Boxmeer

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Inhoud

[bewerk] Algemene informatie

Boxmeer is een gemeente in het oosten van de provincie Noord-Brabant en ligt in het Land van Cuijk. De plaatsnaam kent in het lokale dialect een andere uitspraak. In 2006 werd de gemeente Boxmeer door het blad Elsevier uitgeroepen tot beste woongemeente van Noord-Brabant.

De gemeente Boxmeer bestaat pas sinds enkele jaren in zijn huidige vorm. In 1998 vond een belangrijke gemeentelijke herindeling plaats waarbij de gemeenten Boxmeer en Vierlingsbeek werden samengevoegd. Vier jaar eerder waren de gemeenten Boxmeer en Oeffelt al bij elkaar gevoegd, waarbij ook het grootste gedeelte van Rijkevoort naar Boxmeer ging. Tijdens de bezetting in 1942 was de gemeente Sambeek al samen gegaan met Boxmeer.

Ook heeft Boxmeer een Jumelage, en wel met Sigmaringen

[bewerk] Overnachtingen

Hotels

Vergaderen

[bewerk] Dagje uit

Binnenspeeltuin

[bewerk] Kunst en Cultuur

Boxmeer is rijk aan bezienswaardigheden. Zo staat aan de rand van het dorp nog een restant van het Kasteel Boxmeer. In de 13e eeuw regeerde hier Jan de Boc -de Heer van Meer- over "Boc's Meer" waar later de naam 'Boxmeer' uit is ontstaan. In de kelders van het kasteel zijn twee kleine musea over de geschiedenis van de heerlijkheid Boxmeer. Aan het begin van de oprijlaan van het kasteel staat de Nepomukkapel uit 1737, ter bescherming tegen de gevaren van het water. Tegenover de kapel staat de protestantse kerk uit 1822.

De Sint Petrus basiliek in het centrum van Boxmeer dateert uit de jaren vijftig en werd ontworpen door architect H.W. Valk, maar staat op een plek waar al in de vierde eeuw een klein kerkje stond. Ongeveer in de twaalfde eeuw werd het houten bouwsel vervangen door een stenen kerk die in de loop der eeuwen uitgroeide tot het gebouw zoals dat nu te zien is. Binnen treffen we nog wel originele elementen aan, zoals het eikenhouten oksaal (zangzolder) uit 1634 en een marmeren graftombe uit 1741. In de crypte onder de kerk vond rond 1400 het zogenaamde Bloedwonder plaats. Deze gebeurtenis maakte van Boxmeer een bedevaartplaats. Nog altijd trekt elk jaar twee weken na Pinksteren, de zogenaamde Vaartzondag, een processie door de straten van Boxmeer om het Bloedwonder te herdenken.

Het Karmelietenklooster vlakbij de kerk werd tussen 1653 en 1709 gebouwd. In het klooster bevinden zich achttien prachtige glas-in-lood ramen uit de zeventiende eeuw, met ontwerpen van Abraham van Diepenbeek. Andere bijzondere stukken die we in het klooster aantreffen zijn zes olieverfschilderijen uit het Kasteel met daarop drie generaties graven en gravinnen van het Huis Bergh. Het klooster zelf wordt op passende wijze geflankeerd door de Latijnse school uit 1707 en een booggebouw uit 1653.

Boxmeer kent nog andere monumentale bouwwerken:

[bewerk] Evenementen

In Boxmeer worden al meer dan 260 jaar ieder jaar op carnavalsmaandag Metworstrennen gehouden. Verder wordt elk jaar in Boxmeer de wielerronde Daags na de Tour gereden. Deze wielerronde wordt gehouden op de maandag direct na afloop van de Ronde van Frankrijk. 'Daags na de Tour' is een jaarlijks terugkerende spektakel met nationale en internationale allure.

[bewerk] Verkeer en vervoer

Belangrijke verkeersaders zijn de Rijksweg 73|A73, Rijksweg 77|A77 en de Maaslijn, spoorlijn tussen Nijmegen en Venlo met in de gemeente stations te Vierlingsbeek en Boxmeer.


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Boxmeer; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Teruggeplaatst van "http://toerisme.nl/wiki/Boxmeer"
Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen