Bazel

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Bazel is de derde stad van Zwitserland en ligt in het noordwesten van het land aan de Rijn en de Birs. Bazel grenst in het noordwesten aan Frankrijk en in het noordoosten aan Duitsland. De stad telt 166.000 inwoners de grootstedelijke agglomeratie, die ook Franse en Duitse steden omvat, telt 690.000 inwoners. De stad Bazel beslaat vrijwel geheel het kanton Bazel-Stad. In het oosten van het stadskanton liggen echter ook nog de meer landelijke gemeenten Riehen en Bettingen.

[bewerk] Stadsbeeld

Bazel ligt aan weerszijden van de Rijn; op de linkeroever ligt Groot Bazel en op de rechteroever Klein Bazel. De twee stadsdelen worden met elkaar verbonden door zeven bruggen, waarvan één spoorbrug. De Mittlere Rhein Brücke is de bekendste.

Groot Bazel herbergt het historische stadscentrum waar de 12e eeuwse Münster van Bazel beeldbepalend is. De Marktplatz met het gotische stadhuis en Jugendstilpanden behoort tot de belangrijkere pleinen. Een ander markant plein is de Barfüsserplatz: lokaal Barfi genoemd. Het plein ontleent zijn naam aan de Franciscanen die hier ooit hun klooster hadden en blootsvoets, ofwel barfuss rondliepen. De woonwijken in Groot Bazel hebben een groen, parkachtig karakter.

In Klein Bazel wordt het stadsbeeld beheerst door industrie. Voornamelijk aan de oevers van de Rijn tot in de voorsteden, zoals het tegen Duitsland gelegen Kleinhüningen, liggen uitgestrekte industrieterreinen.

[bewerk] Moderne architectuur

Bazel is een van de belangrijkste Europese centra voor hedendaagse architectuur. Het Bazelse architectenduo Herzog & de Meuron won in 2001 de Pritzker-Prize, die beschouwd wordt als de Nobelprijs voor de architectuur. Ze ontwierpen onder andere het museum Tate Modern in Londen, de Prada-winkel in Tokio en het Olympisch stadion voor de spelen van 2008 in Peking.

Enkele voorbeelden van hedendaagse architectuur in Bazel met het ontstaansjaar en de naam van de respectievelijke ontwerper(s):

1995: Bankgebouw Aeschenplatz - Mario Botta 1996: Museum Tinguely - Mario Botta 1997: Fondation Beyeler - Renzo Piano 1999: Peter-Merian-Haus - Hans Zwimpfer, met façades van beeldend kunstenaar Donald Judd 2003: Messeturm - Morger Degelo Marques 2005: Kantoorgebouw Elsässertor - Herzog en de Meuron 2005: Kantoorgebouw Novartis - Diener, Federle en Wiederin Op het terrein van meubelfabrikant Vitra in de tot de trinationale agglomeratie Bazel behorende Duitse plaats Weil am Rhein liggen verder belangrijke gebouwen van o.a. Zaha Hadid, Frank Gehry, Tadao Ando en Álvaro Siza.

[bewerk] Kunst en cultuur

Bazel is een belangrijke cultuurstad. De stad telt 41 musea, waaronder de belangrijkste:

  • Kunstmuseum Basel
  • Kunstmuseum Basel, Kupferstichkabinett
  • Museum für Gegenwartskunst
  • Kunsthalle Basel
  • Museum Tinguely
  • Fondation Beyeler
  • Antikenmuseum
  • Het Theater Basel heeft internationaal een goede naam. De grote zaal biedt plaats aan 1000 mensen.

Het in deze stad gesproken Bazelduits is het enige Nederalemannische dialect gesproken in Zwitserland.Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Bazel; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Teruggeplaatst van "http://toerisme.nl/wiki/Bazel"
Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen