Belize

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Belize is een Centraal-Amerikaans land, en grenst aan Mexico in het noordwesten en Guatemala in het zuiden en westen. Aan het oosten grenst het aan de Caribische Zee. Staatshoofd is Koningin Elizabeth II en het land is lid van het Britse Gemenebest.

Het land heeft weinig hoogteverschillen. De Philip Goldson International Airport ligt ongeveer 15 km ten noorden van Belize-stad. In het land worden Engels , Spaans, Q'eqchi', Mopan, Yucateeks Maya, Plautdietsch en Garifuna gesproken. Het land ligt aan de Caraïbische Zee, en heeft daar een aantal eilanden, waaronder Ambergris Caye, Caye Caulker en de Turneffe-eilanden. De meeste eilanden zijn koraaleilanden.

Inhoud

[bewerk] Demografie

Bevolking

De bevolking is zodanig vermengd dat een onderscheid naar herkomst zeer moeilijk te maken is. De belangrijkste etnische groepen vormen de mestiezen 44%, de creolen 30%, de indianen, vooral Maya's 11% en zwarte Cariben 7%, er zijn slechts kleine groepen Europeanen en Aziaten, onder andere Chinezen en Taiwanezen. Benadrukt moet worden dat al deze verschillende groepen en culturen relatief vreedzaam met elkaar samenleven.

Maya
Maya

Meer dan 50% van de bevolking leeft op het platteland.

De levensverwachting van de inwoners van Belize bedraagt 79,9 jaar.

Religie

Rooms-katholiek ca. 50%, Pinkstergemeente 7,4%, Anglicaans 5,3%, Zevendedagsadventisten 5,2%, Mennonieten 4,1%, Methodisten 3,5%, Jehova's getuigen 1,5%, Anders 14%, Niet religieus ca. 9%

Taal

De officiële taal is Engels. Het Engels wordt hoofdzakelijk door de overheid gebruikt en door zo'n 6% van de bevolking als moedertaal. De helft van de bevolking spreekt Spaans als moedertaal en veel andere mensen spreken het als tweede taal. 37% spreekt Kriol, een Engelse creoolse taal., als moedertaal, maar veel mensen spreken dit ook als tweede taal. Daarnaast wordt er door kleine minderheden enkele Mayatalen gesproken, alsmede Garifuna en Plautdietsch.

[bewerk] Geografie

De belangrijkste rivieren van Belize zijn de Río Hondo, die een groot deel van de grens tussen Belize en Mexico vormt en door de Mexicaanse grensstad Chetumal stroomt, de Belize die langs Belmopan en door Belize City, en de Sarstoon, die de zuidgrens van Belize vormt.

Het enige gebergte van belang het de Mayagebergte, in zuidelijk centraal Belize. Hier ligt ook de hoogste berg van Belize, de 1122 meter hoge Victoria Peak.

Naast het Mayagebergte bestaat het land uit heuvels met tropische wouden in het binnenland en moerasvlakten aan de kust, waar de plantengroei wordt overheerst door mangrovebossen. Langs de kust ligt het op een na grootste koraalrif ter wereld, het Barrièrerif van Belize en er heerst een tropisch klimaat. Tussen september en november is het seizoen van de orkanen. Het land heeft veel flora en fauna

[bewerk] Steden en dorpen

  • Hoofdstad: Belmopan (6800 inwoners).
  • Grootste stad: Belize City (54.000 inwoners).
  • Overige plaatsen (minder dan 25.000 inwoners): Benque Viejo, Big Creek, Corozal, Caledonia, Dandriga, Hopkins Village, Hill Bank, Indian Church, Orange Walk, Punta Gorda, San Miguil, Sierra De Agua, Red Bank, Stan Creek, Middlesex, San Ignacio,Palmar Camp, Monkey River, Caseremo Palma en San Antonio.

[bewerk] Economie

Landbouw is de belangrijkste economische sector. Er worden suikerriet, citrusvruchten en bananen geteeld, vooral voor de uitvoer. Industrie en infrastructuur zijn slechts beperkt ontwikkeld.

Het belang van het toerisme neemt echter in snel tempo toe. Belize heeft vele Maya-ruïnes, waarvan die bij Caracol en Xunantunich de bekendste zijn. Het land trekt ook veel belangstelling vanwege de regenwouden en koraalriffen. Aan de kust zijn Ambergris Caye, Caye Caulker en Placencia de belangrijkste toeristencentra; in het binnenland ziet vooral San Ignacio veel bezoekers.

[bewerk] Bezienswaardigheden


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Belize; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Teruggeplaatst van "http://toerisme.nl/wiki/Belize"
Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen