Cambodja

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Cambodja is een land in Zuidoost-Azië. In het noorden heeft het een 541 kilometer lange grens met Laos. In het noordwesten en westen heeft het een 745 kilometer lange grens met Thailand en in het oosten en zuidoosten heeft het een 1228 kilometer lange grens met Vietnam. Aan de kust grenst het aan de Golf van Thailand en de Zuid-Chinese Zee.

Inhoud

[bewerk] Bevolking

De meeste Cambodjanen horen etnisch gezien bij de Khmer 90%. De Vietnamezen zijn de op een na grootste groep met 5% en de Chinezen volgen met 1%. De overige vier procent van de bevolking bestaat uit de islamitische Chams, de Thais en bergvolkeren. Een grote groep Cambodjanen woont buiten Cambodja, namelijk in de provincies Buriram, Sisaket, Surin en Ubon Ratchathani in het noordoosten van Thailand. En in het zuidelijk deel van Vietnam, dat door de Cambodjanen ook wel Kampuchea Krom wordt genoemd, de inwoners worden ook wel Khmer Krom genoemd. Het land heeft een relatief jonge bevolking, de snelst groeiende bevolking van de regio.

[bewerk] Religie

Volgens de volkstelling van 1998 volgt 96,4% van de bevolking in Cambodja het theravada-boeddhisme. De grootste religieuze minderheid vormen de moslims met 2,1% van de bevolking, zij behoren over het algemeen tot de Cham.

[bewerk] Natuur

Cambodja bestond vroeger voor een groot gedeelte uit regenwoud. Door de massale houtkap in de afgelopen jaren is dat nu nog maar 52% van het oppervlak van het land voorheen 75%. Aan de kust komt ook veel mangrovebegroeiing voor. De rest is in gebruik als akkerland.

[bewerk] Klimaat

Cambodja heeft een tropisch moessonklimaat. De gemiddelde temperatuur is het hele jaar door ongeveer 30 graden. De temperatuur varieert van 10 graden in de koele maanden tot 45 graden in de zomer. Cambodja kent twee moessons: de droge noordoostmoesson van november tot april, als de winden uit het noordoosten komen, en de natte zuidwestmoesson van mei tot oktober, als de winden uit het zuidwesten komen en veel regen brengen. De periode met de minste regenval is januari - februari.


[bewerk] Economie

Cambodja is een zeer arm land en de economie draait zeer slecht door de vele oorlogen. Voor 1970 produceerden de boeren genoeg voedsel voor de behoeften van het land. Maar tegen 1986 was dit door de vele vernielingen nog maar 75%. Landbouw is de belangrijkste activiteit en rijst, rubber en maïs zijn de belangrijkste gewassen. Er is bijna geen industrie en de industrieën die er zijn produceren voornamelijk voor binnenlandse consumptie.

Angkor Wat
Angkor Wat
Choeung Ek
Choeung Ek

[bewerk] Toerisme

Het toerisme is de snelst groeiende sector in de Cambodjaanse economie in de laatste jaren. Dit ondanks dat er 20 Amerikaanse dollar betaald moet worden bij aankomst in Cambodja en er hoge toegangsprijzen voor monumenten zijn. In het jaar 2000 waren er 34% meer toeristen dan in 1999 en in het jaar 2001 groeide het zelfs met 40%.

Ondanks deze groeipercentages staat de regering voor een grote uitdaging. Het grootste deel van de begroting wordt nog steeds betaald met buitenlandse hulp en de politieke instabiliteit en corruptie houden veel buitenlandse investeerders tegen. Ook het gebrek aan scholing en de bijna totale afwezigheid van enige infrastructuur op het platteland zorgen voor grote problemen in de nabije toekomst.

Bezienswaardigheden

  • Wat Angkor
  • Preah Vihear (tempel)
  • Choeung Ek (beter bekend als killing fields)
  • stranden van Sihanoukville
  • Phnom-Penh


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Cambodja; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Teruggeplaatst van "http://toerisme.nl/wiki/Cambodja"
Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen