Capelle aan den IJssel

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Capelle aan den IJssel is een plaats en gemeente in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. De gemeente telt 65.501 inwoners (1 januari 2007, bron: CBS) en heeft een oppervlakte van 15,40 km² (waarvan 0,50 km² water). Binnen de gemeentegrenzen liggen geen andere kernen. De gemeente is echter wel verdeeld in een aantal wijken: Schollevaar, Schenkel, Oostgaarde, Middelwatering, Capelle-West en 's-Gravenland. In 2001 is gestart met de laatste grote uitbreiding van Capelle aan den IJssel, de woonwijk Fascinatio. Na de voltooiing van deze wijk komt een einde aan de sterke groei die de gemeente sinds de jaren 60 kenmerkt. Sinds de voltooiing van Fascinatio heeft de gemeente Capelle aan den IJssel plannen om de hoogte in te gaan. Enkele van deze plannen zijn 2 woontorens van 60m aan het bedrijventerrein de Wormerhoek.

De gemeente Capelle aan den IJssel kent enkele winkelcentra, waaronder De Scholver, De Terp en De Koperwiek.

[bewerk] Tips

  • Klikt u hier voor diverse groepsuitjes in de buurt van Capelle aan den IJssel in de provincie Zuid-Holland
  • Klikt u hier voor leuke arrangementen in de regio IJsselmonde

[bewerk] Verkeer en vervoer

Capelle aan den IJssel maakt deel uit van het netwerk van de Nederlandse Spoorwegen door middel van het NS-station Capelle Schollevaar. Bovendien is deze gemeente op het metronetwerk van Rotterdam aangesloten. De Calandlijn heeft sinds 1994 een vertakking naar het centrum van Capelle aan den IJssel. Deze vertakking kent drie metrostations: Slotlaan, Capelle Centrum en De Terp.

[bewerk] Cultuur

In Capelle aan den IJssel bevindt zich het kleinste museum van Nederland: het Dief- en duifhuis. Dit gebouwtje diende als gevangenis van het Slot Capelle. De Historische Vereniging Capelle aan den IJssel organiseert exposities in het Historisch Museum Capelle, gevestigd in het Stoomgemaal J.A. Beijerinck aan de Bermweg.

Sinds 1999 heeft Capelle aan den IJssel een theater (het Isala Theater) met 2 zalen: een grote zaal met 512 plaatsen en een kleine zaal met 151 plaatsen.

Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Capelle aan de IJssel; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen