Cinema Palace, Haarlem

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Cinema Palace is een bioscoop in Haarlem. Het pand bevindt zich in de Grote Houtstraat op nummer 111-113. De bioscoop is geopend op 5 januari 1915 en is daarmee een van de oudste bioscopen van Nederland. Tegenwoordig is de bioscoop onderdeel van bioscoopketen Minerva Bioscopen.

[bewerk] Algemeen

Cinema Palace heeft slechts één zaal, maar met zijn 550 plaatsen is dat wel de grootste filmzaal van de stad. Hiervan staat een deel op het balkon, welke opgedeeld is in gewone balkonplaatsen loges. Deze zijn voorzien van loveseats en extra beenruimte. Het beperkte zalenaantal heeft echter wel gevolgen voor de programmering: doorgaans draait er één kinderfilm op woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag, terwijl de avonden worden bezet door één avondfilm. Dit zijn meestal wel de films die op dat moment de meeste bezoekers trekken.

[bewerk] Trivia

  • De bioscoop is in de Tweede Wereldoorlog tijdens de bezetting door Nazi-Duitsland gesloten geweest.
  • Er zijn in de loop der jaren verschillende keren opnames geweest in Cinema Palace, meest recentelijk bij de verfilming van Afblijven, naar een boek van Carry Slee.


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Cinema Palace; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen