Central Park

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek
Uitzicht op Central Park
Uitzicht op Central Park

Central Park is een groot stadspark op het eiland Manhattan in de stad New York. Het is het bekendste park van New York en misschien zelfs van de Verenigde Staten. Central Park komt veelvuldig voor in films en televisieprogramma's. Met zo’n 25 miljoen bezoekers per jaar is het park het meest bezochte park in de Verenigde Staten. Het langwerpige park strekt zich uit over 4 kilometer van 59th tot 110th Street en heeft een totale oppervlakte van 341 hectare. De aanleg van het park nam 16 jaar in beslag, waarin in aanvang ruim 500.000 bomen en planten werden geplant. In 1965 werd het park officieel een historisch monument en in 1974 een stedelijk monument. Het wordt beheerd door de Central Park Conservancy, een particuliere non-profit organisatie, in samenwerking met de New York City Department of Parks and Recreation. Het park werd ontworpen door Frederick Law Olmsted en Calvert Vaux, die later het Prospect Park in Brooklyn ontwierp. Hoewel vele delen van het park natuurlijk lijken is het volledig door mensenhanden aangelegd. Het bevat verschillende ontworpen meren, een uitgebreid net wandelpaden, twee ijsschaatsbanen, een roeivijver, een dierenbegraafplaats, open grasgebieden die zowel voor de beoefening van verschillende sporten of als ligweiden benut worden en meerdere speeltuinen. Het park is een veelbezochte rustplaats voor trekkende vogels en daarom ook populair bij vogelaars. De 10 kilometer lange weg die het park omringt is populair bij joggers, fietsers en inline-skaters, vooral in de weekenden en na 19.00, als het autoverkeer uit het park verbannen wordt.

[bewerk] In het park

Het park herbergt enkele belangrijke gebouwen:

  • Het Metropolitan Museum of Art
  • Het Belvedere Castle
  • The Dairy: het bezoekerscentrum.
  • De draaimolen.
  • Het Central Park Wildlife Center; een kleine dierentuin, opgedeeld in drie klimaatzones.

Daarnaast nog tal van kunstwerken. De bekendste zijn:

  • De Naald van Cleopatra
  • Een beeld van Alice in Wonderland
  • Een beeld van Hans Christian Andersen
  • Een beeld van Balto, een sledehond, door Frederick Roth
  • Een beeld van Christoffel Columbus, door Jeronimo Suñol

Rond het park kan men het de Frick Collection, het American Museum of Natural History en het Guggenheim Museum bezoeken. Het chique Plaza Hotel kijkt uit op het park.


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Central Park; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.


Klik hier om terug te gaan

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen