China

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

De Volksrepubliek China, gewoonlijk China genoemd, is een land in Oost-Azië. Als men spreekt van Continentaal China, dan bedoelt men het vasteland van China, zonder Hongkong en Macau. Met een bevolking van 1,3 miljard is het qua inwoners het grootste land en met een oppervlakte van 9.596.961 km² is het land vierde qua oppervlakte.

Inhoud

[bewerk] Geografie

Beijing
Beijing
HongKong
HongKong
Huangshan Bergen
Huangshan Bergen

Grenzen

China heeft een kustlijn van 6400 km die grenst aan de Gele Zee, de Oost-Chinese Zee en de Zuid-Chinese Zee. Het is in het oosten verder begrensd door Rusland en Noord-Korea, in het noorden door Rusland en Mongolië, in het westen door Tadzjikistan, Kirgizië, Kazachstan, Pakistan en Afghanistan, en in het zuiden door India, Nepal, Bhutan, Myanmar, Laos en Vietnam.


Steden

De hoofdstad van China is Peking. In China zijn er vier steden die de speciale status van stadsprovincie hebben:

Shanghai is met 19 miljoen inwoners de grootste stad van het land en daarmee in bevolkingsaantal de 7e metropool van Azië, en de 10e van de wereld.

Hongkong is sinds 1997 een bijzondere bestuursregio van China, nadat het tussen 1842 en 1997 onderdeel was van Groot-Brittannië.


Andere steden

[bewerk] Taal

Lingyun Boedah Tempel
Lingyun Boedah Tempel

In China worden meerdere talen en dialecten gesproken. Mandarijn Chinees wordt het meest gesproken, door de Han-Chinezen, een taalkundig homogene groep in het noorden. In het zuiden worden Kantonees, Wu, Hakka, Tibetaans en veel andere talen/dialecten gesproken. Kantonees komt het meeste voor in zuidelijk China. Zie ook: Chinese talen. Alleen al in de provincie Fujian worden 108 dialecten gesproken. De geschreven taal is universeel; de Chinese ideografen zijn gemeenschappelijk voor alle dialecten, de uitspraak is echter verschillend.

[bewerk] Klimaat

China heeft een divers klimaat, gaande van warm gematigde klimaten, zoals het chinaklimaat in het zuiden tot specifieke gebergte- en woestijnklimaten in het westen en noorden. In het algemeen is het er nat in de zomer en droog in de winter. Er zijn grote regionale verschillen tussen de hooglanden van Tibet waar zich eeuwige sneeuw bevindt, de woestijn en de steppen van Sinkiang en Binnen-Mongolië, en in het vasteland van China. Het noorden van China is algemeen droger dan het midden en het zuiden van het land.

[bewerk] Eten en Drinken

Thee speelt in heel China een belangrijke rol. Thee heeft veel positieve eigenschappen voor de gezondheid. In Peking bevinden zich veel theehuizen, waar verschillende soorten thee kunnen worden gedronken, op de traditionele manier bereid. In Peking worden de gerechten bereid volgens de Mandarijnse keuken. Pekingeend is een lokaal beroemd gerecht, dat inmiddels over de gehele wereld in Chinese restaurants kan worden gegeten. Een ander bekend gerecht is het Manhan Quanxi, wat een traditioneel banket is van de Mantsjoekeizers van de Qing-dynastie; ook tegenwoordig blijft het copieus. Er zijn diverse regionale variaties.

[bewerk] Bezienswaardigheden

  • Chinese Muur
  • Mogao-grotten
  • Jiuzhaigou
  • Mausoleum
  • Huangshan
  • Wutai Shan


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Volksrepubliek China; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Teruggeplaatst van "http://toerisme.nl/wiki/China"
Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen