Beverwijkse Bazaar (de grootste overdekte markt van Europa)

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

De Beverwijkse Bazaar bestaat uit een zestal segmenten:

  • Grand Bazaar,
  • Zwarte Markt,
  • ChinaTown,
  • Computerhal,
  • Oosterse Markt en de Struinschuur. De Bazaar is elke zaterdag en zondag geopend.

Binnenkort zal er waarschijnlijk een soort China Town geopend gaan worden, de voorbereidingen daarvoor zijn al in volle gang. De oppervlakte van de Chinatown moet in het begin 4000 tot 4500 vierkante meter beslaan, maar De Bazaar denkt inmiddels (2006) al aan een uitbreiding tot 30.000 vierkante meter als de nieuwe markt aanslaat. Met deze uitbreidingen en bredere openstellingstijden wil de bazaar uitgroeien tot 6 miljoen bezoekers per jaar.[1]

Er was aanvankelijk ook een 'Darteldorp', een overdekte speeltuin voor kinderen t/m 12 jaar, maar die is in 2005 gesloten. Het publiek bezoekt elk weekend in groten getale Beverwijk: van heinde en verre komen elk weekend ongeveer 60.000 mensen naar de markten. De Bazaar heeft vooral een reputatie opgebouwd als verzamelpunt van veel handelaren met een niet-Nederlandse achtergrond, die veel zgn. "exotische" goederen aanbieden.

[bewerk] Geschiedenis

Op 13 september 1980 werd de eerste Zwarte Markt gehouden in het oude gebouw van de groente- en fruitveiling. Vanaf het begin was het een groot succes. De eerste dag waren er al 14.000 bezoekers en ongeveer 500 handelaren. De bezoekers kwamen terug en zorgden ervoor dat het een succes werd.

Vanaf 1991 kregen de handelaren toestemming om ook op zondagen open te zijn.

Op 4 september 2005 werd de 50 miljoenste bezoeker van de markt verwelkomd.

Eind 2006 verklaarde algemeen directeur Ruud de Corte 3 miljoen bezoekers per jaar te trekken.


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Beverwijkse Bazaar; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen