Beekbergen

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Beekbergen is een plaats op de Veluwe, gelegen ten zuiden van Apeldoorn, met circa 5000 inwoners. Bestuurlijk valt het onder de gemeente Apeldoorn in de Nederlandse provincie Gelderland. In het zomerseizoen verdrievoudigt de bevolking ongeveer door de vele campings en vakantieparken die in de bossen om Beekbergen gelegen zijn.

Kenmerkend in het dorpsbeeld is de oude Kerk waarvan de oudste delen uit de elfde eeuw stammen. In de kerk is het graf van een van de eerste Veluwse papiermakers, Marten Orges ( – 9 september 1626) te vinden. Verder liggen in de buurt een aantal natuurgebieden, waaronder de Loenermark en het Spelderholt. Er is (in het aangrenzende dorpje Lieren) een station voor de stoomtrein tussen Apeldoorn en Dieren die door de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij (VSM) wordt geëxploiteerd en die 's zomers voor toeristen toegankelijk is.

Verder is er een bejaardenhuis, "De vier Dorpen", een verpleeghuis (Het Zonnehuis, het oudste verpleeghuis van Nederland). In het dorp en in de daaromheen liggende bossen zijn voorts diverse tehuizen en inrichtingen gevestigd. Op het instituut voor de pluimveeteelt "Het Spelderholt" wordt wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het houden van kippen en ander gevogelte. Er is verder een openbare lagere school. De Dorpstraat is de belangrijkste straat waar haast alle winkels aan gevestigd zijn, vooral rond de oude dorpskern waar de reeds genoemde Hervormde kerk staat.

De winkeliersvereniging "Bemivo" (Beekbergse Middenstand Vooruit) organiseert al sinds 1966 in het zomerseizoen 'Veluwse markten' waar oude ambachten als spinnen, touwslaan, bijenhouden en klompensnijden worden gedemonstreerd en plaatselijke producten in kramen kunnen worden gekocht van in klederdracht gehulde verkopers, opgeluisterd door eveneens in Veluwse boerendracht gehulde muzikanten.

Naar de plaats is het nabijgelegen verkeersknooppunt Beekbergen genoemd.


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Beekbergen; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen