Bergen aan Zee

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Bergen aan Zee is een kustdorp in de gemeente Bergen, in de Nederlandse provincie Noord-Holland. Het dorp ligt aan de Noordzeekust en heeft 470 inwoners (2004).

Het dorp is vrij jong dorp, het dorp ontstond door een visie van groot grondeigenaar en Heer van Bergen, burgemeester Jacob van Reenen. In de duinen waren al wel een aantal woningen en boerenbedrijven maar op heel grote schaal was het niet. Deel van de bewoning werd Bergen Binnen genoemd, aan de binnenkant van de duinen bij Bergen en een andere deel werd al Bergen aan Zee genoemd, wat een uitvalsplaats was voor Bergen. Meer naar de kust des te minder woningen en des te minder landbouw. Hij voorzag dat er meer landbouw in de duinen zouden kunnen.Strand in Bergen

De eerste initiatieven werden gedaan, en ook andere zagen mogelijkheden ook voor andere dingen, zoals de mogelijkheid van zee en-badtoeristen. Burgemeestersvrouwe Maria van Reenen-Völter en telg van Zeiler uit Baarn zagen veel in de nieuwe ontwikkelingen en daarna volgde er meer. Zo ontstond door particulier initiatief in 1906 een geheel nieuw dorp, die de oude naam, die 1848 al voorkomt, voor de uitvalsplaats meekreeg. In 2006 vierde men uitgebreid het 100-jarig bestaan van het dorp.

Wil jij ook een weekendje relaxen in Bergen aan zee?

Het dorp is nu 5 kilometer van Bergen gelegen. Bergen aan Zee is uitgegroeid tot een echte badplaats, waar niet alleen wordt gebaad maar het is ook bij surfers en catamaranzeilers een geliefde plaats. In de badplaats zijn middelgrote en kleine hotels, appartementen en pensions gevestigd. Een andere grote attractie is het Zee-aquarium, die een beeld geeft van zeebewoners in en uit Nederland en de rest van de wereld. En voor kunstliefhebber is er een beeldentuin gevestigd, waar ook diverse kunstenaars uit Bergen hun sculpturen tentoonstellen.

[bewerk] Tip

[bewerk] Sport en recreatie

Door deze plaats loopt de Europese wandelroute E9, ter plaatse ook North Sea Trail of Hollands Kustpad geheten. De E9 loopt langs de kust van Portugal naar de Baltische staten. Voor de deur van het Natuurvriendenhuis (NIVON) begint ook een Nederlandse lange afstands wandelroute, het Trekvogelpad. Het Trekvogelpad loopt via Alkmaar en Amsterdam naar Enschede.

Kijk hier voor meer informatie!


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Bergen aan Zee; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen