Boekarest

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek
Boekarest in de avond
Boekarest in de avond
Boekarest
Boekarest

Boekarest is de hoofdstad en het industriële en commerciële centrum van Roemenië. De stad ligt in het zuidoosten van het land, aan de rivier de Dâmboviţa. Met ruim 2 miljoen inwoners, is Boekarest de grootste stad van het land en op Istanbul en Athene na de grootste stad van Zuidoost-Europa.

Voor Europese begrippen is Boekarest geen oude stad. Sindsdien ontwikkelde Boekarest zich snel en in 1862 werd het de hoofdstad van het verenigde Roemenië. Tegenwoordig is het de thuisplaats van de Roemeense media, cultuur en kunst. In de eclectische architectuur van de stad zijn historiserende, modernistische, communistische en postmoderne stijlen vertegenwoordigd. Tussen de Wereldoorlogen werd Boekarest het "Klein Parijs" of "Parijs van het Oosten" genoemd omdat de stad in die tijd erg elegant was. Sindsdien is echter een groot deel van het historisch centrum verwoest of beschadigd, eerst in de Tweede Wereldoorlog en later door de aardbeving van 1977 en door de politiek van systematisering onder Nicolae Ceauşescu, waarvoor hele stadsdelen moesten wijken. Elders is er tamelijk veel van het oude centrum overgebleven.

Boekarest is de op 5 na grootste stad van de Europese Unie.

Economisch gezien, is Boekarest de meest bloeiende stad van Roemenië en is het een van de belangrijkste industriële centra en verkeersknooppunten van Oost-Europa. Als meest ontwikkelde stad in Roemenië, heeft Boekarest ook een groot aantal educatieve faciliteiten.

De stad zelf staat administratief bekend als Municipiul Bucureşti, en zit op hetzelfde administratieve niveau als de Roemeense districten. De Gemeente Boekarest is onderverdeeld in zes sectoren.

[bewerk] Bezienswaardigheden

Musea

[bewerk] Vervoer

Boekarest beschikt over twee luchthavens, Henri Coandă International Airport en Aurel Vlaicu International Airport. Henri Coandă is de grootste luchthaven in Roemenië en de thuisbasis van de nationale luchtvaartmaatschappij Tarom. Het kleinere Aurel Vlaicu wordt gebruikt voor chartervluchten en low-budgetmaatschappijen.

Het uitgebreide openbaarvervoernetwerk van Boekarest is het grootste van Roemenië en de derde van Europa, het wordt gevormd door tram-, stadsbus- en trolleybuslijnen en een metronet. Daarnaast zijn er diverse privaat geëxploiteerde minibusjes actief.

Boekarest is het belangrijkste knooppunt van het Roemeense spoorwegnet, dat door Căile Ferate Române bereden wordt. Het hoofdstation van de stad is Gara de Nord, dat verbindingen heeft met zowel met alle grote Roemeense steden als diverse buitenlandse bestemmingen als Boedapest, Sofia, Wenen en Praag. De stad kent nog vijf andere spoorwegstations, die in de toekomst deel zullen uitmaken van een S-Bahn-achtig forenzennetwerk dat de stad en het omliggende district Ilfov zal bedienen.

Boekarest is ook de spin in het web van het Roemeense wegennet. Veel hoofdwegen van het land spreiden zich vanuit Boekarest uit naar alle grote Roemeense steden en vormen ook internationale verbindingen met Hongarije, Bulgarije, Moldavië en Oekraïne.

Hoewel de stad aan de oever van een rivier ligt, is Boekarest nooit een havenstad geweest. Deze functie wordt vervuld door de steden Constanţa, Galaţi en Brăila, de belangrijkste havens van het land. Een 73 km lang kanaal dat Boekarest met de Donau zal verbinden is echter in aanleg en voor ongeveer 60% gereed. Via de Donau zal de Roemeense hoofdstad verbonden zijn met de Zwarte Zee. Verwacht wordt dat het vervoer over water via Boekarest sterk zal toenemen wanneer het kanaal in gebruik komt.

[bewerk] Klimaat

Boekarest heeft een continentaal klimaat, waardoor het vaak warme zomers en vaak koude winters heeft. In de winter kan er veel last van wind zijn, door Boekarests positie in de Beneden-Donauvlakte, alhoewel een deel van de wind afgebroken wordt door de urbanisatie. 's Winters kan het vaak onder 0 °C zijn, maar het gebeurt minder vaak dat het daalt tot onder de -10 °C. Het gemiddelde in de zomer ligt op de 23 °C. Vaak wordt het een stuk heter, en zijn er periodes met 35 °C - 40 °C. Hoewel de gemiddelde precipitatie en vochtigheid erg laag zijn in de zomer, komen er zeldzame, maar toch zware en hevige onweersbuien voor, die niet lang duren. De gemiddelde temperatuur in de lente en herfst varieert tussen de 18 °C - 22 °C. De precipitatie is hoger in de lente en herfst dan in de zomer, maar het regent meestal over langere, en mildere periodes.
Klik hier om terug te gaan

Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Boekarest; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Teruggeplaatst van "http://toerisme.nl/wiki/Boekarest"
Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen