Brazilië

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Brazilië, officieel de Federale Republiek Brazilië, is een land in Zuid-Amerika grenzend aan Frans-Guyana, Suriname, Guyana, Venezuela, Colombia, Peru, Bolivia, Paraguay, Argentinië, Uruguay en de Atlantische Oceaan. Brazilië is met zijn 8,5 miljoen vierkante kilometer het grootste land van Zuid-Amerika en het op vier na grootste ter wereld.

Suikerbroodberg
Suikerbroodberg
Rio de Jeneiro Copacabana Beach
Rio de Jeneiro Copacabana Beach
Brasilia
Brasilia

Inhoud

[bewerk] Geografie

Brazilië wordt gekenmerkt door vier grote geografische eenheden:

 • De tropische kuststrook die oorspronkelijk was bedekt met Atlantisch regenwoud. Hier is de kolonisatie begonnen en liggen de meeste grote steden. Verder naar het zuiden toe wordt dit gebied vochtig subtropisch.
 • Het Hoogland van Brazilië. Dit gebied bestaat uit tropisch regenwoud in het noorden, naar het zuiden toe overgaand in beboste savanne.
 • In het noordoosten van Brazilië vindt men Sertão, een droog en woestijnachtig gebied.
 • Het Amazonebekken in het noorden en westen. Hier bevindt zich hoofdzakelijk het bedreigde Amazoneregenwoud en de meest waterrijke rivier van de wereld, de Amazone. Het klimaat in dit gebied behoort tot het tropisch regenwoudklimaat.

Ten noorden van het Amazonebekken ligt het Hoogland van Guyana. Hier bevindt zich ook de hoogste berg van Brazilië; de Pico da Neblina.

Steden

Brasilia is de hoofdstad sinds 1960; voordien was dit Rio de Janeiro en tot 1763 Salvador.

De veertien grootste steden zijn:

[bewerk] Bevolking

Brazilië heeft de grootste bevolking in Zuid-Amerika en is het vijfde land in de wereld qua inwoneraantal, het inwoneraantal bedroeg in 2007 ongeveer 190.010.650.

De mensen zijn divers in oorsprong: het is een mengelmoes van Afrikanen, Europeanen en indianen. Hoewel elementen van de Afrikaanse en Indiaanse culturen voortleven in de Braziliaanse cultuur, heeft Brazilië overwegend een westerse cultuur. Circa 1,4 miljoen Brazilianen zijn van Japanse afkomst en leven hoofdzakelijk in het zuiden. Het land heeft buiten Japan de grootste Japanse bevolking in de wereld.

Ongeveer 750.000 Brazilianen behoren tot de inheemse bevolking. Het grootste deel daarvan leeft in het Amazoneregenwoud, voornamelijk langs de Amazone. Circa 12% van de landoppervlakte van Brazilië is terzijde gesteld als inheems gebied.

[bewerk] Taal

Het Portugees is de officiële taal. Vele Brazilianen zijn eentalig; diegenen die een tweede taal machtig zijn spreken voornamelijk ook Italiaans of Duits vanwege hun komaf en Spaans of Engels als bijgeleerde taal.

[bewerk] Religie

Ongeveer 89 % van de bevolking is christelijk (74% katholiek en 15 % protestants). Daarnaast is een groot gedeelte van de bevolking in het noordoosten een aanhanger van candomblé, een religie die door de slaven vanuit Afrika is meegenomen.

[bewerk] Bezienswaardigheden

 • Monumenten op de Werelderfgoedlijst
 • Suikerbroodberg
 • Christus de Verlosser
Iguaçu Falls
Iguaçu Falls

[bewerk] Natuur

 • Nationaal park Serra dos Órgãos
 • Nationaal park Iguaçu
 • Nationaal park Chapada dos Veadeiros
 • Nationaal park Emas

[bewerk] Economie

Brazilië staat ongeveer op de negende plek van de grootste economieën van de wereld, met ontwikkelde landbouw, mijnbouw, industrie- en dienstensectoren. Er zijn wel enorme verschillen in de verdeling van de rijkdom. Ruwweg is één derde van het aantal arbeidskrachten betrokken bij landbouw.

De belangrijkste commerciële gewassen zijn koffie (Brazilië is de grootste producent en exporteur van de wereld), citrusvruchten (vooral sinaasappelen, waarvan Brazilië ook de grootste producent van de wereld is), suikerriet (waarvan Brazilië tevens de grootste producent van de wereld is), sojabonen, rijst, graan, cacao, katoen, tabak en bananen. Runderen, Varkens en schapen zijn de grootste aantallen vee. Hout is ook belangrijk, hoewel een deel ervan illegaal wordt gekapt.

Brazilië heeft enorme minerale rijkdommen, waaronder ijzererts (het is de grootste producent in de wereld), kwarts, chroomerts, mangaan, industriële diamanten, edelstenen, goud, nikkel, tin, bauxiet, uranium, platina en aardolie. De belangrijkste industrieën zijn die in textiel, chemische producten, schoenen, voedingsmiddelen, staal, motorvoertuigen, schepen en machines.

Het grootste deel van de elektriciteit van Brazilië komt uit waterkracht. De Itaipudam is één van de grootste leveranciers van deze vorm van energie in Brazilië. Brazilië bezit een uitgebreid grotendeels onaangesproken hydro-elektrisch potentieel, in het bijzonder in het bassin van de Amazone.

Brazilië heeft zelf een eigen ruimtevaartprogramma INPE, wat als zeer geavanceerd te boek staat.

Aardolie, vervaardigde goederen en chemische producten zijn de grootste invoerproducten.

Er is veel handel met de Europese Unie, de Verenigde Staten, Argentinië en Japan.

[bewerk] Verkeer en vervoer

Het Braziliaans transportsysteem bestaat in wezen uit een uitgebreid wegennet, aangevuld door een beperkt systeem van riviertransport, spoorwegen en luchtvaart. De intentie om een net van transport te creëren die het hele land met elkaar zou verbinden ontstond met de democratieën, vooral tijdens deze van Getulio Vargas en Juscelino Kubitschek de Oliveira .

Er bestaan ongeveer 2.500 vliegvelden in Brazilië, landingsplaatsen inbegrepen. Het land beschikt over het tweede grootste aantal luchthavens van de wereld, net achter de Verenigde Staten. De luchthaven van São Paulo is de grootste en drukste van het land, dit ligt voor een groot deel aan het feit dat de luchthaven van São Paulo linkt met bijna al de grote steden van de wereld. Brazilië beschikt over 35 internationale luchthavens en 2464 regionale luchthavens.

Met ongeveer 1.355.000 km aan snelwegen, zijn de wegen de voornaamste transporteurs van cargo en passagiers in het Braziliaans verkeer. Sinds het begin van de republiek hebben de overheden altijd de prioriteit gegeven aan transport over wegen, ten koste van het transport aan de sporen en riviertransport.

Dezer dagen heeft Brazilië nog andere grote autobouwers op zijn territorium, zoals Fiat, Renault, Peugeot, Citroën, Chrysler,Mercedes-Benz, Hyundai en Toyota.

Tegenwoordig echter probeert de overheid in tegenstelling tot het verleden, andere middelen van transport te stimuleren, voornamelijk het sporennet, een voorbeeld van deze stimulans is het project van de hoge snelheidstrein Rio-São Paulo, een bullet train die de twee voornaamste metropolen van het land zullen verbinden.

Brazilië heeft honderd tramsystemen. Voorts heeft Brazilië circa 50.000 km aan waterwegen. Brazilië beschikt over 37 grote havens, waarvan de haven van Santos de grootste is. Havens zijn oa. : Belém, Fortaleza, Ilhéus, Imbituba, Manaus, Paranaguá, Porto Alegre, Recife, Rio de Janeiro, Rio Grande, Salvador, Santos, São Sebastião, Vitória, Itajaí

Steden met een metro zijn:

 • Belo Horizonte
 • Brasilia
 • Porto Alegre
 • Recife
 • Rio de Janeiro
 • São Paulo, zie Metro van São Paulo
 • Fortaleza


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Brazilië; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen