA estafette in Zweden, dat ze een dergelijk evenement ook in Nederland wilden organiseren. In navolging van de Batavieren, die in 50 vóór Christus op vlotten de Rijn afzakten, werd voor de Batavierenrace dezelfde route gekozen: van Nijmegen naar Rotterdam. In 1973 namen zo'n 600 studenten deel aan de eerste Batavierenrace. Aan deze eerste race dankt de Batavierenrace haar naam, maar vanwege infrastructurele problemen is het traject verplaatst. Sinds 1974 lopen de atleten vanaf het Universitair Sportcentrum Nijmegen, via Duitsland en de Achterhoek naar de campus van de Universiteit Twente. Op enkele wijzigingen na is de route vanaf 1974 vrijwel gelijk gebleven. De prijs voor het winnende team, een houten Zweeds paard, herinnert nog aan de SOLA estafette.

[bewerk] Galerij

Afbeelding:180px-Batavierenrace_76.jpg Afbeelding:180px-Batavierenrace_76-2.jpg Afbeelding:180px-Batavierenrace_76-4.jpg Afbeelding:180px-Batavierenrace_05.jpg
'Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Batavierenrace; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen