Boxtel

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Inhoud

[bewerk] Algemene informatie

Boxtel is een plaats en gemeente in de provincie Noord-Brabant, gelegen in de Meierij van 's-Hertogenbosch. De gemeente telt 30.140 inwoners (1 juni 2007, bron: CBS) en heeft een oppervlakte van 65 km² (waarvan 0,07 km² water). Boxtel is gelegen aan de Dommel en ligt te midden van de driehoek Tilburg, Eindhoven en 's-Hertogenbosch. Dit maakte Boxtel al vroeg tot een verkeersknooppunt.

De eerste meldingen van Boxtel in de geschiedenis dateren uit de 11e eeuw. Lange tijd werd de Heerlijkheid Boxtel vervolgens bestuurd door adellijke families, zoals de families Van Horn, Van Cuyk, Van Merheym en Van Ranst. Kasteel Stapelen en de Sint Petruskerk zijn enkele monumenten in Boxtel.

In de 14e eeuw voltrok zich volgens de overlevering in Boxtel het Mirakel van het Heilig Bloed. Nog steeds vindt jaarlijks op de eerste zondag na pinksteren de zogenaamde Bloedprocessie plaats.

Boxtel onderhoudt een jumelage met Wittlich in Duitsland. Na een gemeentelijke herindeling in 1996 is het nabijgelegen Liempde bij Boxtel gevoegd; een deel van Gemonde dat bij Boxtel hoorde ging toen over naar de gemeente Sint-Michielsgestel.

In Boxtel staat de dikste mammoetboom van Noord-Brabant.

Site gemeente Boxtel

[bewerk] Dagje uit

Het grootste geologisch museum van Nederland vindt u in Boxtel, waar u de hele geschiedenis van Brabant aan u voorbij ziet trekken. Van een oceaan met reuzenhaaien, via Bahama-stranden met de Mosasaurus tot de tropische reuzenpaardestaartmoerassen uit de steenkooltijd. Geologisch museum

Een bezoek aan de Kleine Aarde in Boxtel is je even in het paradijs wanen. Er zijn prachtige milieuvriendelijke tuinen. Interessant is de eetbare siertuin, leerzaam het natuurpad voor kinderen en fascinerend het volledig milieuvriendelijk gebouwde bezoekerscentrum. Natuurtuinen

[bewerk] Avondje uit

Gezellig restaurant in Boxtel met een goede prijs-kwaliteit verhouding. Restarant

[bewerk] Overnachtingen

[bewerk] Vervoer

[bewerk] Autosnelwegen rondom Boxtel

Bij Boxtel loopt de autosnelweg Rijksweg 2|A2. Deze is in 1996 aangelegd. Daarvoor was dit de Rijksweg 2|N2.

Rijksweg 2|A2 Amsterdam - Utrecht - 's-Hertogenbosch - Boxtel - Eindhoven - Maastricht

[bewerk] Stations

Boxtel heeft sinds 1865 een treinstation, Station Boxtel. De kern Liempde kende eveneens een station aan de spoorlijn Boxtel-Wesel (het Duits Lijntje). Voor de landbouwdagen te Liempde werd vroeger eveneens een evenementenhalteplaats ingericht ter hoogte van het Landgoed Velder.

Boxtel in 1865

De spoorverbindingen zijn in de richtingen:

  • 's-Hertogenbosch - Utrecht - Amsterdam - Haarlem/Schiphol
  • Tilburg - Breda - Dordrecht - Rotterdam - Delft - Den Haag
  • Eindhoven - Helmond - Venlo (geen directe verbinding met Duitsland)
  • Eindhoven - Weert - Roermond - Sittard - Maastricht/Heerlen
  • Schijndel - Veghel (Restant Duits Lijntje)


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Boxtel; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Teruggeplaatst van "http://toerisme.nl/wiki/Boxtel"
Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen