Bosnië en Herzegovina

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek
Sarajevo "By Night"
Sarajevo "By Night"

Bosnië en Herzegovina is een republiek in het zuidoosten van Europa. Het land bestaat uit de landstreken Bosnië en Herzegovina en is ontstaan bij het uiteenvallen van het voormalige Joegoslavië. Het bevindt zich op het Balkanschiereiland grenst aan Kroatie, Servië en Montenegro. Bosnië en Herzegovina telt 4,3 miljoen inwoners en heeft een oppervlakte van 51.197 km². Het land wordt bijna geheel door land omgeven, behalve bij Neum, waar er circa 21 kilometer kustlijn is met de Adriatische Zee. De hoofdstad is Sarajevo. De nationale munteenheid is de Bosnische Mark, ofwel BAM ofwel KM. 1 KM is ongeveer 0,51 euro; de koers ligt vast.

[bewerk] Bevolking

De staatsburgers van Bosnië en Herzegovina worden Bosniërs genoemd. De grootste etnische groepen in het land zijn de Bosniakken, de Serviërs en de Kroaten. Daarnaast zijn er kleine groepen Roma, Albanezen, Montenegrijnen, Oekraïners, Duitsers en Joden.


Taal

Bosnië en Herzegovina heeft drie officiële talen: Bosnisch, Servisch en het Kroatisch. De naam "Bosnisch" is onder de meerderheid van Bosnische Kroaten en Bosnische Serviërs controversieel. Bosnische Kroaten spreken Kroatisch en beschouwen dit als hun moedertaal. Bosnische Serviërs zien het Servisch als hun officiële taal. Alleen de Bosniakken geven de voorkeur aan Bosnisch. Het Bosnisch wordt gezien als een "aparte" Zuidslavische taal met Turkse en Arabische leenwoorden en wordt in het huidige Bosnië en Herzegovina samen met de andere twee talen als de nationale standaardtaal gezien. Het staat vast dat tot in de 19e eeuw de Bosnische bevolking Bosnisch sprak en een eigen Bosnisch schrift kende, het Bosančica.

[bewerk] Geografie

Het noorden is overwegend vlak, het middenwesten heuvelachtig. In het zuiden en oosten liggen de hoogste toppen, het hoogste punt is de Maglić op de grens met Montenegro. Het land heeft veel bossen en ongerepte natuur. In het westen zijn kanovaren en rafting op de rivieren Una en Sana erg populair. Verder onderbreekt Bosnië en Herzegovina in het zuiden bij de stad Neum de kustlijn van het buurland Kroatië, waardoor het een 20 km lange kust aan de Adriatische zee heeft.


Steden

De hoofdstad van Bosnië en Herzegovina is Sarajevo. Andere grotere steden zijn Banja Luka, Bihać, Mostar, Tuzla en Zenica.

[bewerk] Bezienswaardigheden

  • Sarajevo met zijn Bas Carsija, cultuur en vele moskeeën.
  • Sarajevo, Vrelo Bosna; een natuurpark. 'Het vondelpark van Sarajevo'.
  • Oude deel van Mostar met de brug Stari Most boven de rivier de Neretva
  • Pocitelj wordt ook wel het Turks dorp genoemd. Oud Turks dorpje met een enorm kasteel.
  • Blagaj; bron van de rivier Buna.
  • Travnik, stad van de vizieren uit het Ottomaanse tijdperk.
  • Bedevaartsoord Međugorje, dat veel pelgrims trekt uit binnen-, maar vooral buitenland.


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Bosnië en Herzegovina; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen