Bulgarije

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Bulgarije, officieel de Republiek Bulgarije, is een land in Zuidoost-Europa, gelegen in het oosten van de Balkan en ten zuiden van de rivier de Donau.

Het land heeft een bevolking van 7.262.675 inwoners en een oppervlakte van 110.912 km². Sofia is de hoofdstad en met ruim 1,2 miljoen inwoners de grootste stad van het land. Andere belangrijke steden zijn

Inhoud

[bewerk] Geografie

Bulgarije heeft in het oosten 378 km kustlijn aan de Zwarte Zee. Verder wordt het land begrensd door Roemenië in het noorden (608 km), door Servië (318 km) en Macedonië (148 km) in het westen, door Griekenland (494 km) in het zuiden en door Europees-Turkije (240 km) in het zuidoosten.

=Centraal-Bulgarije wordt van oost naar west overgestoken door waaiers van het Balkan gebergte. Tussen de Balkan en de Donau ligt een vruchtbaar plateau. Deze rivier vormt het grootste deel van de noordelijke grens. In het zuiden liggen het Rodopegebergte. Verder zijn er in het westen de Rila, waar het hoogste punt van Bulgarije (en het Balkanschiereiland) ligt, de berg Moesala (2925 m), en in het zuidwesten de Pirin met als hoogste berg de Vichren (2920 m). Ten zuiden van de Balkan en ten noorden van de Rodopegebergte is het land vlak. Het zuidoosten van Bulgarije wordt Thracië genoemd, naar de Thraciërs die er in de oudheid woonden. Dit gebied zet zich ten zuiden van Bulgarije voort. Het vlakke gebied in het noordoosten van het land is de Dobroedzja, dat doorloopt in Roemenië.

De Donau, de Iskar, de Maritsa en de Strimon zijn de belangrijkste rivieren. Het noorden en oosten van het land wateren, al dan niet via de Donau, af op de Zwarte Zee. De Maritsa en de Strimon en hun zijrivieren water af op de Egeïsche Zee.

[bewerk] Bezienswaardigheden

 • Boyanakerk
 • Veliko Tarnovo de oude hoofdstad
 • Ridder van Madara
 • Rotskerken van Ivanovo
 • Thracisch graf van Kazanlak
 • Oude centrum van Nesebar
 • Natuurreservaat Srebarna
 • Nationaal park Pirin
 • Rilaklooster
 • Thracisch graf van Sveshtari
 • De zandformaties rond Melnik

[bewerk] Cultuur

De Bulgaarse muziek is onder liefhebbers van wereldmuziek of volksmuziek zeer geliefd vanwege het voorkomen van zeer onregelmatige maatsoorten. De Bulgaarse muziek heeft al heel veel moderne muziekstijlen beïnvloed.

Bulgarijes voornaamste (klassieke) componist was Pancho Vladigerov, wiens werk grote populariteit geniet. Het Conservatorium in Sofia is naar hem genoemd, alsmede een tweejaarlijks terugkerend muziekconcours in Sjoemen.

Een aantal operazangers (Nicolai Ghiaurov, Boris Christoff, Raina Kabaivanska, Ghena Dimitrova), Anna Veleva, de wereldberoemde harpist Anna-Maria Ravnopolska-Dean en succesvolle kunstenaars (Christo Yavashev, Pascin, Vladimir Dimitrov) hebben de cultuur van Bulgarije in het buitenland populair gemaakt.

De Bulgaren gebruiken het Cyrillisch alfabet. Methodius en Cyrillus van Saloniki die het alfabet ontwikkelden zijn belangrijke personen in de geschiedenis van Bulgarije. Ze kwamen uit Thessaloniki, dat destijds tot het Bulgaarse rijk behoorde.

[bewerk] Klimaat

Bulgarije heeft een Midden-Europees landklimaat met warme zomers en koude winters. Ten zuiden van het Balkangebergte heerst een zachter klimaat met mediterrane trekjes.

De gemiddelde dagtemperaturen liggen in het binnenland rond de 24°C en juli en augustus is de warmste periode van het jaar. Het is dan gemiddeld circa 27°C en langs de Zwarte Zeekust lopen de temperaturen dan tegen de 30°C.

De neerslag bedraagt gemiddeld 600 mm per jaar, maar in de bergen valt vaak meer dan 1000 mm per jaar, vaak in de vorm van sneeuw. De hoofdregentijd is de zomer, in het zuiden de herfst.

Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Bulgarije; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Teruggeplaatst van "http://toerisme.nl/wiki/Bulgarije"
Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen