Beverwijk

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Beverwijk is een stad en gemeente in de Nederlandse provincie Noord-Holland. De gemeente telt 36.820 inwoners (1 januari 2007, bron: CBS) en heeft een oppervlakte van 19,60 km² (waarvan 1,78 km² water). De gemeente maakt deel uit van de samenwerkingsregio IJmond.

De plaats staat nu vooral bekend om zijn Beverwijkse Bazaar, de grootste overdekte markt van Europa. Ook is in Beverwijk een brandwondencentrum gevestigd, in het Rode Kruis Ziekenhuis.

De Beverwijkse haven is de grootste aardappelhaven ter wereld. De belangrijkste industrie in de omgeving wordt gevormd door de hoogovens van Corus, gevestigd ten zuiden van Beverwijk in Velsen-Noord.

Kooplieden uit Amsterdam bouwden in de 17e eeuw in de aantrekkelijke duinomgeving hun buitenstadse optrekjes, zoals Huize Akerendam, Huize Westerhout, Huize Scheijbeeck enz.

Rond 1977 vestigden zich de eerste meubelzaken op de Parallelweg in Beverwijk. Zo ontstond toen de eerste meubelboulevard in Nederland. In 1981 waren er al 10 zaken gevestigd.

[bewerk] Sport en recreatie

Door het uiterste westen en door Wijk aan Zee loopt de Europese wandelroute E9, ter plaatse ook North Sea Trail of Hollands Kustpad geheten. De E9 loopt langs de kust van Portugal naar de Baltische staten.

Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Beverwijk; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Teruggeplaatst van "http://toerisme.nl/wiki/Beverwijk"
Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen