Boskoop

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Boskoop is een middelgrote gemeente en plaats in Zuid-Holland, die gelegen is aan het kanaal de Gouwe tussen Alphen aan den Rijn en Waddinxveen. Het dorp is vooral bekend vanwege de uitgebreide sierteelt.

[bewerk] Algemene gegevens

Boskoop is gesitueerd aan beide oevers van de Gouwe en ligt daarbij tussen Alphen aan den Rijn in het noorden en Waddinxveen in het zuiden, die ook beide aan deze rivier grenzen. Het dorp wordt in het westen begrensd door de gemeente Rijnwoude en in het oosten en zuidoosten door Reeuwijk en Bodegraven. De beide oevers van de Gouwe worden verbonden door een hefbrug die aan de oostzijde doorloopt in het Reijerskoop en aan de westkant in de belangrijkste verbindingsweg in Boskoop, de Zijde.

Boskoop is nationaal en internationaal bekend om zijn boomkwekerijen, waarvan er ongeveer 774 verspreid liggen over een oppervlakte van 1100 hectare, omgeven door vele honderden kilometers waterwegen en sloten ten behoeve van de drainage. Per 1 juli 2006 had Boskoop een inwoneraantal van 15.259 (bron: CBS).

[bewerk] Tips

  • Klikt u hier voor diverse groepsuitjes in de buurt van Boskoop in de provincie Zuid-Holland
  • Bent u op zoek naar een leuk arrangement in in de regio Groene Hart?

[bewerk] Bezienswaardigheden

De Boskoopse hefbrug is onderdeel van een stel van drie dergelijke bruggen, waarvan de andere twee in Alphen aan den Rijn en Waddinxveen staan. Vanwege de zeer centrale ligging van de Boskoopse hefbrug neemt zij een belangrijke plaats in in het straatbeeld van de dorpskern van Boskoop. In het begin van de jaren negentig heeft men bij een verbouwing van de hefbrug ervoor gezorgd dat de veiligheid voor fietsers aanmerkelijk verbeterde door aan de zijkant van de brug een apart fietspad te realiseren.

Een ander gebouw van historisch belang in Boskoop is de (nu half ontmantelde) Boskoopse watertoren. De watertoren bevindt zich aan dezelfde weg die over de hefbrug gaat, aan de noordwestzijde van het dorp. Inmiddels is de watertoren in particuliere handen, mede vanwege de hoge onderhoudskosten van het bouwwerk.

Verder vindt men in Boskoop een uitgebreide rosarium (rozenpark), gelegen in de nabijheid van het trein-station. De toegang is gratis, en het rosarium is het hele jaar door toegankelijk. Vooral in de zomer is het parkje een bezoek waard, alleen al om het feit dat er meer dan 160 verschillende rozen te bezichtigen zijn naast diverse andere struiken, bomen en planten.

Uiteraard mag vanwege de historie van Boskoop ook een boomkwekerijmuseum niet ontbreken. Het museum is gevestigd in een oude boomkwekerswoning uit 1870, gelegen aan het Reijerskoop, nummer 54-56, nabij het Boskoopse VVV-kantoor. Achter het museum bevindt zich een rozentuin met soorten afkomstig uit de 17e tot en met de 20e eeuw.

Het is het vermelden waard dat Boskoop ook diverse hedendaagse bezichtigingen te bieden heeft. Zo zijn er de proeftuinen aan het Rijneveld 153, alwaar men honderden verschillende gewassen bezichtigen kan, waarvan een groot gedeelte in Boskoop ook ontwikkeld of gekweekt worden. De proeftuinen zijn te bezichtigen met een gids, waarover informatie te vinden is bij het Boskoopse VVV-kantoor. Verder zijn er in Boskoop nog verdere collectietuinen te bezichtigen die in particuliere handen zijn. Ook over deze tuinen is bij het VVV-kantoor informatie verkrijgbaar. Van voorjaar tot herfst is er de mogelijkheid via het VVV een boottocht te maken door de vele vaarten en sloten van Boskoop. Deze tocht brengt je langs kwekerijen en natuurgebieden. Gedurende de tocht wordt informatie gegeven over de historie, omgeving en de kwekerijen.

Ook is er 1 x per jaar de Boomkwekerij Kano tocht, georganiseerd door de lokale kanovereniging. Dit is de enige keer per jaar dat het per kano mogelijk is de honderden bruggen te passeren zonder ze zelf open te hoeven doen.

Een ander bekend evenement dat te vinden is in Boskoop is de Boskoopse Vogeltjesmarkt. Deze werd voorheen gehouden in de Beurshal, maar is nu te vinden op het ITC-terrein in Hazerswoude, dat aan de noordoostkant van Boskoop grenst.

Ten slotte wordt ieder jaar het Luilak-toernooi georganiseerd. Dit voetbaltoernooi begint om 4 uur 's ochtends met de aftrap door de burgemeester. Het toernooi wordt afgesloten met de prijsuitreiking, waarbij een bekende voetballer de eerste prijzen overhandigt aan de winnende teams.

Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Boskoop; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Teruggeplaatst van "http://toerisme.nl/wiki/Boskoop"
Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen