Bladel

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

[bewerk] Algemene informatie

Bladel in 1866
Bladel in 1866

Bladel is een plaats en gemeente in de provincie Noord-Brabant. De gemeente telt 19.124 inwoners (1 juni 2007, bron: CBS) en heeft een oppervlakte van 73,60 km². De gemeente Bladel maakt deel uit van het kaderwetgebied SRE.

In het verleden lagen de dorpen in de Brabantse Kempen nogal geïsoleerd. Toen in 1897 de tramlijn Eindhoven-Reusel tot stand kwam, bevorderde dat de komst van industrieën. Vooral de sigarenindustrie ging een belangrijke plaats innemen. Vele kleine fabriekjes ontstonden, maar een groot deel daarvan verdween weer in de loop der jaren.

In 1959 werd Bladel aangewezen als ontwikkelingskern en kon daardoor financiële faciliteiten bieden aan nieuwe industrieën. Sinds die tijd hebben veel bedrijven van uiteenlopende aard zich in de gemeente gevestigd. De dorpen die samen de gemeente Bladel vormen hebben elk hun specifieke historische kenmerken.

Bladel vinden we o.a. terug als Bladele, Pladella en Bladella, maar al sinds 1280 is de schrijfwijze: Bladel. Het oudste gegeven van Bladel is een akte uit 922, -waarin Karel de Eenvoudige, Koning van Frankrijk in een kasteel "Pladella Villa" -graaf Dirk "Holland ende die Kerck t'Egmonde" (Kennemerland) ten geschenke gaf. Men mag daarom zeggen dat in Bladel de wieg van Holland heeft gestaan. Aangenomen wordt dat met Pladella Villa een groot huis in het huidige dorp Bladel bedoeld is.

Gemeentehuis Bladel met links de vvv
Gemeentehuis Bladel met links de vvv

Hapert komt in 710 voor onder de naam Heopardum. De Heilige Willibrordus kreeg toen als gift van Bertiliadia haar bezittingen in Hulislaum (Hulsel) en Heopardum. In Hoogeloon staat een uit de Middeleeuwen (± 1400) daterende toren. In de toren bevindt zich een klok uit 1435. Bij opgravingen in 1827 werden in Hoogeloon onder andere overblijfselen van de Romeinse tijd gevonden. In de jaren dertig werden grafheuvels ontdekt uit de bronstijd welke een van de grootste en hoogste grafheuvels die in België of Nederland te vinden zijn. Het achtervoegsel -loon is afgeleid van het GermaanseLauhun dat beboste heuvel betekent.

In oude brieven wordt Casteren ook Castelre en Kerk-Casteren genoemd. Omdat hier Romeinse oudheden zijn gevonden wordt aangenomen dat Casteren is afgeleid van "Castra", wat Latijns is voor legerplaats.

In 1219 wordt al geschreven over Netersel, maar later zien we o.a. nog Nederseel en Nethersem. Netersel is één van de "Acht zaligheden".

[bewerk] Overnachtingen

Hotel

Camping

[bewerk] Evenementen

Zomerfeesten


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Bladel; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Teruggeplaatst van "http://toerisme.nl/wiki/Bladel"
Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen