Beelden aan Zee, Scheveningen

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Het museum Beelden aan Zee in Scheveningen is het enige Nederlandse museum dat zich uitsluitend met beeldhouwkunst bezighoudt.

De aandacht gaat uit naar moderne, internationale sculptuur, liefst van na de Tweede Wereldoorlog. In de grote zaal zijn driemaal per jaar wisselende tentoonstellingen te zien. Die kunnen thematisch opgezet zijn, of rond de persoon van een kunstenaar.

Het museumgebouw geeft ook ruimte aan een onderzoeksinstituut voor moderne beeldhouwkunst, het Sculptuur Instituut. Dit instituut is toegankelijk bij een museumbezoek. De studiezaal en kantoren van dit instituut zijn pas anderhalf jaar oud, terwijl het museum reeds 10 jaar bestaat.

[bewerk] Het gebouw

Het museumgebouw is ontworpen door Wim Quist, onder het 'Paviljoen van Wied' dat Koning Willem I bouwde voor zijn echtgenote. Bij de bouw heeft de gemeente Den Haag geëist dat het museum niet op het duin zichtbaar was. Het museum is dan ook geheel ondergronds gebouwd, met terrassen op het duin, die ook vanaf het strand niet zichtbaar zijn. Ook vanaf de boulevard is er niets van het museum te zien. Toch is er veel lichtval in het museum, door de vele openingen in het dak. Vanuit het museum is er vanaf één ruimte zicht op de zee, waarbij er niets te zien is van de boulevard, de pier of de andere drukte in Scheveningen. De toegang is daardoor wat lastig te vinden, in een zijstraat van de Boulevard.

De wanden van het museum zijn beton, met in elk blok een schroefgat, waar kleinere beelden aan bevestigd kunnen worden. De gaten met schroefdraad zaten er vanaf het begin in, omdat ze nodig waren om het beton in de mal te laten vloeien, waarna het pas betonblokken werden. De vloer is van een zandkleurige steen.

Op de boulevard is een vrij toegankelijke beeldentuin van de Amerikaanse beeldhouwer Tom Otterness te zien. Dit SprookjesBeelden aan Zee is speciaal bedoeld voor de jongere museumbezoeker.

[bewerk] Galerij

Afbeelding:120px-Scheveningen_Beelden_aan_zee.jpg

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen