Belgie

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

België, officieel Koninkrijk België, is een Europese staat begrensd door de Noordzee in het westen, Nederland in het noorden, Duitsland in het oosten, Luxemburg in het zuidoosten en Frankrijk in het zuiden. Onze zuiderburen staan vooral bekend vanwege hun geweldige Natuurgebied de Ardennen. U kunt er heerlijk wandelen of fietsen. Voor groepen biedt ook de Belgische Kempen en de Ardennen tal van mogelijkheden. Rustig genieten van de groene bossen of samen actief bezig zijn bij een van onze outdoorprogramma's de Kempen is hiervoor de ideale locatie maar ook de Ardennen blijft natuurlijk een uitdaging om te verkennen. U vindt hier fietsarrangementen, outdoorprogramma's, feesten voor kleine en grote groepen. Daarbij is het ook zeker een aanrader om eens een kijkje te gaan nemen in de grote havenstad Antwerpen. Antwerpen is een stad met veel bezienswaardigheden en ook de haven is zeer de moeite waard.

Leuke trips naar Belgie zoekt en boekt u op Ontdekbelgie


Een overzicht van hotelarrangementen in belgie vindt u op Recreatief.nl

Inhoud

[bewerk] Provincies

Het Vlaams Gewest (Vlaanderen) is ingedeeld in 5 provincies:

Ook het Waals Gewest (Wallonië) telt 5 provincies:

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest behoort tot geen enkele provincie.

[bewerk] Fysische Geografie

Het gebied van België bestaat uit twee delen: laagland, dat behoort tot de kustvlakte van de Noordzee in het noorden; en het plateau van de Ardennen in het zuiden. De rivieren Maas, Schelde, IJzer hebben een groot deel van hun stroomgebied in België liggen.

21,4 procent van het oppervlak van het land is bedekt met bos, hoofdzakelijk in Wallonië. In Vlaanderen bevinden zich buiten de steden en industriegebieden vooral landbouwzones met daarnaast nog bossen vooral in de Kempen (ten oosten van de stad Antwerpen en Noord-Limburg). Belangrijke bossen in Brabant zijn het Hallerbos, het Zoniënwoud bij Brussel en het Heverleebos en het Meerdaalwoud bij Leuven. De totale bosoppervlakte in Vlaanderen bedraagt 146.381 hectare en er ligt 22.135 hectaren park beheerd door gemeenten en steden.

In de Ardennen is de natuur uitgestrekt, omdat de bevolkingsdichtheid er lager ligt dan in Vlaanderen. Een derde van de oppervlakte van Wallonië is bebost en dat oppervlak wordt ook alsmaar groter. Een groot deel van dat bos bestaat echter uit dennenbossen die weinig natuurwaarde bezitten.

Een van de meest ongerepte stukjes natuur van België zijn de Hoge Venen. Door het strenge klimaat, de vele neerslag en de strenge, lange winters komen daar zeldzame plantensoorten voor, die ook typisch zijn voor bergstreken of voor Noord-Europa. De bijzondere flora in de Hoge Venen is echter bedreigd door de opwarming van het klimaat.

[bewerk] Klimaat

België heeft een gematigd zeeklimaat. De gemiddelde temperatuur in België is 11,2 °C, maar er zijn verschillen op te tekenen per regio. Die temperatuur komt, doordat de warme Golfstroom in de Atlantische Oceaan ook de Noordzee verwarmt. Daardoor wordt het in de winter gemiddeld niet kouder dan 5 °C. De laagste temperatuur wordt laat in de winter bereikt, omdat dan het water is afgekoeld. Verder heeft het weer een sterk wisselvallig karakter.

[bewerk] Talen

Officiële talen in België zijn:

  • Nederlands (ca. 60 procent van de bevolking)
  • Frans (ca. 40 procent van de bevolking)
  • Duits 74.000 sprekers in het uiterste oosten van het land.

Het Nederlands is de bestuurstaal in het Vlaams Gewest en staat op gelijke voet met het Frans in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. De hoofdstad Brussel is dus officieel tweetalig, maar in werkelijkheid meertalig. De grote meerderheid van de Brusselaars kiest in zijn contacten met de overheid voor het Frans. Het Frans is de officiële taal in Wallonië en Duits is de taal van de overheid in de Duitstalige gemeenschap, de oostelijke grensgemeenten met Duitsland in de provincie Luik. De tussen Nederland en de overwegend Franstalige provincie Luik ingeklemde gemeente Voeren is een Nederlandstalige enclave. Het is een deel van Vlaanderen, met taalfaciliteiten voor de Franstalige minderheid.

[bewerk] Toerisme

De kunststeden Brugge, Gent, Antwerpen, Mechelen en Brussel trekken toeristen voor hun historische gebouwen, begijnhoven, architectuur en musea onder meer het Plantin-Moretusmuseum als werelderfgoed. Vooral de Art nouveau van onder meer Horta is uniek. Typische trekpleisters voor toeristen te Brussel zijn het atomium overgebleven van Expo 58 en Manneke Pis. Japanse toeristen bezoeken dikwijls Brugge, Antwerpen en... Hoboken, vanwege het in Japan populaire boek Een hond van Vlaanderen. De kust trekt badgasten voor het strand, de zee en fietstochten. In Limburg werd in 2006 het eerste Vlaamse Nationaal Park geopend, door steeds meer toeristen ontdekt als fiets- en wandelgebied. Het fietsroutenetwerk is een concept dat hier is ontstaan na de mijnsluitingen. De Ardennen lokken toeristen voor wandeltochten, rotsbeklimmen en afdalingen van bergstromen met kajaks en in de winter langlaufen. Ook de scheepsliften bij La Louvière zijn werelderfgoed, net als de Citadel van Namen en de neolithische vuursteenmijnen van Spiennes. Bekende Belgische folklore, zoals de Gilles van Binche, het Ros Beiaard van Dendermonde, de Heilig-Bloedprocessie van Brugge of de Ommegang van reuzen te Antwerpen, trekt ook veel toeristen.


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel België; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Teruggeplaatst van "http://toerisme.nl/wiki/Belgie"
Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen