Brunssum

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek


Inhoud

[bewerk] Algemene Informatie

Brunssum is een plaats en gemeente in het zuidoosten van Nederlands Limburg. De gemeente telt 29.583 inwoners en heeft een oppervlakte van 17,30 km².

Brunssum maakt deel uit van het bestuurlijke samenwerkingsverband Parkstad Limburg.


Overige kernen


[bewerk] Overnachtingen

Hotel Edenpark

Vijverlaan 10

6443 BB Brunssum

tel:045-5258885

fax:045-5641663


HCR Rumpenerhof

Rumpenerstraat 60

6443 CE Brunssum

tel:045-5254776

fax:045-5274221


Golf-Residentie Brunssummerheide

Rimburgerweg 52

6445 pa Brunssum

[bewerk] Dagje Uit

Brunssum grenst aan de Brunssummerheide, een heuvelachtig natuurlandschap, waardoor de Roode Beek stroomt. Dit natuurgebied is een Nederlands natuurmonument.

Brunssum heeft een aantal bezienswaardige gebouwen en monumenten.

  • Aan de Dorpstraat liggen enkele oude boerderijen, die aan het agrarische verleden van de gemeente herinneren.
  • Aan de Grachtstraat ligt het oude gasthuis uit 1781.
  • De modernistische Sint-Gregoriuskerk, de vierde parochiekerk in deze plaats, werd anno 1963 gebouwd naar een ontwerp van Gottfried Böhm, die in 1989 de Pritzker-prize won.
  • Aan de Kloosterstraat ligt het voormalige Groene Kruisgebouw uit 1934 in de stijl van het Nieuwe Bouwen. Het is een zeer goed bewaard gebleven voorbeeld van deze architectuurstroming en heeft dan ook de status van rijksmonument. Momenteel is in dit gebouw een advocatenpraktijk gevestigd.
  • In het noordoosten van de gemeente lag vroeger het Kasteel Op Gen Hoes (of Genhoes), waarvan tegenwoordig nog een (recent gerenoveerde) vleugel rest.
  • Aan de Bouwbergstraat ligt een fraai bewaard gebleven voorbeeld van zgn. Vakwerkbouw uit 1870.
  • Op het Lindeplein, voor het nieuwe gemeentehuis van Brunssum staat een achttiende-eeuwse Oostenrijkse grenspaal, weliswaar niet op zijn oorspronkelijke plaats. Identieke grenspalen zijn ook te vinden op het grondgebied van de gemeente Landgraaf, en de plaatsen Moelingen, Visé (Wezet) en Lixhe in België. Ze markeerden de grens tussen De Republiek en de Oostenrijkse Nederlanden, waarvan Brunssum deel uit maakte
  • Een keer in de vier jaar wordt in Brunssum de folkloristische Parade gehouden. Aan deze Parade doen internationale, nationale en regionale folklore groepen en -verenigingen mee. Brunssum staat dan een aantal dagen geheel in het teken van optredens, workshops en spelen. Het hoogtepunt is de optocht door het centrum.
  • Twee keer per jaar is er kermis in Brunssum, namelijk de voorjaars- en de najaarskermis. In januari 2004 is Brunssum door BOVAK uitgeroepen tot BOVAK-Kermisstad van het jaar 2004 vanwege de, volgens de kermisexploitanten, gezellige kermis en het warme hart dat Brunssum hen toedraagt.
  • Elk jaar is er de Parelloop, een hardloopwedstrijd waaraan enkele honderden mensen uit verschillende landen plegen deel te nemen.


Voor de Evenementenkalender kunt u klikken op onderstaande link.

Evenementenkalender

[bewerk] Avondje Uit

Er is een discotheek genaamd Starlight en er zijn verschillende cafeetjes waar u gezellig wat kunt gaan drinken, of een hapje eten.

Café Gorissen

De Koempelclub

Grandcafe FF Anders

Cafe Nouveau

Woetsjtok Live-music Club

[bewerk] Bedrijfsuitje

Bedrijfsuitje in Limburg


[bewerk] Fun Shopping

In de Koopstraat Rumpen kunt u goed winkelen. Ook heeft Brunssum een winkelcentrum genaamd de Parel. Voor koopzondagen kunt u kijken op: Koopzondagen

[bewerk] Kunst en Cultuur

De Internationale Folkloristische Parade

De Parade wordt elk schrikkeljaar gehouden, heeft bekendheid in de hele wereld en trekt tot ver buiten de grenzen belangstelling van iedereen. Gedurende de Parade komt het beste op folkloregebied naar Brunssum. Een toppunt is de optocht, waarin alle deelnemende groepen met een lange, bonte stoet van zang, dans en muziek de straten doorlopen van Brunssum.

Werkgroep Straatbeelden

In de gemeente Brunssum zijn meer dan zestig straatkunstwerken, in de vorm van beelden en plastieken. Voor het beleid, de aankoop, onderhoud en het bepalen van locaties van nieuwe kunstwerken is 18 jaar geleden, in 1989, de 'werkgroep straatbeelden' opgericht.

Ilse Frankenthal Stichting

De Ilse Frankenthal Stichting heeft het gedachtengoed en erfgoed van Ilse Frankenthal in beheer, onder meer door het organiseren van tentoonstellingen en andere evenementen.

Meer informatie? Brussum

[bewerk] Sport en Recreatie

Sportverenigingen

De Brunssumse inwoners beoefenen met veel enthousiasme talloze (amateur)sporten. De gemeente telt veel verschillende sportverenigingen waarin bijna elke sport is vertegenwoordigd, van denksport tot doesport, van indoor tot outdoor, voor validen maar ook voor minder-validen. Tijdens het sporten wordt niet alleen maar aandacht besteeds aan de sportieve prestaties, maar ook aan de sociale contacten.

Sportaccommodaties

De gemeente Brunssum heeft over talloze faciliteiten waar de sporten uitgevoerd kunnen worden: een openluchtzwembad; ook wel kampeerterrein, een overdekt zwembad, twee grote sporthallen en verschillende sportparken.

Openbare golfbaan Brunssum

De Openbare Golfbaan Brunssummerheide is een achttien-holes baan, gelegen tussen de natuurgebieden Brunssummerheide en Schinveldse Bossen. Voor de echte golfliefhebbers biedt het terrein volop flinke uitdaging. Voor de wandelaar, fietser, trimmer, ruiter, langlaufer en recreant is het een gebied waarin sport, natuur en genieten van rust uitstekend samengaan.


Zwembad De Bronspot

Zwembad De Bronspot ligt in het centrum van Brunssum. Het zwembad is geschikt voor instructie- en wedstrijdzwemmen. Van het zwembad maken talloze verenigingen en doelgroepen gebruik.

Brunssummerheide

Als recreatiecentrum geniet Brunssum vooral bekendheid door de zich over ca 600 ha heide en bos uitstrekkende Brunssummerheide, waarvan een gedeelte reservaat is. Het gebied biedt mooie, afwisselende vergezichten. 's Winters is er volop gelegenheid de langlaufskisport te beoefenen. De waterpartij de Rode Beek met zijn strand van zilverzand is een door wandelaars en dagrecreanten veel bezocht gebied.

Stichting Openbare Bibliotheek Brunssum

De bibliotheek is voor iedereen vrij toegankelijk. Pas als men boeken of andere materialen wil lenen, moet men zich als lid laten inschrijven.

Schutterspark

Het Schutterspark bestaat uit een groot natuurgebied (bos) en verschillende recreatieve voorzieningen, waaronder het Schuttershuske, een speeltuin, een kinderboerderij en een vijver met ligweide.

[bewerk] Vervoer

U kunt met de auto via de A2 naar de A76. Daar neemt u de afslag naar de N276 en komt u vanzelf bij afslag Brunssum.

[bewerk] Fiets en Autoverhuur

Autoverhuur

Limy Limburgse Vervoercoöperatie

Waubacherweg 11

6442 PW Brunssum

045 5215324

Fietsverhuur

Golf-Residentie Brunssummerheid

Rimburgerweg 52

6445 pa Brunssum

Teruggeplaatst van "http://toerisme.nl/wiki/Brunssum"
Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen