Broekhuizen

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek
Afbeelding:Wapenbroekhuizen.jpg
Wapen van Broekhuizen

Broekhuizen is een dorp dat circa 14 kilometer ten noorden van Venlo op de westoever van de rivier de Maas ligt. Het circa 800 inwoners tellende dorp met 236 gebouwen is per 1 januari 2001 opgegaan in de gemeente Horst aan de Maas. Voor die tijd vormde het een zelfstandige en gelijknamige gemeente van 1900 inwoners tezamen met het dorp Broekhuizenvorst en de gehuchten Stokt en Ooijen, met het gemeentehuis in Broekhuizenvorst.

[bewerk] Bezienswaardig

  • De veerverbinding met Arcen (met daarbij aan die zijde de Hertog Jan brouwerij en aanliggende oudere bebouwing.
  • De Sint-Nicolaaskerk (als eigen parochie gesticht op 28 juli 1484).
  • De bossen met broeklanden ten westen van het dorp (Broekhuizen betekent de huizen aan het broek).
  • Het dorp omvat voorts de ruïne van het kasteel Broekhuizen (stamslot van de adellijke familie Van Broeckhuysen), dat verwoest werd in 1944 tijdens zware gevechten tussen de Duitsers en de Geallieerden rond dit dorp. De ruïne gelegen circa 200 meter van de weg aan de Stokterweg, is echter niet meer te bezichtigen.

[bewerk] Voorzieningen

Er is een supermarkt, theehuis in het bos, een café, pannenkoekenhuis en een hotel-restaurant. Voorts is er een basisschool (De Schakel) in het aangrenzende Broekhuizenvorst. Tevens is er een passanten/recreantenhaven.


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Broekhuizen; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen