Betuwe

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

De Betuwe ligt in de provincie Gelderland. De Betuwe vormt samen het Land van Maas & Waal en de Bommelerwaard een onderdeel van Rivierenland. De drie grote rivieren (Neder-Rijn, Waal en de Maas) hebben een stempel gedrukt op de geschiedenis en het landschap. Langs de oevers ontstonden versterkte handelssteden die welvaart brachten. Dijken werden gebouwd om het land te beschermen tegen overstromingen.

In de Betuwe is het landschap steeds weer anders. Het dijklandschap langs de Linge met vele fruitboomgaarden speelt een belangrijke rol. Eerst ziet u witte kersen- pruimen- en perenbloesem, vervolgens roze appelbloesem en later in het jaar volgt het fruit met de oogst. Meer informatie over activiteiten zoals fiets-en wandeltochten, het fruitcoso e.d?*

Inhoud

[bewerk] Accommodaties

Bent u op zoek naar een leuk hotel of camping? In de prachtige omgeving en natuur van de Betuwe kunt u optimaal genieten van uw rust. Er zijn genoeg mogelijkheden om de prachtige natuur te combineren met een aangenaam verblijf.

Onderstaande vindt u een aantal accommodaties waar u een uitstekend verblijf zult hebben:

[bewerk] Arrangementen

Veel arrangementen zijn te bekijken op Betuwetotaal. In de Betuwe vindt u een groot aanbod van bedrijven, hotels, campings, winkels en restaurants.

U wilt fietsend of wandelend de Betuwe ontdekken? Hotel het wapen van Elst, Linge Hotel Elst en Pitch & Putt in Elst bieden diverse leuke fiets en wandelarrangementen aan in de Betuwe.

Voor een heerlijk weekendje weg biedt Hotel het wapen van Elst diverse arrangementen aan. Linge Hotel Elst heeft ook allerlei leuke arrangementen voor u in de aanbieding. Wilt u het golfspel leren? Ook mensen die nog nooit golf hebben gespeeld, kunnen op een Pitch&Putt baan uitstekend uit de voeten. Pitch & Putt biedt u een aantal Golfarrangementen aan.

Voor meer arrangementen klikt op:

Ontdek de Betuwe

[bewerk] Bezienswaardigheden

Bloesem
Bloesem
Betuwelijn
Betuwelijn
Kasteeltuin Hemmen
Kasteeltuin Hemmen
Kasteel Doornenburg
Kasteel Doornenburg
Landgoed Mariënwaerdt
Landgoed Mariënwaerdt

De Betuwe heeft een prachtige omgeving waar veel te bezichtigen is. Tijdens een bezoek aan de Betuwe mag u een aantal dingen zeker niet overslaan. De Fruittuin van Nederland is het aantrekkelijkst voor de bezoekers wanneer de bomen volop in bloei staan, dan is de Betuwe op z'n mooist. De rivierenlandschap is een prachtig gebied waar u kunt genieten van de rust en ruimte. Kasteeltuin Hemmen met het prachtig aangelegde rozen en bloementuin of Kasteel Doornenburg.

Bezoekt u ook eens het Landgoed Mariënwaerdten Betuwemeer Tiel, het watervogelpark waar u diverse watervogels van de gehele wereld kan aantreffen.

[bewerk] Fruittuin van Nederland

De Betuwe heeft een reputatie hoog te houden als fruitteeltgebied. De vele boomgaarden, fruitwinkeltjes en het Fruitcorso in Tiel in het tweede weekend van september, getuigen er elk jaar weer van dat de Betuwe zich met recht de fruittuin van Nederland mag noemen. Vooral in het voorjaar, als de bomen volop in bloei staan, is de Betuwe op z’n mooist. Het Appeldijkje, met oude hoogstam appelbomen, staat het meest bekend om de bloesem maar eigenlijk is de hele Betuwe in deze periode bedekt met een wit/roze deken.

[bewerk] Rivierenlandschap

De laatste decennia is de streek door de Betuwelijn op een andere manier bekend geworden. Maar zodra u achter de A15 en de Betuwelijn het gebied in gaat, treft u een mooi bewaard plattelandsgebied aan met volop rust en ruimte. Het unieke rivierenlandschap met dijken, uiterwaarden, scheepsvaart en wisselende waterstanden geven het gebied een heel eigen sfeer.

Door het midden van de Betuwe kronkelt door pittoreske dorpjes de rivier De Linge ofwel ‘de Lange’ rivier. Ideaal voor een afwisselende kanotocht of rondvaart.

[bewerk] Kasteel Hemmen

De tuin is ruim 52 meter lang en ca. 25-35 meter breed. De hoofdopzet van de tuin is classicistisch van karakter, waarbij de verhouding 2:1 een belangrijke rol speelt. Binnen het rechthoekige hoofdpad komen twee vierkanten voor die weer verdeeld zijn in tweemaal vier hoofdvakken, het zgn. vier-dubbel-vierkant. De middelste vier hoofdvakken zijn verbonden met een Taxushaag.

Buxushagen omsluiten vakken met vaste planten en de taxushaag omsluit de centraal gelegen rozentuin met in het centrum de koepel. Verder treft u er heesters, kruiden, waterplanten, groenten en enkele leibomen aan.

[bewerk] Kasteel Doornenburg

In de uiterste oosthoek van de Betuwe, vlakbij de splitsing van Rijn en Waal, nabij het natuurgebied De Gelderse Poort, staat het kasteel Doornenburg. Dit grote, fraaie middeleeuwse kasteel bestaat uit een hoofd- en een voorburcht, die met elkaar verbonden zijn door een smalle houten brug.

De hoofdburcht is een blokvormig gebouw, dat door een brede gracht omgeven is. Van de negen woon- en verblijfruimtes, die het gebouw telt, zijn de ridderzaal en de overwelfde kelders heel typerend voor de middeleeuwse architectuur. De uitgestrekte voorburcht wordt weleens de grootste en mooiste middeleeuwse voorburcht van Nederland genoemd. Achter de deuren van het poortgebouw en de stevige weermuren bevinden zich rond het ruime binnenplein onder andere een boerderij, een kapel en een woontoren. Met name het feit dat De Doornenburg een boerderij binnen haar poorten heeft, maakt het tot een vrij uniek kasteel in Nederland.

[bewerk] Landgoed Mariënwaerdt

Midden in de Betuwe ligt de Heerlijkheid Mariënwaerdt, ofwel het 'openluchtmuseum’ van Rivierenland. Op het landgoed staan drie landhuizen, hooibergen, vloedschuren en zeventien boerderijen.

[bewerk] Betuwemeer Tiel

Betuwemeer Tiel is een watervogelpark waar men een grote diversiteit watervogels kan aantreffen. U vindt er watervogels van de gehele wereld, die zich geheel geacclimatiseerd hebben aan het Nederlandse klimaat. U kunt de watervogels in al hun pracht waarnemen in een natuurlijke omgeving.

[bewerk] Familieuitjes

U wilt graag een gezellig dagje uit met de kinderen? Dat kan allemaal in de Betuwe!

Bezoekt u eens speeltuin Doornenburg waar uw kinderen maar ook u een leuke dag zullen beleven! Ook kunt u samen met uw kinderen stenen gaan bakken in De Panoven, golfspel leren van Pitch & Putt, een fietsverassingstocht maken en nog veel meer! De Betuwe biedt u diverse uitjes en arrangementenaan voor jong en oud.

[bewerk] Fiets & Wandeltochten

Fietsen in de Betuwe
Fietsen in de Betuwe
Over-Betuwe fietsroute
Over-Betuwe fietsroute

Fiets- en wandelliefhebbers kunnen hun hart ophalen langs de geurende boomgaarden. De Betuwe staat met name bekend om haar fruit. Ook op historisch gebied is er veel te vinden. In menig kasteel of oud dorp zijn nog steeds sporen uit vroegere tijden te vinden. Bijzonder is de historische Oranjestad Buren en ook Culemborg en Tiel zijn interessant. Ontdek het prachtige rivierenlandschap en de oevers van de Linge.

[bewerk] Zin in een weekendje fietsen of wandelen?

Wij hebben een groot aanbod van diverse wandelarrangementen en fietsarrangementen voor een weekendje weg in de natuur van de Betuwe. Neem ook een kijkje op de interactieve kaart op Betuwetotaal

[bewerk] Routes

In de gemeente Overbetuwe kunt u schitterend fietsen en wandelen. Er zijn dan ook verschillende fiets- en wandelroutes uitgezet, voor deze routes kun je terecht op de interactieve kaart

[bewerk] Fiets- en wandelroutes in Overbetuwe

Er zijn zes wandelroutes en twee fietsroutes in Overbetuwe. De wandelroutes variëren van 3 tot 8 km en lopen onder andere door Randwijk, Heteren en Driel. De “Drie Burchten” fietsroute is 30 km lang en voert u door het noordwestelijke deel van de gemeente. De fietsroute “Heldering” voert u door het zuidwestelijke gedeelte van Overbetuwe en heeft een lengte van ongeveer 37 km. De folder met een beschrijving van deze routes is te koop voor € 2,50 onder andere bij het gemeentehuis, boekhandel Bos in Zetten, Bruna in Elst en bij kaasboerderij van Maanen in Randwijk.

[bewerk] Wandelroutes in Elst

Wanneer u wilt wandelen in Elst, kunt u kiezen uit een natuur- en cultuurwandelroute. Beide routes zijn 7 km lang en lopen langs de verschillende natuur- of cultuurbezienswaardigheden. De wandelroutes zijn te koop voor € 0,50 per stuk bij onder andere het gemeentehuis in Elst.

[bewerk] Over-Betuwe fietsroute

De Over-Betuwe fietsroute voert u door het fraaie rivierenlandschap van de gemeente Overbetuwe en de gemeente Lingewaard. Onderweg zijn er kastelen en landgoederen te bewonderen. Er is veel natuurschoon langs de 50 km lange route en u komt langs twee mooie recreatiegebieden.

[bewerk] Nationale Bloesem Wandeltocht

De grootste is de Rode Kruis Bloesemtocht die dit jaar op zaterdag 22 april gehouden wordt. Een unieke wandeltocht in de Betuwe, die door diverse extra oversteken over de Linge alleen maar deze dag gelopen kan worden.

Inmiddels is deze wandeltocht uitgelopen tot de op één na grootste eendaagse wandeltocht van Nederland. Het wandelparcours is voor het grootste gedeelte autovrij en voert langs en door particuliere terreinen die normaal niet voor publiek toegankelijk zijn. De route voert o.a. over het karakteristieke Landgoed Mariënwaerdt. Langs de route spelen tientallen muziekkorpsen en zijn er diverse cateringpunten. De opbrengst komt geheel ten goede aan het Rode Kruis.

[bewerk] Musea

In de Betuwe hebben wij op cultureel gebied en kunst een aantal mogelijkheden voor u. U vindt er diverse leuke musea die het bezoeken zeker waard zijn.

[bewerk] Recreatiegebieden

De Betuwe beschikt over recreatiegebied Strandpark Slijk-Ewijk waar u optimaal kunt genieten van het strand en de natuur. Maar ook bij Thermen de Lingetuinzult u een heerlijke dag hebben.

Het Strandpark Slijk-Ewijk biedt vele mogelijkheden voor een heerlijk dagje uit. Er is volop ruimte om te zwemmen, surfen, kanoën, vissen, paardrijden, fietsen en spelen. Voor urenlang plezier in de vrije natuur gaat u naar Slijk-Ewijk.

[bewerk] Restaurants

Gezellig uit eten in de Betuwe? Dat kan in het Wapen van Valburg. Het biedt u veel mogelijkheden zoals een kopje koffie, lunch, diner, barbecue, buffet, receptie, bedrijfspresentatie of een feest ‘op maat’. Restaurant Restaurant Welderen is een onderdeel van Landgoed Welderen en beschikt over een uitstekende keuken. Zij bieden naast gevarieerde lunchmogelijkheden en 3-gangen keuzemenu ook diverse uitgebreide buffetten. U moet zeker eens een bezoek brengen aan Kerplein 10. Hier serveert men heerlijke gerechten uit de Franse en Mediterrane keuken. U kunt hier veel meer dan alleen culinair genieten. Dit is een unieke trouwlocatie, u kunt meedoen aan verschillende creatieve workshops en zelfs uw kinderpartijtje kunt u door hen laten organiseren.

Voor de beste restaurants in de Betuwe klikt u op Restaurantgids

[bewerk] Sport

U heeft zin om te sporten! Dan kunt u zich helemaal uitleven in de Betuwe. De Betuwe heeft een groot aanbod van sportaccommodaties.

Bij sportschool Sport & Fitness centrum Geldermalsen of sportcentrum de Helster kunt u heerlijk sporten en bewegen. Ook in het zwembad Jottem kunt u heerlijk zwemmen. Houdt u van golf? U kunt een lekker potje golf spelen bij golfbaan Welderen.

In de Liemers zijn er heel wat sportverenigingen en sportcentra zoals o.a.:

[bewerk] Sportverenigingen

Voetbalverenigingen

Overige sportverenigingen

[bewerk] Steden & Dorpen

De Betuwe wordt ook wel Rivierenland genoemd omdat er zoveel rivieren zijn en vooral omdat het tussen twee grote rivieren ligt, dat zijn de Waal en de Lek. Veel dorpjes en kleine stadjes zijn al heel oud zoals het kleine vestingsstadje Buren daar heeft de heer Willem van Oranje nog gewoond, die vocht in de 80 jarige oorlog tegen de Spanjaarden. Het dorp Buurmalsen is ook al vrij oud. In onze hervormde kerk zijn fresco's (dit zijn natte kalkschilderijen) gevonden die al komen uit 632 na Christus. Je kunt ook zien aan de oude forten langs de grote rivieren dat er al heel lang mensen in de Betuwe wonen. Tijdens de aanleg van de Betuwelijn zijn er door archeologen veel sporen gevonden van vroegere bewoning.

De Betuwe bestaat uit de gemeentes Buren, Culemborg, Geldermalsen, Lingewaal, Neder-Betuwe, Neerijnen, Tiel, Over-Betuwe en Lingewaard.

[bewerk] Theaters & Bioscopen

Schouwburg Agnietenhof
Schouwburg Agnietenhof

Bent u dol op theatervoorstellingen of de nieuwste films in de bioscoop? De Betuwe heeft dat voor u. In bioscoop Metro in Tiel en Heerenstraattheater in Wageningen kunt u kijken naar de nieuwste films. In Schouwburg Agnietenhof vindt de leukste voorstellingen en shows. Bezoekt u ook eens cultureelcentrum De Kinkel.

[bewerk] Uitgaan

Heerlijk uitgaan in de Betuwe?

De betuwe biedt u enkele leuke uitgaansgelegenheden. Gaat u eens gezellig naar de miniconcerten in Ommeren. Of bezoekt u eens het gezellige feestcafé in Oosterhout op. U kunt daar darten, biljarten en 's avonds laat zijn er disco-avonden.

In Bar Dancing de Roskam wordt Top 40 muziek gedraaid en leuke hits uit het verleden. Het gezelligste café Sjonnie's Cafe vindt u in Opheusden.

[bewerk] Winkelen & Koopzondag

Winkelen in de Betuwe
Winkelen in de Betuwe

De Betuwe heeft een aantal winkels wat zeker de moeite waard is om te bezoeken: Kerkplein 10, Landwinkel De Grote Doorn en Woonwinkel De Potstal.

[bewerk] Kerkplein 10

Kerplein 10 is gelegen aan het Kerkplein in Hemmen. Hier kunt u terecht voor bloemen, planten en cadeaux. Ook kunt u hier een terrasje pakje en genieten van een lekkere kop vers gezette koffie met uitzicht op de kerk. Groepen zijn ook van harte welkom voor ontvangsten, workshops en diners.

[bewerk] Landwinkel De Grote Doorn

Landwinkel De Grote Doorn ligt midden in de fruitgaard. In de landwinkel kunt u producten kopen die vers van het land komen. Zoals: geitenkaas, fruit, kaarsen, bloemen, chutneys en confiture. De Grote Doorn verkoopt ook (relatie)geschenken en kan unieke, met zorg bereide, kerstpakketten verzorgen.

[bewerk] Woonwinkel De Potsal

In woonwinkel De Potsal vindt u bijna alles op het gebied van wonen en interieur; zowel oud als nieuw. U komt veel antiek en brocante tegen. Ook voor het inlijsten van posters, prenten, foto’s en andere zaken is De Potstal hèt adres. Spiegels kunnen door De Potstal op maat gemaakt worden.

Voor informatie over de koopzondagen in de Betuwe klikt u op:

Koopzondagen in de Betuwe

Teruggeplaatst van "http://toerisme.nl/wiki/Betuwe"
Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen