Brielle

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Brielle, vroeger Den Briel, is een stad en gemeente in de Nederlandse provincie Zuid-Holland gelegen op het eiland Voorne. De gemeente telt 15.922 inwoners (1 januari 2007, bron: CBS) en beslaat 31,32 km² waarvan 3,71 km² wateroppervlak is. Naast de stad Brielle zelf omvat de gemeente ook de dorpen Vierpolders en Zwartewaal. Brielle zelf heeft ruim 9000 inwoners.

Brielle is gelegen aan de Brielse Maas, een afgedamd gedeelte van de Maas dat zich tot belangrijk recreatiegebied ontwikkeld heeft. Het ligt ten oosten van de oude vaargeul Brielse Gat. Tot 1700 werd dit water gebruikt als verbinding naar Rotterdam, daarna trad verzanding op waardoor het Gat minder goed bevaarbaar werd. Het Goereese Gat was een alternatief.

Inhoud

[bewerk] Tips

  • Klikt u hier voor diverse groepsuitjes in de buurt van Boskoop in de provincie Zuid-Holland
  • Bent u op zoek naar een leuk arrangement in de regio IJsselmonde?

[bewerk] Bezienswaardigheden

De stad bezit nog steeds zijn oude stadswallen. St. Catharijnekerk. Deze kerk was in opzet de grootste kerk van Holland, maar is nooit voltooid. De bouw begon in 1417. In 1456 was er een grote brand en in 1482 raakte het geld op en hield men op met bouwen. Alleen het schip was klaar. Brielle is van verre herkenbaar aan de 57 meter hoge, stompe toren van de St. Catharijnekerk. Het heiligdom van de Martelaren van Gorcum, gebouwd op de plaats van de schuur waar zij door de geuzen werden opgehangen. Vele monumentale panden in het centrum van Brielle, waaronder het Arsenaal uit 1708, nu een bibliotheek Oude Stadhuis (museum) Molen Brielse Meer (voorheen Brielse Maas)

[bewerk] Sport en recreatie

Door deze plaats loopt de Europese wandelroute E9, ter plaatse ook North Sea Trail of Deltapad geheten. De E9 loopt langs de kust van Portugal naar de Baltische staten.

[bewerk] Evenementen

  • Bevrijdingsdag (1 april)

Op deze gedenkwaardige dag in 1572 verschenen de Watergeuzen voor de Noordpoort van Den Briel en eisten de overgave van de kleine, maar strategisch belangrijke havenstad. Ook wordt er op de nacht vóór 1 april de Kalknacht gehouden.

  • Koninginnedag, 30 april

Klokkenluiders-/Carillondag. Luid zelf de klokken van de Brielse Dom, zie de beiaardier aan het werk in zijn cabine hoog in de toren of bespeel zelf het vermaarde KAM-orgel.

  • Brielle Blues (laatste zondag van juli)

Op deze dag worden op drie podia binnen de vesting door negen bluesbands de gehele dag bluesmuziek ten gehore gebracht. Na 22:00 volgt er een traditionele kroegentocht.

[bewerk] Galerij

Afbeelding:Brielle_vesting_20050518.jpg Afbeelding:-Catharijnekerk_Brielle_01.jpg Afbeelding:-BRIELLE_Langepoort.jpg Afbeelding:-Brielle_Maarland_NZ.jpg Afbeelding:-Brielle_vesting_20050518.jpg

Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Brielle; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Teruggeplaatst van "http://toerisme.nl/wiki/Brielle"
Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen